Κόντρα στην τελευταία αισιοδοξία γύρω από τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, η ING προειδοποιεί ότι η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι χειρότερη από ό,τι φαίνεται, εκτίμηση την οποία στηρίζουν και τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για το ΑΕΠ.
Χθες, η Eurostat ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμο κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Η ING προειδοποιεί ότι τα φτωχά στοιχεία για την κατανάλωση των νοικοκυριών και τις επενδύσεις δείχνουν ότι οι βαθύτερες εξελίξεις στην οικονομία είναι χειρότερες από ό,τι αναμενόταν, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις επιδόσεις της Ευρωζώνης.
Έτσι, παρότι το κλίμα γύρω από την Ευρωζώνη ήταν πιο αισιόδοξο τελευταία, καθώς πολλά από τα χειρότερα σενάρια αποφεύχθηκαν, η ING διαπιστώνει ότι η οικονομία «πασχίζει».
Η στασιμότητα του ΑΕΠ είναι από μόνη της ανησυχητική, όμως υπάρχουν και άλλα στοιχεία που σκιαγραφούν μια πιο «μαύρη» εικόνα για την οικονομία.
Η κατανάλωση των νοικοκυριών κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 εμφάνισε τη μεγαλύτερη μείωση από τη δημιουργία της Ευρωζώνης το 1999, εάν εξαιρεθεί η περίοδος της πανδημίας. Η μείωση δεν ήταν ομοιόμορφη σε όλες τις χώρες, με την Ολλανδία και το Βέλγιο, για παράδειγμα, να εμφανίζουν υγιή αύξηση, αλλά τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία να καταγράφουν μείωση περίπου 1% και την Ισπανία να διαμορφώνεται στο -2,4%.
Την ίδια στιγμή, και οι επενδύσεις σημείωσαν απότομη μείωση το τέταρτο τρίμηνο, πέφτοντας κατά 3,5% σε τριμηνιαία βάση.
Γερμανία, Ισπανία και Βέλγιο εμφάνισαν μείωση των επενδύσεων, Γαλλία και Ολλανδία κατέγραψαν σχετικά σταθερά νούμερα, ενώ Ιταλία και Ελλάδα είχαν αύξηση, με την ING να συνδέει τουλάχιστον εν μέρει την αύξηση των επενδύσεων στη χώρα μας με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η ING θεωρεί ότι η χαμηλότερη διάθεση για επενδύσεις από τις επιχειρήσεις συνδέεται με τις ανησυχίες για την ανάπτυξη της οικονομίας και τις αβέβαιες προοπτικές των επόμενων μηνών, ενώ εκτιμά ότι και τα υψηλότερα επιτόκια έχουν αρχίσει να επηρεάζουν.
Τα στοιχεία αυτά είναι ένα dovish σήμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θεωρεί η ING, καθώς η στασιμότητα του ΑΕΠ μπορεί να μην είναι από μόνη της μια ένδειξη απότομης μείωσης της ζήτησης, όμως οι υπόλοιποι δείκτες μαρτυρούν ότι η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών ήταν μεγαλύτερη από ό,τι αρχικά αναμενόταν.
«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς προς τα πού πηγαίνει η οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα, καθώς για το πρώτο τρίμηνο έχουμε τόσο θετικά όσο και αρνητικά νέα», αναγνωρίζουν οι αναλυτές του οίκου. Συνολικά, πάντως, περιμένουν ένα ακόμα τρίμηνο στασιμότητας.