Παρά το γεγονός ότι οι τραπεζικές κατά βάση μετοχές αλλά και ορισμένα ισχυρά χαρτιά, έχουν αποφέρει σημαντικές αποδόσεις από την αρχή του έτους, κυρίως μέχρι τα υψηλά της αγοράς του Ιουλίου, όταν και άρχισε μία πλαγιοκαθοδική τάση, αρκετοί είναι οι παράγοντες της αγοράς που προβληματίζονται έντονα από τη συμπεριφορά των ξένων επενδυτών.
Σημαντική μερίδα μάλιστα χρηματιστηριακών παραγόντων δηλώνει ανοιχτά ότι οι ξένοι επενδυτές, ελάχιστοι από τους οποίους έχουν χαρακτηριστικά μακροπρόθεσμων τοποθετήσεων, κατευθύνουν την πορεία και του Γενικού Δείκτη και κυρίως συγκεκριμένων μετοχών, οι οποίες υπό άλλες περιστάσεις και χωρίς την καθημερινή παρέμβασή τους, θα κατέγραφαν σήμερα άλλα νούμερα.
Δυσαρεστημένοι βέβαια και φυσικά χαμένοι στην πλειονότητά τους δηλώνουν και εγχώριοι επενδυτές, θεσμικοί και ιδιώτες, που τοποθετήθηκαν προ ολίγων μηνών σε υψηλά επίπεδα τιμών και παραμένουν πιστοί στις επιλογές τους, γιατί θεώρησαν ότι οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις τους σε χαρτιά που είχε το καθένα τις προοπτικές του, θα επιβεβαιωνόταν, αλλά τώρα καταγράφουν μικρές ή μεγαλύτερες ζημίες.
Ειδικότερα, για τις περιπτώσεις των δύο τραπεζών, της Alpha Bank και της Εθνικής, που βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης των ποσοστών τους που κατέχει το Δημόσιο δια του ΤΧΣ, διατυπώνονται ευθείες κατηγορίες για καθημερινή ποδηγέτηση της τιμής των μετοχών εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, με στόχο να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές τους και το γεγονός αυτό να επηρεάσει και την τιμή που θα θεωρηθεί ικανοποιητική από το ΤΧΣ και τους συμβούλους και του ίδιου και των τραπεζών.
Ορισμένοι παράγοντες μάλιστα της αγοράς κάνουν λόγο “για εσκεμμένη, στα όρια της νομιμότητας, συμπεριφορά ξένων επενδυτών”, οι οποίοι με καθημερινές αγοραπωλησίες δεν αφήνουν τις μετοχές να αναπνεύσουν και τις κοντρολάρουν ανάμεσα σε συγκεκριμένο εύρος τιμών, ώστε να μην καταγράψουν υψηλότερα επίπεδα.
Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι της αγοράς που παρακολουθούν από την αρχή μέχρι το τέλος τη συμπεριφορά των δύο αυτών μετοχών, καθώς και της μετοχής του ΟΤΕ (αλλά και άλλων, που δεν είναι της παρούσης) αντιλαμβάνονται πλήρως “το χοντρό παιχνίδι” που γίνεται και έχουν διατυπώσει τον προβληματισμό τους και τις ανησυχίες τους προς τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, “που αν ήθελαν, θα έβρισκαν την κοινή άκρη αυτών των εντολών”.
Πλην, όμως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει παλαιός και έμπειρος χρηματιστής, “μην περιμένετε καμία τέτοια κίνηση, ειδικά τώρα που το Δημόσιο θέλει κλίμα ηρεμίας, για να προχωρήσουν ομαλά οι εν λόγω αποεπενδύσεις, ενώ και στην περίπτωση του ΟΤΕ, αντιλαμβάνεστε ότι ο μεγαλομέτοχος θα διατύπωνε την ενόχλησή του”
Για λόγους συγκρισιμότητας και μόνο παραθέτω τις τιμές που κατέγραψαν οι εν λόγω τρεις μετοχές από το τελευταίο εξάμηνο.
Στις περιπτώσεις των δύο τραπεζικών μετοχών συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, ενώ στην περίπτωση του ΟΤΕ, συμβαίνει εδώ και μήνες, όπως έχει επισημάνει άλλωστε η στήλη με στοιχεία σε προηγούμενα σχόλιά της. Ιδού, λοιπόν:
- Εθνική: Ανώτερη τιμή εξαμήνου 6,514 ευρώ – τριμήνου 6,514 ευρώ, μηνός 5,678 ευρώ και χαμηλό 7 ημερών 5,332 ευρώ, χθεσινό κλείσιμο 5,500 ευρώ
- Alpha Bank: Ανώτερη εξαμήνου 1,682, τριμήνου 1,595, μηνός 1,492 και χαμηλό 7 ημερών το 1,400, χθες στο 1,4595. Θυμίζω, η UniCredit έδωσε προσφορά 1,33 ευρώ/μετοχή, αλλά όλοι αναμένουν σαφή βελτίωσή της μέχρι μεθαύριο Παρασκευή
- ΟΤΕ: Ανώτερη εξαμήνου 15,810, τριμήνου 14,410, μηνός 14,060, χαμηλό 7 ημερών 13,140, χθεσινό κλείσιμο 13, 560, που ήταν και το χαμηλό ημέρας, πάλι στο κλείσιμο η τελική τιμή, για πολλοστή φορά
Διαβάστε ακόμη:
- Πουλήθηκε το υπερπολυτελές penthouse του One Athens στο Κολωνάκι
- Η Google πληρώνει 26 δισ. δολάρια για να μείνει «κρυφή» αυτή η ρύθμιση
- Ιβάνα Τραμπ: Γιατί τα παιδιά της δεν μπορούν να πουλήσουν το σπίτι της στο Μανχάταν
- Ο (πολύ γνωστός) εφοπλιστής που του αρέσει να τον δένουν με αλυσίδα και να τον σέρνουν σαν σκύλο