Σήμερα (05/06), οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Ινδία συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη στρατιωτικής βιομηχανικής συνεργασίας, σε μία περίοδο κατά την οποία το Νέο Δελχί επιδιώκει να μειώσει την εξάρτηση από τα ρωσικά όπλα και σε ένα πλαίσιο εντάσεων με το Πεκίνο.

«Εκπονήσαμε ένα νέο φιλόδοξο οδικό χάρτη βιομηχανικής συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, ο οποίος θα επιτρέψει να επιταχυνθούν τα προγράμματα συν – ανάπτυξης και συμπαραγωγής που έχουν προτεραιότητα», τόνισε ο Υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λόιντ Όστιν, μιλώντας από την ινδική πρωτεύουσα πόλη.

Αυτή η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο μίας περιοδείας στην Ασία για την αντιμετώπιση της αυξημένης επιρροής της Κίνας και –μίας ολοένα και περισσότερο πολεμοχαρούς– Βόρειας Κορέας, η οποία είχε οδηγήσει προηγουμένως τον κ. Όστιν στην Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη. Ωστόσο, αναλυτές υπογράμμισαν ότι τούτες οι υποσχέσεις πρέπει να υποστηριχθούν με συγκεκριμένες δράσεις.

Η απεξάρτηση από τη Ρωσία είναι στόχος της Ινδίας

Το Νέο Δελχί και η Μόσχα αποτελούν συμμάχους κατά τις τελευταίες δεκαετίες, με τη Ρωσία να βρίσκεται στην κορυφή, όσον αφορά την προμήθεια οπλικού εξοπλισμού στην Ινδία.

Σήμερα, η ασιατική χώρα –η οποία, ουδέποτε καταδίκασε τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία– επιδιώκει να θέσει τέλος σ’ αυτή την εξάρτηση στο στρατιωτικό τομέα, τόσο διευρύνοντας τις πηγές εισαγωγής όπλων, όσο και αυξάνοντας την εθνική της παραγωγή. Δυτικές χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, διαπραγματεύονται συμφωνίες που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια και διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι η Ινδία προσδίδει μεγάλη σημασία στη μεταφορά τεχνολογιών, στο πλαίσιο οιασδήποτε συμφωνίας.

Η συμφωνία με την Ουάσινγκτον θα επιτρέψει να επιταχυνθούν η τεχνολογική συνεργασία και η συμπαραγωγή, ιδιαίτερα στα αεροπορικά συστήματα μάχης και τα συστήματα χερσαίας κινητικότητας, τον «υποβρύχιο τομέα» και τις πληροφορίες, την επιτήρηση και την αναγνώριση, τονίσθηκε από το Πεντάγωνο.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ινδίας σημείωσε ότι οι συνομιλίες «είχαν ως άξονα τη εξεύρεση μέσων για την ενίσχυση της βιομηχανικής συνεργασίας» με την Ουάσινγκτον, κυρίως «την συν – ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και τη συμπαραγωγή υφιστάμενων και νέων συστημάτων».

Διαβάστε ακόμη: