Σήμερα (15/03), οι Υπουργοί Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας συνομίλησαν εκτάκτως τηλεφωνικώς, μερικές ώρες μετά την απότομη «όξυνση» των δεσμών μεταξύ των δύο κρατών, εξαιτίας του περιστατικού στη Μαύρη Θάλασσα, με την αναχαίτιση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από ρωσικό μαχητικό.

Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, ο Μαρκ Μίλεϊ, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών, αναμένεται, επίσης, να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, όπως γνωστοποίησε ένας αξιωματούχος Άμυνας, μιλώντας στο CNN. Οι αρχηγοί στρατού των δύο χωρών έχουν να συνομιλήσουν από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τις τελευταίες ώρες, δημοσιεύματα διεθνών Μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Κρεμλίνου διανύουν μία «ψυχροπολεμική φάση» και ότι το συμβάν ήλθε να υπενθυμίσει τον κίνδυνο άμεσης εμπλοκής δύο υπερδυνάμεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μιλούν για απαράδεκτη συμπεριφορά από πλευράς Κρεμλίνου, ενώ, η Μόσχα παρουσιάζει –μέσα από βίντεο– τη δική της εκδοχή, επιχειρώντας να καταρρίψει την αμερικανική θέση περί αναχαίτισης του μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Πάντως, το επεισόδιο σημειώθηκε σε διεθνή εναέριο χώρο, ενώ πραγματοποιείτο μία τυπική άσκηση από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών.

Λευκός Οίκος: «Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε με σκοπό να αποφευχθεί ο κίνδυνος, καταστράφηκε το drone»

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, διεμήνυσε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που κατέρριψαν αναγκαστικά οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα, αφότου υπέστη ζημιά στον έλικα από ρωσικό μαχητικό SU–27, πιθανόν να μη μπορεί να ανακτηθεί ποτέ ξανά. «Το drone δε θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ξανά, κατέπεσε σε πολύ βαθιά νερά στη Μαύρη Θάλασσα, οπότε προσπαθούμε να βρούμε εάν υπάρχει τρόπος ανάκτησης. Πιθανότατα, να μην υπάρχει. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι –εν μέσω ψυχροπολεμικού κλίματος– το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τον Ρώσο Πρέσβη στην Ουάσινγκτον για εξηγήσεις, ενώ, από την πρώτη στιγμή καταγραφής το «θερμού» επεισοδίου, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για «μη αποδεκτή» συμπεριφορά από πλευράς Ρωσίας. Το περιστατικό σημειώθηκε πάνω από διεθνή χωρικά ύδατα, σε διεθνή εναέριο χώρα και επρόκειτο για άσκηση ρουτίνας. Δεν είναι η πρώτη φορά, το τελευταίο διάστημα, κατά την οποία, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να αναχαιτίσουν αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Διαβάστε ακόμη: