Η Ρωσία θα εγκαταλείψει ένα προτεινόμενο μορατόριουμ για την ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να αναπτύσσουν τέτοια όπλα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA και η οποία μεταδόθηκε σήμερα.

«Αξιολογούμε την κατάσταση στη βάση μιας ανάλυσης των αποσταθεροποιητικών ενεργειών των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ στη στρατηγική σφαίρα και, συνεπώς, την ανάπτυξη απειλών που απορρέουν από αυτές», είπε ο Λαβρόφ.

«Σήμερα είναι σαφές πως, για παράδειγμα, το μορατόριούμ μας για την ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς δεν είναι πλέον πρακτικά βιώσιμο και θα πρέπει να εγκαταλειφθεί. Οι ΗΠΑ αγνόησαν υπεροπτικά τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας και της Κίνας και στην πράξη μετακινήθηκαν προς την ανάπτυξη όπλων αυτής της κατηγορίας σε διάφορες περιοχές του κόσμου».

Η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε από τη συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς το 2019. Η Ρωσία έχει πει από τότε ότι δεν θα αναπτύξει τέτοια όπλα υπό τον όρο ότι η Ουάσινγκτον δεν θα το κάνει.

Η απόφαση της Ρωσίας να εγκαταλείψει το μορατόριουμ για την ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς σηματοδοτεί μια σημαντική στρατηγική στροφή που έχει άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την παγκόσμια ασφάλεια και τη γεωπολιτική σταθερότητα. Ακολουθεί μια αναλυτική εξήγηση:

  1. Τέλος μιας Άτυπης Ισορροπίας
  • Μορατόριουμ ως Μέτρο Εμπιστοσύνης: Το μορατόριουμ που είχε προτείνει η Ρωσία για την αποφυγή ανάπτυξης πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς λειτουργούσε ως άτυπο μέτρο εμπιστοσύνης μετά την κατάρρευση της Συνθήκης Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF) το 2019. Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη είχε αφήσει ένα κενό, το οποίο οι Ρώσοι προσπάθησαν να διαχειριστούν προτείνοντας αυτό το μορατόριουμ.
  • Ανταγωνισμός στις Εξοπλιστικές Εξελίξεις: Η εγκατάλειψη του μορατόριουμ σημαίνει ότι η Ρωσία δεν δεσμεύεται πλέον να αποφύγει την ανάπτυξη αυτών των πυραύλων, ανοίγοντας το δρόμο για έναν νέο κύκλο εξοπλιστικών εξελίξεων και ανταγωνισμού με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
  1. Αντίδραση στις Αμερικανικές Κινήσεις
  • Ανάπτυξη από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ: Σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ έχουν προχωρήσει στην ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς, κάτι που η Ρωσία αντιλαμβάνεται ως άμεση στρατηγική απειλή. Ειδικότερα, η ανάπτυξη αυτών των όπλων σε περιοχές εγγύς της ρωσικής επικράτειας εντείνει την ανησυχία της Μόσχας για περικύκλωση και αποσταθεροποίηση.
  • Επιθετική Στρατηγική Αντίδραση: Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή είναι αμυντική, αλλά αποτελεί στην πράξη προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι είναι έτοιμη να απαντήσει συμμετρικά ή ασύμμετρα σε οποιαδήποτε στρατιωτική κλιμάκωση.
  1. Γεωπολιτικές Επιπτώσεις
  • Κλιμάκωση του Ανταγωνισμού: Η εγκατάλειψη του μορατόριουμ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, με πυραύλους μέσου βεληνεκούς να αναπτύσσονται σε κρίσιμες περιοχές, όπως η Ευρώπη, η Ασία και ο Ειρηνικός.
  • Προκλήσεις για την Ευρώπη: Η Ρωσία ενδέχεται να αναπτύξει πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς σε περιοχές εγγύς της Ανατολικής Ευρώπης, απειλώντας ευθέως τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Αυτό θα μπορούσε να επαναφέρει στην ατζέντα ζητήματα στρατηγικής ασφάλειας που θυμίζουν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
  • Κίνα και Πολυπολική Ισορροπία: Η αναφορά της Ρωσίας στην Κίνα υποδηλώνει μια πιθανή στρατηγική σύμπραξη των δύο χωρών έναντι των ΗΠΑ, με στόχο την αντιμετώπιση της αμερικανικής στρατηγικής επιρροής. Αυτό ενισχύει την πόλωση στο διεθνές σύστημα.
  1. Πιθανές Στρατηγικές Επιλογές της Ρωσίας
  • Στρατιωτική Απάντηση: Η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς σε περιοχές όπως το Καλίνινγκραντ ή την Κριμαία, δημιουργώντας στρατηγικές πιέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες.
  • Διπλωματική Ρητορική: Παρά την κλιμάκωση, η Ρωσία πιθανότατα θα προσπαθήσει να παρουσιάσει την κίνηση αυτή ως αμυντική, επικαλούμενη την αμερικανική επιθετικότητα και την αποτυχία της Δύσης να απαντήσει στις ανησυχίες της.
  • Τεχνολογική Εξέλιξη: Η Ρωσία ίσως επενδύσει περαιτέρω σε υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα για να αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Δύσης.

Η απόφαση της Ρωσίας να εγκαταλείψει το μορατόριουμ αντικατοπτρίζει την εντεινόμενη πόλωση στη διεθνή σκηνή και μια επιστροφή σε δυναμικές ψυχροπολεμικού τύπου. Η κίνηση αυτή ενισχύει τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης και δημιουργεί ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, τόσο για την παγκόσμια ασφάλεια όσο και για τη στρατηγική ισορροπία δυνάμεων.

Διαβάστε ακόμη