Η «Ημέρα μηδέν» είναι σήμερα για την Τράπεζα Πειραιώς που περνάει σε πλήρη κρατικό έλεγχο με στόχο την επανιδιωτικοποίηση της μέχρι το τέλος του 2021. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι από σήμερα 4 Ιανουαρίου ο βασικός μέτοχος της Πειραιώς αυξάνοντας το ποσοστό του στο 61,3%, από το 26,4%.

Συγκεκριμένα η τράπεζα προχωρά στη μετατροπή των CoCos σε κοινές μετά ψήφου μετοχές. Η κρατικοποίηση ήταν το επακόλουθο της απόφασης της ΕΚΤ, η οποία τον περασμένο Νοέμβριο δεν επέτρεψε στην Τράπεζα Πειραιώς να προχωρήσει στην πληρωμή του ετήσιου τοκομεριδίου των CoCos ύψους 165 εκατ ευρώ.

Όπως έχει ενημερώσει η τράπεζα τις αρμόδιες αρχές, θα εκδοθούν 394,4 εκατ. μετοχές, με τον συνολικο αριθμό μετοχών να ανέρχεται σε 831 εκατ. μετοχές, ενώ θα υπάρξει και τροποποίηση του μετοχικού άρθρου του καταστατικού της.

Η τιμή έκδοσης είναι τα 6 ευρώ ανά μετοχή, όσο δηλαδή ήταν η τιμή της αύξησης κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του 2015. Το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς θα ανέλθει στο 61,3% από το 26,4%.

Ωστόσο στόχος της διοίκησης Μεγάλου είναι να δρομολογηθούν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν, μέσα στο 2021, στην επανιδιωτικοποίηση της της τράπεζας.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η διοίκηση Μεγάλου έχει εκπονήσει σχέδιο δράσης, που προβλέπει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1δις ευρώ, μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2021 –και με την προϋπόθεση ότι θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση της οικονομίας και θα έχουν περιοριστεί οι επιπτώσεις της πανδημίας-, με πλήρη συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση.

Να σημειωθεί ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου αναφερόμενος στην συγκεκριμένη διαδικασία κρατικοποίησης είχε σημειώσει πως: «θα ενισχύσει την κεφαλαιακή πορεία της Τράπεζας, επιτρέποντάς της να εντείνει τις προσπάθειές της για εξυγίανση του ΝΡΕ ενεργητικού, παράλληλα με την εκτέλεση του σχεδίου για τον λειτουργικό της μετασχηματισμό». Ακόμα είχε αναφέρει ότι η Πειραιώς, σχεδιάζει νέες πρωτοβουλίες και δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, οι οποίες μέχρι το τέλος 2021 θα συνεισφέρουν περίπου 1 δισ ευρώ επιπρόσθετων κεφαλαίων, συμπεριλαμβάνοντας την κεφαλαιακή εξοικονόμηση από τα μη οφειλόμενα πλέον τοκομερίδια CoCo.

«Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει στην Τράπεζα να επιταχύνει ουσιωδώς το σχέδιο εξυγίανσης των στοιχείων ΝΡΕ ενεργητικού της. Ενδεικτικά, τα εν λόγω κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ θα διευκολύνουν επιπρόσθετη αποαναγνώριση 5 δισ ευρώ ΜΕΑ περίπου, επιπλέον των 7 δισ. ευρώ τιτλοποιήσεων (Phoenix & Vega) του προγράμματος «Ηρακλή» που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη», είχε τονίσει ο κ. Μεγάλου.