Τον περασμένο μήνα, ο 88άχρονος Σουσούμου Τομιζάουα, ομολόγησε ότι πριν από δύο χρόνια σκότωσε τη 16άχρονη εγγονή του, Τομόμι. Ωστόσο, δε θυμάται να το έκανε. Ο ηλικιωμένος άνδρας πάσχει από Αλτσχάιμερ και στο δικαστήριο, οι νομικοί του εκπρόσωποι υποστήριξαν ότι «θα πρέπει να απαλλαχθεί από την κατηγορία, καθώς πάσχει από άνοια».

Η απόφαση του δικαστηρίου, ωστόσο, δεν τον δικαίωσε και στις 31/05 ο 88άχρονος καταδικάστηκε σε 4.5 χρόνια φυλάκισης για φόνο. Η υπόθεση έχει σοκάρει ολόκληρο το ασιατικό έθνος, όπου ο αριθμός των ηλικιωμένων με απώλεια μνήμης αυξάνεται συνεχώς.

Η δίκη μεταδόθηκε σε απευθείας μετάδοση από το διαδίκτυο, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που όχι μονάχα την παρακολούθησαν, αλλά και εξέφρασαν παράλληλα τη συμπόνια τους προς τον κατηγορούμενο, καθώς και τη θλίψη τους προς την οικογένεια της Τομόμι.

Το τραγικό περιστατικό εκτυλίχθηκε το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου 2020 όταν, έπειτα από καβγά, ο παππούς άρπαξε ένα μαχαίρι 17 εκατοστών και χτύπησε επανειλημμένα την εγγονή του στον λαιμό.

Τα ερωτηματικά για την κατάσταση της υγείας του 88άχρονου άρχισαν, όταν ο ίδιος κάλεσε τον μεγαλύτερο υιό του, λέγοντάς του ότι βρήκε το πτώμα του κοριτσιού, δίχως να είναι σε θέση να εξηγήσει το παραμικρό.

Ιατροί, δικηγόροι και δικαστές διαφωνούσαν για το ενδεχόμενο ο άνδρας να σκότωσε εν αγνοία του την εγγονή του, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Στην τελική ετυμηγορία, το δικαστήριο αναγνώρισε την ασθένεια του κατηγορουμένου, ωστόσο, επεσήμανε πως ο ηλικιωμένος κατανοεί το βάρος των πράξεών του.

Η Ιαπωνία έχει έναν από τους γηραιότερους πληθυσμούς στον κόσμο. Πάνω από το 20% των κατοίκων είναι άνω των 65 ετών και ο αριθμός των αιωνόβιων Ιαπώνων αυξάνεται, σύμφωνα με στοιχεία του κράτους.

Η άνοια επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους και υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 4.6 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ιαπωνία που ζουν με την πάθηση. Οι ειδικοί λένε ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς η χώρα συνεχίζει να γερνά γρήγορα.