Με πλήθος διαφορετικών εκδηλώσεων και δράσεων γιορτάζει το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) τη συμπλήρωση των πέντε χρόνων λειτουργίας του κάτω από την ομπρέλα της Ελληνικής Πολιτείας.

Πέντε ημέρες, από τις 19-23 Φεβρουαρίου, υπό την καλλιτεχνική εποπτεία του Κωνσταντίνου Ρήγου, με παραστάσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις, δράσεις που απευθύνονται σε όλη την οικογένεια και θα κορυφωθούν με μια φαντασμαγορική έκπληξη στην Αγορά την Τετάρτη 23/2. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη συμβολή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), με τις παραστάσεις «Οθέλλος» και «Φτηνά τσιγάρα», και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ).

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος γιορτάζει 5 χρόνια - ελcblog - Φεστιβάλ - elculture.gr

Στις 23 Φεβρουαρίου, την ημέρα που συμπληρώνονται τα πέντε χρόνια του ΚΠΙΣΝ, η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) παρουσιάζει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος την πρεμιέρα της όπερας του Βέρντι «Οθέλλος», μιας σημαντικής διεθνούς συμπαραγωγής της με το Φεστιβάλ του Μπάντεν-Μπάντεν, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη και σκηνοθεσία, σκηνικά, φωτισμούς του Ρόμπερτ Ουίλσον, στην πρώτη του συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Παράλληλα, στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, τρεις από τις παραστάσεις του νέου μιούζικαλ «Φτηνά τσιγάρα» των Παναγιώτη Καλαντζόπουλου και Ρένου Χαραλαμπίδη -στις 19, 20 και 23 Φεβρουαρίου- αφιερώνονται στην επέτειο των 5 ετών του ΚΠΙΣΝ.

Εκθέσεις

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) παρουσιάζει τέσσερις εκθέσεις: «Τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης», «Η επιρροή του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού στη διαμόρφωση του νέου ελληνικού κράτους», την έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Μαδένη «Οι εξόριστοι» και την έκθεση της Monumenta «Ιχνηλατώντας την ανθρώπινη παρουσία και ζωή».

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος γιορτάζει 5 χρόνια - ελcblog - Φεστιβάλ - elculture.gr

Συζήτηση

Με αφορμή αυτή την επέτειο, το ΚΠΙΣΝ διοργανώνει μια συζήτηση ανοιχτή για το κοινό, με θέμα το ΚΠΙΣΝ ως πρότυπο δημόσιου χώρου και σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος, η διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), Ελλη Ανδριοπούλου, ενώ έχουν προσκληθεί να λάβουν μέρος οι πρώην πρωθυπουργοί της χώρας από τη σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία του ΚΠΙΣΝ έως και σήμερα.

Στο πλαίσιο του επετειακού πενθήμερου, προγραμματίζεται επίσης μία ανοιχτή συζήτηση με θέμα τις καινοτομίες στο σχεδιασμό και στην κατασκευή του ΚΠΙΣΝ, με ομιλητές ανθρώπους που εργάστηκαν για την ολοκλήρωση αυτού του τόσο σπουδαίου έργου.

Στις 21 και 22 Φεβρουαρίου (20:30) οι Gandini Juggling παρουσιάζουν το «4×4: Ephemeral Architectures». Τέσσερις ζογκλέρ και τέσσερις χορεύτριες μοιράζονται την ίδια σκηνή και δημιουργούν μια υβριδική παράσταση τσίρκου και σύγχρονου χορού.

Εορταστικές εκδηλώσεις για τα 5 χρόνια ΚΠΙΣΝ – Syros Agenda

Μια νέα φωτιστική εγκατάσταση, το Evanescent του Atelier Sisu, έρχεται για να μεταμορφώσει εορταστικά το Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, από τις 19 έως 28 Φεβρουαρίου, 06:00-24:00. Είσοδος: ελεύθερη.

Οι Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ, επιστρέφουν για πέμπτη χρονιά στις 20 Φεβρουαρίου με το έργο του Ευγένιου Ο’Νιλ «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα». Τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, στις 21:00, o παγκοσμίου φήμης πιανίστας και οργανίστας Γιώργος Κοντραφούρης ανεβαίνει στο Φάρο με δύο πρώην μέλη του Baby Trio -του εμβληματικού μουσικού σχήματός του- για μία ξεχωριστή συναυλία. Το Σωκράτης Σινόπουλος Quartet επιστρέφει στο ΚΠΙΣΝ για τον εορτασμό της επετείου των 5 χρόνων στις 22 Φεβρουαρίου (21:00).

Τέλος, δύο έργα του διάσημου γλύπτη Takis έρχονται για λίγες μόνο μέρες στην Υποδοχή του ΚΠΙΣΝ για την επέτειο των πέντε χρόνων, τα «Télésculptures» και το «Μαγνητικό ανάγλυφο».

Για τις εκδηλώσεις που έχουν εισιτήριο, η προπώληση θα γίνεται ηλεκτρονικά στον ιστότοπο της Ticket Services ή τηλεφωνικά στο 210 7234567.