Την διαχρονικά κακή φήμη των κατσαρίδων θα αποκαταστήσουν σύντομα επιστήμονες που σχεδιάζουν κατσαρίδες οι οποίες θα παίρνουν μέρος σε αποστολές διάσωσης ανθρώπων.
Πιο συγκεκριμένα, μια ερευνητική ομάδα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang στην Σιγκαπούρη παρουσίασαν μια κατσαρίδα η οποία εφοδιασμένη με προηγμένο εξοπλισμό θα ελέγχεται από ανθρώπους και θα εισέρχεται σε σημεία που μπορεί να υπάρχουν επιζώντες από μια φυσική ή άλλη καταστροφή.
Η κατσαρίδα διασώστης θα έχει μαζί της μια κάμερα υπερύθρων, αισθητήρα διοξειδίου του άνθρακα, αισθητήρα θερμοκρασίας και υγρασίας και άλλα όργανα με τα οποία θα μπορεί να εντοπίζει ανθρώπους και να υποδεικνύει την θέση τους. Στην κατσαρίδα θα είναι τοποθετημένα επίσης ηλεκτρόδια σε συγκεκριμένα σημεία η ενεργοποίηση των οποίων από τον χειριστή της θα την υποχρεώνει να κινηθεί προς το σημείο που θέλει ο χειριστής της να πάει.
Οι ερευνητές ονομάζουν την τεχνολογία τους «εντομο-υπολογιστικό υβριδικό σύστημα» ή πιο απλά «σάιμποργκ έντομο». «Είναι ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια δημιουργίας ρομποτικών συστημάτων μεγέθους όσο μια κατσαρίδα. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για την δημιουργία μίνι ρομπότ για χρήση σε αποστολές έρευνας και διάσωσης επειδή οι απαιτήσεις στην κατανάλωση ενέργειας αλλά και την νοημοσύνη του για να αποφεύγει τα εμπόδια είναι πολύ μεγάλες. Η χρήση ενός υβριδικού συστήματος που περιλαμβάνει τεχνολογία και ένα ζωντανό οργανισμό αποτελεί μια εναλλακτική λύση» αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωση τους.
Σε περιπτώσεις όπως μια κατάρρευση κτιρίου ο όσο το δυνατόν ταχύτερος εντοπισμός των ατόμων που έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε αυτό αυξάνει πολύ τις πιθανότητες διάσωσης τους. Όμως σε πολλές περιπτώσεις τα σημεία που είναι εγκλωβισμένα τα θύματα μιας καταστροφής δεν είναι προσεγγίσιμα από τους ανθρώπους και η καθυστέρηση στην αναζήτηση μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης τους.
Οι κατσαρίδες κρίνονται ως ιδανικοί διασώστες αφού μπορούν θα μπορούν να κινούνται εύκολα μέσα στα χαλάσματα ενώ επιπλέον ή μεγάλη τους ανθεκτικότητα θα τους επιτρέπει να συνεχίσουν την αναζήτηση ακόμη και αν χτυπήσουν πάνω σε κάτι ή πέσει κάτι πάνω τους στο δύσβατο και επικίνδυνο περιβάλλον που θα βρίσκονται.
Διαβάστε ακόμη:
- Στους πιο ισχυρούς στρατούς του κόσμου για το 2024 η Ελλάδα
- Αντιεμβολιαστικός λαϊκισμός: Καβγάς Πολάκη – Γεροτζιάφα – Γιάμαλη για το εμβόλιο
- Ο Αταμάν αποκαλύπτει το τηλεφώνημα Ερντογάν και συνδέει τα Ελληνοτουρκικά με τον ΠΑΟ
- Eurovision: Οι γκάφες των σχολιαστών – Το Σαν Μαρίνο που έγινε «νησιωτική χώρα» και άλλα ωραία