Ενδείξεις ότι η οικονομία της Ευρωζώνης πιάνει «πάτο» εντοπίζει η ING, καθώς ακόμα και η γερμανική βιομηχανία αναπτύσσεται και πάλι. Σε κάθε περίπτωση, ο επενδυτικός οίκος προβλέπει ότι οι χώρες της περιφέρειας –Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία- θα εμφανίσουν  ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους του ευρωπαϊκού μέσου όρου το α΄ τρίμηνο και θέτει τον πήχυ για την ελληνική οικονομία στο 1,4% για φέτος και στο 2% για το 2025.

Βλέποντας τον ευρωπαϊκό PMI να  μπαίνει σε φάση ανάπτυξης (πάνω από την τιμή 50) για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2023 και τη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία να αυξάνεται τους πρώτους δύο μήνες του χρόνου, η ING  εκφράζει την ελπίδα ότι  η Ευρωζώνη θα εμφανίσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, έπειτα από δύο τρίμηνα  σε αρνητικό πρόσημο.

ING: Ξεκινά ανάκαμψη στην Ευρωζώνη με Ελλάδα και περιφέρεια στο τιμόνι-1

Βέβαια, ο οίκος προειδοποιεί ότι η ανάκαμψη θα είναι μόνο σταδιακή, με τη βοήθεια του φθηνότερου φυσικού αερίου, της αύξησης των εισοδημάτων των νοικοκυριών και της άμβλυνσης των επιπτώσεων της νομισματικής σύσφιγξης για τις επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές τονίζουν ότι το σημερινό γεωπολιτικό κλίμα παραμένει δυσμενές για μια πολύ ανοικτή οικονομία όπως είναι αυτή της Ευρωζώνης, ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται ακόμα σε ξεκάθαρη φάση συρρίκνωσης και η ζήτηση για δάνεια δεν δείχνει κάποια σημαντική βελτίωση. Στο πλαίσιο αυτό, η  ING περιμένει αρκετά ασθενή ανάπτυξη για το πρώτο εξάμηνο στην Ευρωζώνη, με το έτος να κλείνει με έναν μέσο ρυθμό 0,4%. Για το 2025, η Ευρωζώνη θα κινηθεί πιο κοντά στους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εμφανίζοντας αύξηση του ΑΕΠ της κατά 1,4%.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η  ING χαμηλώνει τις προβλέψεις της για φέτος στο 2,4%, με περαιτέρω αποκλιμάκωση στο 2,1% για το 2025.

Με τις αυξήσεις μισθών επίσης να έχουν ήδη κορυφώσει, ο οίκος θεωρεί ότι η πόρτα ανοίγει για την έναρξη του κύκλου μειώσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Οι προβλέψεις του μιλούν για μία κίνηση των 25 μονάδων βάσης τον Ιούνιο και άλλες δύο έως τα τέλη του έτους.

Στη συνέχεια, η ING περιμένει περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων από την ΕΚΤ στο 2,5% το 2025, σε επίπεδα όπου θα παραμείνει για αρκετό καιρό.

Διαβάστε ακόμη: