Άνδρες, ανώτατα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων, κυρίως με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, ηλικίας μεταξύ 36 και 54 ετών, εργαζόμενοι στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, είναι αυτοί που λαμβάνουν τους υψηλότερους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, στον αντίποδα, γυναίκες, νέες, έως 35 ετών, εργαζόμενες κατά κύριο λόγο με μερική απασχόληση σε τομείς όπως τέχνες και πολιτισμός, αγροτικές εργασίες, γενικά υπηρεσίες, είναι τα μεγαλύτερα θύματα αφενός των ιδιαίτερα χαμηλών μισθών αλλά και της μεγάλης απόστασης που χωρίζει τις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς της εγχώριας οικονομίας.
Δεν είναι τυχαίο πως, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τη διάρθρωση των αμοιβών ανά κλάδο, ειδικότητα και επίπεδο εκπαίδευσης (στοιχεία 2022), αναδεικνύεται το μεγάλο χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων σε βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι μεγαλύτερες μέσες ετήσιες μεικτές αποδοχές καταγράφονται στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων με 40.086 ευρώ για τους άνδρες. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 1.950 ευρώ καθαρά τον μήνα. Για την ίδια θέση, μια γυναίκα αμείβεται με 32.000 ευρώ, ήτοι 1.630 ευρώ καθαρά τον μήνα. Η διαφορά μεταξύ της αμοιβής ενός άνδρα και μιας γυναίκας για την ίδια ακριβώς θέση είναι της τάξεως των 320 ευρώ καθαρά τον μήνα. Ακόμη και στον κλάδο των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων, όπου με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2022 οι γυναίκες αμείβονταν με το υψηλότερο ποσό, αυτό δεν ξεπερνούσε τα 32.249 ευρώ μεικτά τον χρόνο, δηλαδή περίπου 1.650 ευρώ τον μήνα. Για την ίδια εργασία, οι άνδρες αμείβονταν με 38.867 ευρώ τον χρόνο.
Σε σχέση με το επίπεδο εκπαίδευσης, οι υψηλότερες αποδοχές για το 2022 καταβάλλονταν στους κατόχους μεταπτυχιακού/διδακτορικού τίτλου σπουδών που απασχολούνταν στον κλάδο των ορυχείων και λατομείων. Ηταν της τάξεως των 60.000 ευρώ σε ετήσια βάση, δηλαδή περίπου 2.650 ευρώ καθαρά τον μήνα. Οι χαμηλότερα αμειβόμενοι κάτοχοι μεταπτυχιακού/διδακτορικού τίτλου σπουδών απασχολούνται στον κλάδο της εκπαίδευσης με 18.423 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά σε μηνιαία βάση.
Για τους πτυχιούχους πανεπιστημίου/ΤΕΙ, οι υψηλότερες αποδοχές καταγράφονται στον κλάδο των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων, ενώ οι χαμηλότερες στον κλάδο των τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας.
Για τους κατόχους απολυτηρίου λυκείου/ΙΕΚ, οι υψηλότερες αποδοχές καταγράφονται στον κλάδο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού, ενώ οι χαμηλότερες αποδοχές στον κλάδο των τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Για τους κατόχους απολυτηρίου βασικής εκπαίδευσης, οι υψηλότερες αποδοχές καταγράφονται στον κλάδο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού, ενώ οι χαμηλότερες αποδοχές στον κλάδο των τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας.
Οσον αφορά τους απασχολουμένους με θέση ευθύνης, για το 2022 αυτή καταλαμβάνεται από άνδρες σε ποσοστό 57,3%, με πρώτη την ηλικιακή ομάδα 36-54 ετών.
Διαβάστε ακόμη
- Τι σηματοδοτούν οι δηλώσεις Λαβρόφ ότι η Ρωσία θα εγκαταλείψει το μορατόριουμ ανάπτυξης πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς
- Μητσοτάκης: Προχωράμε στο νέο έτος με συνέπεια ώστε οι λέξεις να γίνονται πράξεις
- Λύση – ανάσα από υπουργείο και ΑΑΔΕ για λιγότερες χαμένες δόσεις
- Η χρονιά που άλλαξε τα Crypto: Πώς το Bitcoin έσπασε το όριο των $100.000 – Τι θα επηρεάσει την αγορά το 2025