Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του Ράτκο Μλάντιτς κατά της καταδικαστικής απόφασης του 2017 για τη διάπραξη γενοκτονίας, εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία.

H τελεσίδικη ετυμηγορία αναφέρει ότι ο Μλάντιτς θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή, χωρίς ακόμα να έχει ξεκαθαριστεί σε ποια φυλακή θα μεταφερθεί για να εκτίσει την ποινή του.

Η πενταμελής επιτροπή εφέσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου διαπίστωσε ότι ο Μλάντιτς δεν κατάφερε να παράσχει αποδεικτικά στοιχεία για να ακυρώσει τις προηγούμενες καταδίκες εναντίον του. Αντίθετα, αθωώθηκε για μια δεύτερη κατηγορία περί γενοκτονίας, η οποία προήλθε από εκστρατείες εκτοπισμού μη Σέρβων από βοσνιακές πόλεις κατά τον πρώτο καιρό του πολέμου. Ωστόσο, οι εισαγγελείς εφεσίβαλαν αυτήν την αθωωτική απόφαση.
Με αυτή την απόφαση ολοκληρώνεται η τελευταία μεγάλη δίκη και η τελευταία διεθνής ακροαματική διαδικασία με αντικείμενο ιδιαίτερα τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιστα, την πρώτη στην Ευρώπη μετά το 1945.

Ο 78χρονος Μλάντιτς, ο οποίος ηγήθηκε των σερβοβοσνιακών δυνάμεων την περίοδο 1992-95 στον Πόλεμο της Βοσνίας, καταδικάστηκε το 2017 για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, μεταξύ των οποίων και για την κατατρομοκράτηση του άμαχου πληθυσμού του Σεράγεβο, πρωτεύουσας της Βοσνίας, στη διάρκεια της 43μηνης πολιορκίας της, και τη δολοφονία περισσοτέρων των 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας, το 1995.