«Βασικό παράγοντα αστάθειας για τη χώρα» χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Πρώτο Πρόγραμμα» τονίζοντας: «Κάθε μέρα με κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια χαμένη ημέρα για τη χώρα».

Υπογραμμίζοντας ότι «η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να φύγει γιατί είναι μια κυβέρνηση κοινωνικής λεηλασίας», δήλωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι αναλαμβάνει το ρίσκο της σταθερότητας για τη χώρα, αλλά στην πραγματικότητα ο ίδιος είναι ο βασικός παράγοντας αστάθειας. Από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκινάνε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές».

«Επιλέγει, δε, ο κ. Μητσοτάκης να επιτίθεται συνεχώς και στην απλή αναλογική και στην κουλτούρα των κυβερνήσεων συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη. Δείχνει με αυτόν τον τρόπο την αλαζονεία του, την πεποίθησή του ότι ή αυτός θα κυβερνά ή θα υπάρχει χάος. Γι’ αυτό και δεν απέκλεισε ούτε σήμερα τα περί αλλαγής του εκλογικού νόμου», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, και προσέθεσε: «Αν η κυβέρνηση αλλάξει τον εκλογικό νόμο για δεύτερη φορά μέσα στη θητείας της -όχι αυτόν της απλής αναλογικής, αλλά τον νόμο για το όριο της αυτοδυναμίας που η ΝΔ έφερε- τότε μιλάμε ξεκάθαρα για μια εικόνα θεσμικής παρακμής».

«Για εμάς είναι σαφές ότι αυτή η χώρα μπορεί να έχει προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη με απλή αναλογική», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

Ο Ν. Ηλιόπουλος κατήγγειλε: «Αυτή τη στιγμή με βάση τα επίσημα στοιχεία έχει επιστρέψει η υγειονομική φτώχεια. Ένας στους τέσσερις, το 25% των πολιτών έχουν ιατροφαρμακευτικές ανάγκες που αδυνατούν να καλύψουν. Το 2019, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τη χώρα, το ποσοστό αυτό ήταν στο 8%. Εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να αυξήσει την υγειονομική φτώχεια. Πρόκειται για το πιο  τρανό παράδειγμα της αποτυχίας της κυβέρνησης, ανάμεσα σε όλα όσα άλλα έχει αποτύχει -πληθωρισμός, ενεργειακή φτώχεια, μισθοί. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μόνο για τον ΣΕΒ δεν έχει αποτύχει, για τις ιδιωτικές κλινικές, τις ιδιωτικές ασφαλιστικές και τα κολλέγια. Για τους πολίτες έχει αποτύχει πλήρως».

Ερωτηθείς για τις μετεκλογικές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο κ. Ηλιόπουλος επανέλαβε ότι το θέμα δεν είναι με ποιόν θα γίνει η συνεργασία, αλλά με βάση ποιο πρόγραμμα: «Εμείς θέλουμε μια κυβέρνηση που θα ρυθμίσει το πανδημικό χρέος των επιχειρήσεων, με διαγραφή μέρους αυτού, για να μπορέσουν χιλιάδες ΜμΕ και επαγγελματίες να συνεχίσουν να δουλεύουν. Θέλουμε μια κυβέρνηση που θα επαναφέρει τη χώρα σε συνθήκες ευρωπαϊκές όσον αφορά στα εργασιακά. Η ελληνική αγορά εργασίας είναι βαλκανικού τύπου, οι συλλογικές μας συμβάσεις καλύπτουν κάτω του 20%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 60%. Και αυτό συμβαίνει με πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το υπουργείο Εργασίας τι κάνει με τους ελέγχους και τη διαλυμένη Επιθεώρηση Εργασίας; Θέλουμε μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα ισχυροποιεί τα δημόσια εργαλεία, και δεν θα ιδιωτικοποιεί λόγου χάρη εν μέσω ενεργειακής κρίσης τη ΔΕΗ. Είδαμε τις εξελίξεις στην Γαλλία που η επιχείρηση ηλεκτρισμού κρατικοποιείται».

«Οι πολίτες θα κρίνουν όποιον στο τέλος θα βάλει πλάτη στην πολιτική και την κυβέρνηση Μητσοτάκη ενώ θα είχε τη δυνατότητα να στηρίξει μια προοδευτική διακυβέρνηση», κατέληξε ξεκαθαρίζοντας ότι «συνθήκη απαραίτητη για μια προοδευτική διακυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να είναι πρώτο κόμμα».