«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει κρυφτό με την αισχροκέρδεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».

Κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση επικαλέστηκε στοιχεία του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για να σχολιάσει ότι «2,5 χρόνια Κυριάκος Μητσοτάκης σημαίνει ότι για το 50% των νοικοκυριών το εισόδημα τελειώνει στις 20 του μήνα». Επισήμανε πως «όταν μιλάμε για ακρίβεια, μιλάμε και για εισόδημα», για να τονίσει ότι «κυβέρνηση Μητσοτάκη σημαίνει 3 δισ. περικοπή στους συνταξιούχους επειδή καταργήθηκε το μέρος της 13ης σύνταξης που είχε επανέλθει το ’19 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Επιπλέον είπε ότι «κυβέρνηση Μητσοτάκη σημαίνει επίσης πάγωμα στον κατώτατο μισθό» καθώς «αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που έχει χαμηλότερο κατώτατο από αυτόν του 2010». Πρόσθεσε πως «όταν το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξησε 27% το βασικό μισθό για τους νέους κάτω των 25 ετών και 11% συνολικά, η κατανάλωση ενισχύθηκε και τα έσοδα του κράτους αυξήθηκαν», υπογραμμίζοντας ότι «είναι ανάγκη να αυξηθεί εδώ και τώρα ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ». Ο κ. Ηλιόπουλος είπε επίσης ότι «σήμερα η Ελλάδα έχει το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα κράτη-μέλη της ΕΕ» και ότι βάσει στοιχείων του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ τον περασμένο Γενάρη «όποιος ήταν στο βασικό μισθό έχασε το 14% της αγοραστικής του δύναμης λόγω πληθωρισμού». «Η οικονομική ασφυξία δεν αφορά πλέον μόνο τους ευάλωτους, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας», τόνισε, σημειώνοντας ότι «για όλους αυτούς τους λόγους, η σημερινή μέρα της απεργίας είναι πολύ σημαντική».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής «επέλεξε να μην είναι μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά επέλεξε να είναι με την αισχροκέρδεια». «Ήδη από τον Οκτώβρη η εργαλειοθήκη της Κομισιόν προτείνει τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και η κυβέρνηση αρνείται να το κάνει», «η ίδια η Κομισιόν έχει μιλήσει για ‘ουρανοκατέβατα’ κέρδη των εταιρειών ενέργειας», τόνισε, προσθέτοντας ότι «στη χώρα μας, αρκεί κάποιος να κοιτάξει τα στοιχεία στο τελευταίο εφτάμηνο, θα δει τη διαφορά ανάμεσα σε τιμές παραγωγής και τιμές χονδρεμπορικής». Είπε ότι «από αυτό τεκμαίρεται ότι, σε αυτούς τους 7 μήνες, έχουμε περίπου 1,5 δισ. ‘ουρανοκατέβατα’ κέρδη στην ενέργεια» και τόνισε ότι «τα χρήματα αυτά πρέπει να φορολογηθούν και να επιστραφούν στην κοινωνία, αλλά να μπει και ένα πλαφόν στις τιμές ενέργειας». «Αντίθετα», συνέχισε, «ο κ. Μητσοτάκης αρχικά είχε αρνηθεί ότι υπάρχουν υπερκέρδη, μετά θυμήθηκε ότι υπάρχουν, τώρα παίζει κρυφτούλι με τα κέρδη. Κάνει ό,τι μπορεί για να καλύψει την αισχροκέρδεια».

ΔΕΗ

Αναφορικά με την κατάσταση στη ΔΕΗ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «την περίοδο ‘15-’19 η ΔΕΗ μείωσε 1 δισ. το δανεισμό της και δεν αύξησε καθόλου τα τιμολόγια στους καταναλωτές». «Σήμερα η κυβέρνηση λέει ότι πηγαίνει καλά η μετοχή της ΔΕΗ. Με τη μετοχή όμως δεν πληρώνονται οι λογαριασμοί των πολιτών», είπε.

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στη διαδικτυακή εκπομπή «Ώρα Οικονομίας», ο κ. Ηλιόπουλος επανέλαβε ότι η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι πολύ μεγάλη και ότι αγοράζει αυτή τη στιγμή 30% πιο ακριβό σε σχέση με τη Βουλγαρία. «Προφανώς υπάρχουν ευθύνες των ανθρώπων που υλοποίησαν αυτήν την πολιτική», είπε για τη ΝΔ, προσθέτοντας ότι «ο λιγνίτης θα μπορούσε να συμμετέχει αυτή τη στιγμή στο 30% του ενεργειακού μείγματος, αλλά με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση που επιχείρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σήμερα συμμετέχει στο 6-9%».

Πανδημία

Αναφορικά με την πανδημία είπε ότι «η χώρα έχει ζήσει μια υγειονομική τραγωδία γιατί από τα μέσα του περασμένου Σεπτέμβρη, η Ελλάδα είναι σχεδόν σταθερά δύο φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε απώλειες αναλογικά με τους κατοίκους» και ότι «έχουμε καταφέρει πλέον να ξεπεράσουμε την Ιταλία και το Βέλγιο σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους». Τόνισε ότι «στη ρίζα της υγειονομικής τραγωδίας υπάρχει η πολιτική απόφαση της ΝΔ να μη στηρίξει το ΕΣΥ».

Ο κ. Ηλιόπουλος επανέλαβε την «ανάγκη για εκλογές και πολιτική αλλαγή», σημειώνοντας ότι «η χώρα μπορεί να αποκτήσει κυβέρνηση και με απλή αναλογική, προοδευτική κυβέρνηση» κι ότι «από την πλευρά μας, έχουμε καταθέσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, στη βάση του οποίου μπορεί να υπάρξει διάλογος με τις προοδευτικές δυνάμεις και πολιτικά και κοινωνικά».