Η ζήτηση στεγαστικών δανείων έκλεισε το 2023 με δυσμενή ύφος, παρά την απότομη πτώση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων τον Δεκέμβριο.

Ο συνολικός όγκος των αιτήσεων μειώθηκε κατά 9,4% για την εβδομάδα που έληξε στις 29 Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με δύο εβδομάδες νωρίτερα, σύμφωνα με τον εποχικά διορθωμένο δείκτη της Mortgage Bankers Association. Η MBA έκλεισε την περασμένη εβδομάδα και τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν προσαρμογές για τις διακοπές.

Το μέσο επιτόκιο στο 30ετές σταθερό έκλεισε το έτος στο 6,76%, χαμηλότερο από ό,τι ήταν πριν από δύο εβδομάδες, αλλά υψηλότερο από ό,τι πριν από μια εβδομάδα. Αυτό, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από το υψηλό του 8% που παρατηρήθηκε στα μέσα Οκτωβρίου.

«Οι αγορές συνέχισαν να χωνεύουν τον αντίκτυπο της επιβράδυνσης του πληθωρισμού και των πιθανών μειώσεων επιτοκίων από την Federal Reserve, βοηθώντας τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων να παραμείνουν σε επίπεδα κοντά στα χαμηλότερα από τα μέσα του 2023», δήλωσε ο Joel Kan, αντιπρόεδρος του MBA και αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος. «Η πρόσφατη πτώση των επιτοκίων έδωσε στην αγορά κατοικίας κάποια αιτία για αισιοδοξία για το 2024, αλλά οι αιτήσεις αγοράς δεν έχουν ακόμη ανταποκριθεί».

Οι αιτήσεις για αναχρηματοδότηση στεγαστικού δανείου έκλεισαν το έτος 15% υψηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι αιτήσεις για υποθήκη για αγορά κατοικίας έκλεισαν το έτος 12% χαμηλότερα.

Όσοι μπορούν να επωφεληθούν από μια αναχρηματοδότηση προσπαθούν να εισέλθουν όσο μπορούν, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών κατοικιών σήμερα έχει ποσοστά στο 4% και ακόμη και στο 3%. Τα επιτόκια παρέμειναν κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ για τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας, έτσι οι περισσότεροι δανειολήπτες έκαναν αναχρηματοδότηση εκείνη την εποχή.

Οι αγοραστές κατοικιών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολύ μικρή προσφορά και πολύ υψηλές και αυξανόμενες τιμές κατοικιών.

Το ερώτημα τώρα είναι, με ποσοστά στην περιοχή του 6%, θα παραμείνουν εκεί και αν το κάνουν, θα είναι αρκετό για να απομακρύνουν τους πιθανούς πωλητές από το φράχτη για να αποκτήσουν περισσότερη προσφορά στην αγορά. Οι οικοδόμοι είναι ένα λαμπρό σημείο, ειδικά επειδή μπορούν να αγοράσουν χαμηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων, αλλά τα νέα σπίτια όντως έχουν υψηλότερη τιμή.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ξεκίνησαν υψηλότερα αυτή την εβδομάδα, αφού αυξήθηκαν επίσης την Παρασκευή. Τώρα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο σε δύο εβδομάδες, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται στο εύρος του 6%.

Διαβάστε ακόμη: