Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη της ING Groep, η οποία ανακοίνωσε νέα επαναγορά μετοχών.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ολλανδίας θα επαναγοράσει μετοχές αξίας έως και 2,5 δισ. ευρώ (2,7 δισ. δολάρια), ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη.

Ενώ τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 0,8% σε 1,58 δισ. ευρώ τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 1,45 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από αμοιβές σημείωσαν άλμα 11% την περίοδο αυτή.

Η τελευταία επαναγορά «αποτελεί μέρος του σχεδίου μας να επιστρέψουμε μετρητά στους μετόχους μας», δήλωσε ο γενικός οικονομικός διευθυντής Τανάτε Φουτακρούλ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. Επανέλαβε το σχέδιο της τράπεζας να συνεχίσει να πραγματοποιεί πληρωμές καθώς επιδιώκει να μειώσει τον δείκτη εποπτικών κεφαλαίων της.

Οι μετοχές της ολλανδικής τράπεζας αυξήθηκαν έως και 5,9% μετά την έκθεση αποτελεσμάτων, το μεγαλύτερο άλμα εδώ και πάνω από ένα χρόνο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η ING έχει δεσμευτεί να μειώσει τον λεγόμενο δείκτη κοινών μετοχών Tier 1 σε περίπου 12,5% έως το 2025. Ο δείκτης αυτός βρισκόταν στο 14,8% στα τέλη Μαρτίου, δίνοντας στην τράπεζα περιθώριο να δώσει μετρητά στους επενδυτές.

Η εταιρεία συνεχίζει να πραγματοποιεί μερικές από τις μεγαλύτερες πληρωμές στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, επιστρέφοντας πέρυσι 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ στους μετόχους μέσω επαναγοράς μετοχών και μερισμάτων.

Εντάσσεται στις άλλες τράπεζες της ηπείρου που έχουν υποσχεθεί περαιτέρω πληρωμές φέτος. Ο ελβετικός δανειστής UBS Group AG δήλωσε ότι θα επαναγοράσει μετοχές ύψους έως και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ η Commerzbank AG δεσμεύτηκε ότι η επαναγορά της θα είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Η Unicredit SpA δήλωσε ότι θα διανείμει περίπου 10 δισ. ευρώ φέτος μέσω μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών.

Όπως πολλοί δανειστές, η ING απολαμβάνει υψηλότερα κέρδη για μεγάλο μέρος των δύο τελευταίων ετών λόγω των υψηλότερων επιτοκίων. Αυτό επέτρεψε στις τράπεζες να καταγράψουν υψηλότερα κέρδη χρεώνοντας περισσότερα για τα δάνεια, χωρίς να πληρώνουν τόσα πολλά για τις καταθέσεις.

Ωστόσο, αυτοί οι ουρανοί μπορεί σύντομα να αρχίσουν να εξασθενούν, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο και η ING αναζητά τρόπους να μειώσει την εξάρτησή της από τα έσοδα από τις χορηγήσεις.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο διευθύνων σύμβουλος Στίβεν βαν Ρίσγουικ επιδιώκει να ενισχύσει τα έσοδα από αμοιβές μέσω της ανάπτυξης της διαχείρισης περιουσίας. Η τράπεζα απέδωσε τα υψηλότερα έσοδα από αμοιβές στην αύξηση των πελατών, στις αυξημένες αμοιβές πακέτων, στην αύξηση των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και στον αριθμό των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

«Υπάρχουν διάφοροι μοχλοί που τραβάμε για την εν λόγω δραστηριότητα αμοιβών», δήλωσε ο Βαν Ρίσγουικ σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους.

Διαβάστε ακόμη: