Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της Ιαπωνίας την Παρασκευή επιβεβαίωσαν την πρώτη νομισματική παρέμβαση της χώρας από το 2022, αφού το ιαπωνικό γεν κατρακύλησε σε χαμηλό 34 ετών τον Απρίλιο.

Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε την Παρασκευή 31/5 ότι η Ιαπωνία δαπάνησε 9,7885 τρισεκατομμύρια γεν (62,25 δισεκατομμύρια δολάρια) για νομισματική παρέμβαση μεταξύ 26 Απριλίου και 29 Μαΐου, σύμφωνα με μια δήλωση που μεταφράστηκε στο Google.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ιαπωνική κυβέρνηση προβαίνει σε ένα τέτοιο μέτρο στην αγορά από τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με τα αρχεία του υπουργείου και μεταδίδει το CNBC.

Το χρονοδιάγραμμα του κυβερνητικού βήματος συμπίπτει με την απότομη ανάκαμψη του ιαπωνικού νομίσματος τις τελευταίες εβδομάδες, αφού το γεν έπεσε σε χαμηλό 34 ετών στα 160,03 έναντι του δολαρίου στις 29 Απριλίου.

Αργότερα αναπήδησε στα επίπεδα των 156 μονάδων αργότερα στη συνεδρίαση αυτή, θερμαίνοντας τις εικασίες για πιθανή παρέμβαση των ιαπωνικών αρχών. Το νόμισμα ενισχύθηκε περαιτέρω κατά περισσότερο από 2% μέσα σε λίγες ημέρες.

Εκείνη την εποχή, οι αναλυτές της Bank of America Global Research εκτιμούσαν ότι το μέγεθος της πρώτης ύποπτης παρέμβασης θα μπορούσε να είναι μεταξύ 5 και 6 τρισεκατομμυρίων γεν (32,7 δισεκατομμύρια δολάρια έως 39,2 δισεκατομμύρια δολάρια), με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Το γεν καταπολεμά συνεχείς πιέσεις από τότε που η Τράπεζα της Ιαπωνίας τερμάτισε τη νομισματική πολιτική αρνητικών επιτοκίων τον Μάρτιο. Διαπραγματευόταν στα 157,25 έναντι του αμερικανικού δολαρίου στις 11:55 π.μ. ώρα Λονδίνου την Παρασκευή.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Shunichi Suzuki υποστήριξε την ανάγκη για παρεμβάσεις, εάν οι απότομες κινήσεις του νομίσματος άρχιζαν να επηρεάζουν τα νοικοκυριά και τις εταιρείες. Αρνήθηκε τότε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε αν το υπουργείο είχε παρέμβει για να στηρίξει το γεν.

«Όταν υπάρχει υπερβολική κίνηση, μπορεί να είναι απαραίτητο να εξομαλυνθεί», δήλωσε ο Suzuki στον Dan Murphy του CNBC στις 3 Μαΐου, σύμφωνα με μετάφραση.

Η Ιαπωνία παρενέβη για τελευταία φορά για να σταθεροποιήσει το νόμισμα τον Οκτώβριο του 2022, όταν το γεν έπεσε σε χαμηλά επίπεδα περίπου 152 ανά δολάριο. Οι αρχές παρενέβησαν τρεις φορές εκείνο το έτος για να σταθεροποιήσουν το νόμισμα, δαπανώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά 9,2 τρισεκατομμύρια γιεν κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Διαβάστε ακόμη: