Έμφαση στην Ρουμανία με ανοικτό το πεδίο ευρύτερων συνεργασιών και με άλλες ελληνικές τεχνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αφήνει η διοίκηση της Ιntrakat. 

Η γειτονική χώρα αποτελεί σημείο έντονης δραστηριότητας αφού το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων είναι ύψους 1,2 δισ. με απώτερο στόχο το ύψος του χαρτοφυλακίου να κατανεμηθεί ισομερώς μεταξύ των δύο χωρών τα επόμενα χρόνια και να καλύψει το 50% των έργων της.

Όπως δήλωσε χθες στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, η Ιntrakat επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της στην Ρουμανία ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που θα γίνει με την εξαγορά κάποιας τεχνικής εταιρείας στην γειτονική χώρα.

«Κάναμε due diligence τα οποία δεν μας ικανοποιούν καθώς δεν επιθυμούμε να φορτωθούμε άγνωστα νούμερα του παρελθόντος». Το ιδανικό όπως αναφέρθηκε είναι η Ρουμανία να μην μείνει ως υποκατάστημα όπως είναι σήμερα αλλά να γίνει μια ξεχωριστή οντότητα που θα είναι η  ΑΚΤΩΡ Ρουμανίας, παραπέμποντας στον εταιρικό μετασχηματισμό που θα ανακοινωθεί τον προσεχή Νοέμβριο από την εταιρεία.

Νέες εξαγορές

Στην ελληνική αγορά η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει σε νέες εξαγορές συμπληρωματικών δραστηριοτήτων μικρών εταιρειών που διαθέτουν μηχανολογικό εξοπλισμό και προσωπικό για να διευκολύνει το υψηλό ανεκτέλεστο που διαθέτει.

Ενδιαφέρον υπάρχει επίσης για την απόκτηση μεριδίων σε έργα παραχώρησης που είναι προς πώληση αλλά και για την συμμετοχή σε παραχωρήσεις όπως ο ΒΟΑΚ στον οποίο προσωρινός ανάδοχος είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Παρά τις καθυστερήσεις, θα προχωρήσουν και οι συμβάσεις που έχει αναλάβει η κατασκευαστική στον τομέα των ΣΔΙΤ καθώς αναμένονται οι υπογραφές με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το υπουργείο Υποδομών για τις φοιτητικές κατοικίες και το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.

Η Ιntrakat θα προχωρήσει σε ένα πλάνο μετασχηματισμού του ομίλου και νέας δομής, που αναμένεται να ανακοινωθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο. Σε επίπεδο τζίρου ο στόχος είναι το 2026 να φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ με τη διατήρηση ενός σταθερού ανεκτέλεστου της τάξης των 5-7 δισ. την επόμενη πενταετία. Σήμερα, το ανεκτέλεστο του ομίλου μετά την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ ανέρχεται σε 4,9 δις.

Γιατί στην Ρουμανία

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε χθες ο κ. Εξάρχου στην Ρουμανία, τονίζοντας ότι είναι μια χώρα που δημοπρατούνται θηριώδη έργα άνω του 1 δισ. τα οποία έχουν αμιγώς κατασκευαστικό αντικείμενο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Όπως είπε στην Ρουμανία  ο όμιλος διαθέτει  ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Πρώτον γιατί δεν έχει πολλούς δυτικούς ανταγωνιστές (μόνο Ιταλούς) και δεύτερον γιατί εκείνοι δεν διαθέτουν τον εξοπλισμό TBM που διαθέτει η εταιρεία για τα σιδηροδρομικά και οδικά έργα σε ορεινές περιοχές της Ρουμανίας.

Περιγράφοντας την δραστηριότητα της εταιρείας, δήλωσε ότι με την ενεργοποίηση των δύο μηχανημάτων διάνοιξης σηράγγων μέσα στους επόμενους δύο  μήνες, θα εισπράξει 100 εκατ. οφειλόμενα από το παρελθόν, καθώς συμβατικά έπρεπε αυτά να ξεκινήσουν για να γίνουν οι πρώτες πληρωμές.

Δύο ακόμα TBM έχουν ξεκινήσει και έχουν διανύσει 1 χιλιόμετρο ενώ όπως αναφέρθηκε  η περιμετρική οδός Α0 του Βουκουρεστίου, που είχε σχεδόν σταματήσει, θα τελειώσει εντός Οκτωβρίου.

Η Ρουμανία είναι από τις χώρες που εξακολουθούν να εισπράττουν σημαντικές επιδοτήσεις από ΕΕ και αυτό θα συνεχιστεί. Επιπλέον υπάρχει έντονο και το γεωπολιτικό στοιχείο αφού ανήκει στις περιοχές  αμερικάνικου ενδιαφέροντος λόγω γειτονίας με Ουκρανία.

«Όταν τελειώσει πόλεμος, θα χρειαστούν πολλά έργα» είπε η διοίκηση της εταιρείας. Τόσο ο κάθετος άξονας Αλεξανδρούπολης – Κωστάντζας, όσο και η ανάπτυξη του λιμανιού της Κωστάντζας, προσελκύουν την Intrakat. «Εμείς το entry ticket στη Ρουμανία το έχουμε πληρώσει», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Εξάρχου εξηγώντας πως για να τοποθετηθεί κάποιος σε μια ξένη αγορά, όταν ξεκινά πληρώνει πολλά λεφτά και χάνει και πολλά λεφτά.

Της υποκρισίας το ανάγνωσμα - Η δικαστική διαφορά για μια οφειλή της προηγούμενης Διοίκησης της Ιντρακάτ που δεν αναγνωρίζεται από την νέα Διοίκηση για σοβαρούς λόγους και οι σκοπιμότητες των «γνωστών - αγνώστων»!

Ενέργεια

Στον τομέα της ενέργειας ο επικεφαλής της εταιρείας αναφέρθηκε στην συμφωνία με ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την πώληση ενός πράσινου χαρτοφυλακίου 1,7 GW, την οποία χαρακτήρισε πιο σημαντική και από την απόκτηση της ΑΚΤΩΡ.  Η αξία όπως είπε της συμφωνίας εφόσον  αναπτυχθούν τα έργα με βάση το σχεδιασμό θα προσθέσει δυνητικά στην Intrakat πρόσθετο κατασκευαστικό αντικείμενο για τα έργα ύψους 1 δισ.

Το βάρος των εξαγορών θα δοθεί στις ΑΠΕ” σημείωσε χθες ο κ.  Εξάρχου και δήλωσε ότι θα είχε ενδιαφέρον ξέχωρα από την ΔΕΗ, να αποκτήσει νέα έργα αποδοτικά, με έμφαση στα υβριδικά και την αποθήκευση (μπαταρίες, αντλησιοταμίευση). Παράλληλα αναφέρθηκε ότι η εταιρεία βολιδοσκοπεί ένα έως δύο έργα που είναι σε λειτουργία με ένα ασφαλές EBITDA, τα οποία διαθέτουν εξασφαλισμένες ταρίφες και τα οποία όπως τόνισε θα επιθυμούσε να αποκτήσει.

Στόχος για το 2026 είναι το 30% της δραστηριότητας της να προέρχεται από τον τομέα της ενέργειας, άλλο ένα 30% από ΣΔΙΤ και το 40% από τις κατασκευές.

Όπως σχολίασε ο κ. Εξάρχου, ο κίνδυνος που έχει δημιουργηθεί  στην αγορά των ΑΠΕ εξαιτίας των περικοπών,  δημιουργεί ευκαιρίες. Με τις σημερινές περικοπές ενέργειας, όπως ανέφερε τα φωτοβολταϊκά πάρκα δοκιμάζονται και αν οι περικοπές αυξηθούν θα δοκιμαστούν περισσότερο.  “Η εκτίμησή μου είναι ότι σύντομα θα λυθεί αυτό το πρόβλημα, αλλιώς θα δούμε κόκκινα δάνεια ξανά αυτή τη φορά από τα έργα ΑΠΕ”, είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη