H Ελλάδα και άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία, γιορτάζουν την Ημέρα της Γυναίκας τον Μάρτιο, και συγκεκριμένα στις 8 του μήνα.
Ποια είναι όμως τα 10 πιο σημαντικά γεγονότα που «σημάδεψαν» την Ημέρα της Γυναίκας, όπως τα παραθέτει η ιστοσελίδα Time;
H πρώτη φορά
Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη.
Πολλές αναφορές ωστόσο εντοπίζουν τις ρίζες της, σε μια γιορτής προς τιμήν των γυναικών στη Νέα Υόρκη το 1909 κατά την διάρκεια μιας απεργίας των εργατριών ενδυμάτων.
Η Γερμανίδα ακτιβίστρια Clara Zetkin
Το 1910, η Γερμανίδα ακτιβίστρια Clara Zetkin πρότεινε στη Διεθνή Διάσκεψη Εργαζομένων Γυναικών στην Κοπεγχάγη τη δημιουργία μιας διεθνούς γιορτής προς τιμήν των γυναικών.
Οι Ευρωπαίοι αναγνώρισαν τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας το 1911, αν και οι ΗΠΑ δεν ακολούθησαν άμεσα το παράδειγμά τους.
Ρωσική Επανάσταση
Η ημερομηνία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας επιλέχθηκε λόγω της ρωσικής επανάστασης.Η ημερομηνία της 8ης Μαρτίου απέκτησε σημασία το 1917, όταν οι γυναίκες στην Πετρούπολη διαμαρτυρήθηκαν και κατέβηκαν σε απεργία, απαιτώντας τρόφιμα και το τέλος της αυτοκρατορίας. Μια εβδομάδα αργότερα, ο τσάρος παραιτήθηκε. Η Zetkin πρότεινε το 1921, η 8η Μαρτίου να γίνει ως εκ τούτου Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας.
Ο Μήνας της Γυναίκας ξεκίνησε ως τοπικός εορτασμός
Ο Μήνας της Γυναίκας ξεκίνησε ως τοπικός εορτασμός μιας εβδομάδας στη Σάντα Ρόζα της Καλιφόρνια το 1978, σύμφωνα με το διαδικτυακό Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Γυναίκας.
Στη συνέχεια, οι ντόπιοι υποστηρικτές δημιούργησαν το National Women’s History Project, που σήμερα είναι η National Women’s History Alliance, για να μοιραστούν τα επιτεύγματα των γυναικών. Ένα από τα μέλη της ομάδας, η Molly Murphy MacGregor, συμμετείχε στο The Women’s History Institute στο Sarah Lawrence College της Νέας Υόρκης, από το οποίο εμπνεύστηκαν και άλλες πολιτείες ώστε να ξεκινήσουν τους δικούς τους εορτασμούς. Μέχρι το 1986, 14 πολιτείες είχαν ήδη ανακηρύξει τον Μάρτιο ως Μήνα Ιστορίας της Γυναίκας.
Χρειάστηκαν χρόνια για να αναγνωριστεί ο Μήνας της Γυναίκας
Το 1980, το National Women’s History Project ηγήθηκε ενός συνασπισμού γυναικείων ομάδων που άσκησε με επιτυχία πιέσεις στον πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ να εκδώσει διακήρυξη για την αναγνώριση της Εθνικής Εβδομάδας Ιστορίας των Γυναικών, ανέφερε το National Geographic. Χρειάστηκε να φτάσει το 1987 για να ψηφίσει το Κογκρέσο νόμο που όριζε τον Μάρτιο ως Μήνα της Γυναίκας.
Από το 1995, κάθε πρόεδρος εκδίδει ετήσια διακήρυξη για τον Μήνα της Γυναίκας.
Η διακήρυξη του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα το 2011 απέτισε φόρο τιμής στην 100ή επέτειο της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, λέγοντας ότι η γιορτή «είναι μια ευκαιρία να αποτίσουμε φόρο τιμής στις απλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο και έχει τις ρίζες της στον μακραίωνο αγώνα των γυναικών να συμμετέχουν στην κοινωνία ισότιμα με τους άνδρες. Η ημέρα αυτή μας υπενθυμίζει ότι, ενώ έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος, υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει μέχρι οι γυναίκες να επιτύχουν πραγματική ισότητα».
Υπάρχει ένα θέμα κάθε χρόνο για τον Μήνα της Γυναίκας
Η Εθνική Συμμαχία για την Ιστορία των Γυναικών ορίζει κάθε χρόνο ένα θέμα για τον μήνα. Το φετινό θέμα είναι «Γυναίκες που υπερασπίζονται την ισότητα, τη διαφορετικότητα και την ένταξη».
Ο Μήνας της Γυναίκας γιορτάζεται διαφορετικά στον Καναδά
Ο Μήνας της Γυναίκας έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, από τις Φιλιππίνες μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ τιμάται γενικά τον Μάρτιο, στον Καναδά ο εορτασμός γίνεται τον Οκτώβριο.
Επίσημη αργία
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι επίσημη αργία σε ορισμένες χώρες. Στην Κίνα, πολλές γυναίκες μπορούν να πάρουν μισή μέρα άδεια. Στη Σερβία και την Αλβανία, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας είναι επίσης η Ημέρα της Μητέρας.
Συγκεκριμένα χρώματα
Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται με συγκεκριμένα χρώματα. Το μοβ, το πράσινο και το λευκό είναι τα επίσημα χρώματα της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας. Τα χρώματα φέρεται να προέρχονται από τις σουφραζέτες της Κοινωνικής και Πολιτικής Ένωσης Γυναικών (WSPU) στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του 1900.
Οι δράσεις φέτος θα επικεντρωθούν στο δικαίωμα στην άμβλωση
Η οργάνωση Women’s March, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη της πορείατο 2017, μια ημέρα μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, προγραμματίζει συγκέντρωση στην Ουάσινγκτον στις 26 Μαρτίου, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο θα ξεκινήσει την ακροαματική διαδικασία σχετικά με το χάπι των αμβλώσεων.
Διαβάστε ακόμη:
- Όθων Ηλιόπουλος: Σενάρια για παραίτησή του από βουλευτής – «Υπάρχει ένα φόρτος εργασίας» λέει ο ίδιος
- Χαϊδάρι: Η 16χρονη περιγράφει τα δραματικά λεπτά που έζησε – Το χρονικό του τρόμου
- Κέιτι Πέρι: Οι προκλητικές φωτογραφίες της – Χαμός στο Instagram
- Θεσσαλονίκη : Οδηγός στόλισε με αποκριάτικα το λεωφορείο του – Βίντεο