Οι επαγγελματίες υγείας στην Ινδία ξεκίνησαν το Σάββατο 17/8 24ωρη απεργία, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους μόνο για επείγοντα περιστατικά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον άγριο βιασμό και τη δολοφονία μιας γιατρού στην Καλκούτα.

Μια 31χρονη εκπαιδευόμενη γιατρός βιάστηκε και δολοφονήθηκε την 9η Αυγούστου μέσα σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο, με το έγκλημα να πυροδοτεί κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα μεταξύ των γιατρών και να θυμίζει τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία μιας 23χρονης φοιτήτριας μέσα σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί το 2012.
Η οργή για την αποτυχία των αρχών να αποτρέψουν κρούσματα βίας κατά των γυναικών πυροδότησε έντονες διαμαρτυρίες από επαγγελματίες υγείας και γυναικείες οργανώσεις.
«Γυναίκες είναι οι περισσότεροι γιατροί σε αυτήν τη χώρα. Έχουμε κατ’ επανάληψη ζητήσει ασφάλεια για αυτές», τόνισε χθες Παρασκευή στο πρακτορείο Reuters o πρόεδρος του Ινδικού Ιατρικού Συλλόγου, R. Β. Ashokan.
Εν τω μεταξύ δεκάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλη την Ινδία συμμετείχαν στις πορείες που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες.

«Ανεξαρτησία και ζωή με ελευθερία, χωρίς φόβο», ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα.

Οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, σημειώνει το BBC, αλλά μια μικρή ομάδα άγνωστων ανδρών εισέβαλε στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν το θύμα, στην Κολκάτα (Καλκούτα), και προκάλεσε φθορές στις αίθουσες για τα επείγοντα περιστατικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, γιατροί και προσωπικό του νοσοκομείου τραυματίστηκαν κατά τα επεισόδια, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 19 συλλήψεις.

Το περιστατικό στο νοσοκομείο προκάλεσε και πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στο κρατίδιο να ανταλλάσσουν κατηγορίες.
Μία εβδομάδα μετά τον βιασμό και τη δολοφονία της γιατρού, για την οποία έχει συλληφθεί ένας εργαζόμενος στο νοσοκομείο, άλλα δύο περιστατικά συγκλονίζουν τη χώρα.
Το πρώτο συνέβη στο βόρειο κρατίδιο Ουταραχάντ όπου την περασμένη εβδομάδα ανακαλύφθηκε η σορός μιας νοσοκόμας που βιάστηκε και δολοφονήθηκε ενώ επέστρεφε από τη δουλειά της. Η άτυχη γυναίκα είχε εξαφανιστεί από τα τέλη Ιουλίου.
Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε μια σύλληψη.
Στο κρατίδιο Μπιχάρ έξι άνδρες συνελήφθησαν για τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία ενός κοριτσιού έξι ετών από την κάστα των Νταλίτ («ανέγγιχτοι»), την κατώτερη όλων.
Το κοριτσάκι εντοπίστηκε ακρωτηριασμένο σε μια λίμνη την Τρίτη.

Διαβάστε ακόμη: