Η ινδική παραλλαγή φαίνεται πως έχει μεταδοτικότητα τουλάχιστον αντίστοιχη με τη βρετανική παραλλαγή του κορωνοϊού, σύμφωνα με την Υγειονομική Αρχή της Αγγλίας.

Όπως ανακοίνωσε, η παραλλαγή B.1.617.2 του κορωνοϊού, η οποία εντοπίσθηκε στην Ινδία, θα χαρακτηρισθεί προβληματική λόγω των ενδείξεων για τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητά της. Η ινδική παραλλαγή έχει μεταδοτικότητα τουλάχιστον αντίστοιχη με την παραλλαγή του Κεντ.

Τα υπάρχοντα στοιχεία είναι ανεπαρκή για να συναχθεί ότι κάποια από τις παραλλαγές που έχουν εντοπισθεί στην Ινδία προκαλούν σοβαρότερη νόσηση ή καθιστούν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, σύμφωνα με ό,τι αναφέρει στην ανακοίνωσή της η αρχή διευκρινίζοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

Υπενθυμίζεται πως το πρώτο κρούσμα της ινδικής παραλλαγής του κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε στη Γαλλία, στο Λοτ-ε-Γκαρόν (νοτιοδυτικά), όπως ανακοίνωσε προς τα τέλη Απριλίου η Περιφερειακή Υπηρεσία Υγείας (ARS) της περιοχής της Νέας Ακουιτανίας.

«Επιβεβαιώσαμε ότι αυτό ήταν η ινδική παραλλαγή» αναφορικά με ένα κρούσμα στο Λοτ-ε-Γκαρόν «ενός ασθενούς που επέστρεψε από την Ινδία», τόνισε ο Μπενουά Ελεμπόντ, περιφερειακός διευθυντής της ARS, στα τηλεοπτικά δίκτυα BFMTV και CNews.

Την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν είχε δηλώσει ότι «δεν είχε εντοπιστεί κρούσμα της παραλλαγής ινδικής προέλευσης στη μητροπολιτική Γαλλία».

Η ινδική παραλλαγή του κορωνοϊού εντοπίστηκε μόλις πρόσφατα και οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα εμβόλια θα πρέπει να προσφέρουν τουλάχιστον μερική προστασία έναντι του στελέχους αυτού και ελπίζουν ότι θα παρέχουν σημαντική προστασία από σοβαρή ασθένεια.

Πόσες μεταλλάξεις υπάρχουν;

Αυτό επεσήμανε και σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), αναφερόμενος στις εξελίξεις της πανδημίας στην Ινδία. Αναφερόμενος στις διαφορές του νέου στελέχους, εξήγησε ότι «το στέλεχος έχει 15 μεταλλάξεις από τον αρχικό ιό και πέντε από αυτές βρίσκονται στην ακίδα του ιού, που όπως ξέρουμε, χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα μας. Ιδιαίτερες ανησυχίες προκαλούν οι δύο μεταλλάξεις E484Q και L452R, καθώς είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται ταυτόχρονα σε μια παραλλαγή (εξ ου και το όνομα double mutant για την ινδική παραλλαγή B1617). Δεν είναι νέες μεταλλάξεις».

«Η μετάλλαξη στο E484 απαντάται και στη βραζιλιάνικη και στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή. Έχει όμως βιολογική σημασία γιατί ίσως περιορίζει τη δράση ορισμένων από τα αντισώματα που αποκτούμε από τον εμβολιασμό ή τη φυσική μόλυνση. Η μετάλλαξη L452R βρέθηκε σε μια παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια και θεωρείται πως επίσης παρέχει έναν βαθμό διαφυγής από τα αντισώματα. Αλλά, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα σχετικά με την επίδραση των συνδυασμένων μεταλλάξεων», σχολίασε.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.