Ενδεχόμενο άνοιγμα έστω και για λίγες μέρες του λιανεμπορίου εξετάζει η κυβέρνηση ανάλογα με τα υγειονομικά δεδομένα με βασική στόχευση, πέρα από την προφανή για αναθέρμανση της αγοράς, τη στήριξη του κρατικού ταμείου, που ήδη γράφει ένα σημαντικό έλλειμμα. Να σημειωθεί ότι στο 10μηνο τα έσοδα από φόρους ήταν 35,564 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 6,052 δισ. ευρώ ή 14,5% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. Ωστόσο, σε σύγκριση με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020 που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Προϋπολογισμού (Draft Budgetary Plan – DBP) 2021, το οποίο κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου 2020 και οι οποίες περιέχουν τις επιπτώσεις των μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, τα έσοδα από φόρους είναι μειωμένα κατά περίπου 43 εκατ. ευρώ.
Ουσιαστικά με το Νοέμβριο να είναι μήνας «καραντίνας» και παρά την σχετικά καλή εικόνα των εσόδων σε σχέση με τη συγκυρία κυρίως λόγω ηλεκτρονικών πληρωμών η πρόθεση είναι να «ζεσταθεί» το ταμείο από ένα έστω και σύντομο άνοιγμα και έτσι η «χασούρα» στους φόρους να μην ξεπεράσει τα 6 δισεκ. στο 12μηνο. Να σημειωθεί ότι ειδικά την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου λόγω Black Friday, υπήρξε έντονη κίνηση κάτι που αποτυπώθηκε και στο κρατικό ταμείο ενώ το γεγονός ότι για επαγγελματικά ΑΦΜ τα μαγαζιά είναι ανοικτά δίνει άλλο ένα κίνητρο στο υπουργείο Οικονομικών να ζητήσει το ΦΠΑ, την ώρα μάλιστα που δε θα δει στα ταμεία του Τέλη Κυκλοφορίας που εισφέρουν με 1,1 δισ ευρώ.
Στην κατεύθυνση αυτή στήριξης του ταμείου εκτιμάται ότι εξυπηρετεί και η απόφαση να εξαιρεθούν από τα μέτρα στήριξης του Δεκεμβρίου με τις ευρύτερες φορολογικές διευκολύνσεις οι αναστολές καταβολών των βεβαιωμένων οφειλών από ΦΠΑ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η αναστολή της πληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο για τον Δεκέμβριο ισχύει μόνο για ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, ενώ χρήση του μέτρου μπορούν να κάνουν μόνο οι εταιρίες που έχουν κλείσει με κρατική εντολή (επιχειρήσεις από τους κλάδους του λιανεμπορίου, της εστίασης και της ψυχαγωγίας).
Στο μεταξύ με τις υποχρεώσεις να «φουντώνουν» ήδη φωνές για ρυθμίσεις αλλά και νέο πακέτο μέτρων υποχρεώσεων ακούγονται. Ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας πρότεινε έκτακτη εισφορά 1% στις επιχειρήσεις που αύξησαν τον τζίρο τους εν μέσω πανδημίας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις για κλάδους που έχουν ζήτημα επιβίωσης.
Συσσώρευση υποχρεώσεων
Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, χτες κατά την παρουσία της έκθεσης του Γραφείου ανέφερε ότι από τις αναστολές που εφαρμόστηκαν λόγω της κρίσης έχει συσσωρευτεί ένα ποσό οφειλών ύψους 5,25 δισ. ευρώ πλέον των 700 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές που θα πρέπει να πληρωθούν το 2021. «Ο βασικός προβληματισμός μας είναι αν κάποιες επιχειρήσεις δεν αντέξουν και αναστείλουν τη λειτουργία τους τον επόμενο χρόνο ή λόγω συσσώρευσης οφειλών δεν μπορέσουν αυτά τα χρήματα να εισπραχθούν», επισήμανε ο κ. Κουτεντάκης. Ο ίδιος, πάντως, δεν είναι αρνητικός σε μια ρύθμιση οφειλών μετά το τέλος της κρίσης, όχι όμως για να αλλοιωθεί η κουλτούρα πληρωμών αλλά για να μπορέσουν όσοι αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες να διευκολυνθούν στην εξόφληση των οφειλών τους.
«Την ταχύτητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων προς το Κράτος θα πρέπει να την αξιολογήσουμε όταν με το καλό ξαναπάρει μπροστά πραγματικά η οικονομία και δούμε ουσιαστικά τη δυναμική της», ανέφερε πάντως ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στον Alpha.
Ήδη, οι αναστολές φόρων και εισφορών ως το τέλος του έτους θα φτάσουν στα περίπου 2 δισ ευρώ. Σε αυτά, θα πρέπει να προστεθούν οι απλήρωτες τρέχουσες υποχρεώσεις των καλοκαιρινών μηνών, καθώς και οι φόροι- εισφορές, που έπρεπε να καταβληθούν από το Σεπτέμβριο ως το Δεκέμβριο, οι οποίοι δεν έχουν ανασταλεί όπως συνέβη στην πρώτη καραντίνα. Τούτων δοθέντων κούρεμα οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ζητάει η ΓΣΕΒΕΕ για τις επιχειρήσεις που δε λειτουργούν εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και του λοκ ντάουν επισήμανε μιλώντας χτες Στο Κόκκινο ο Γιώργος Καββαθάς. Στον Νίκο Ξυδάκη ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας εξήγησε ότι η παράταση του λουκέτου σημαίνει πως οι επιχειρήσεις της εστίασης θα βρεθούν για δεύτερο μήνα με μηδενικά έσοδα, αλλά με υποχρεώσεις. Εξέφρασε, δε φόβους ότι το σχήμα των εξαγορών θα επεκταθεί και στις μικρές επιχειρήσεις.
Ειδικά για τον κλάδο των εστιατορίων, των μπαρ και των κέντρων διασκέδασης παρά τα μέτρα της κυβέρνησης, τα πράγματα είναι δύσκολα καθώς οι πάγιες υποχρεώσεις τρέχουν. «Δεν θα είμαστε όλοι μαζί». Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Καββαθά, πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), τουλάχιστον μία στις τρεις επιχειρήσεις στον κλάδο κινδυνεύουν με λουκέτο. Στο πλαίσιο αυτό έχει προτείνει την επιδότηση του κλάδου με το 30% του τζίρου του 2019, ένα κονδύλι 160 εκατ. ευρώ – κατά το γερμανικό πρότυπο.
Επί του παρόντος, το υπουργείο Οικονομικών πάντως σημειώνει ότι η εξόφληση σε ορίζοντα δύο ετών (24 δόσεις) είναι ρεαλιστική ανάλογα βέβαια με την εξέλιξη της πανδημίας. Βέβαια «ακούει» και τα αιτήματα από κλάδους, που παραμένουν «διασωληνομένοι» ώστε να εξεταστεί ενδεχόμενη παρέμβαση.