Οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου παρουσιάζουν μικρή ή καθόλου πρόοδο όσον αφορά την υπόσχεσή τους να βοηθήσουν τον κόσμο να αποφύγει τις χειρότερες συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σύμφωνα με ερευνητές στο BloombergNEF, ο λόγος των δαπανών για υποδομές χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να φτάσει στο 4 προς 1 έως το 2030. Στα τέλη του περασμένου έτους, ο λεγόμενος τραπεζικός δείκτης ενεργειακού εφοδιασμού, ο οποίος περιλαμβάνει χρέος και ίδια κεφάλαια η underwriting, ήταν 0,73 προς 1—ελαφρώς χειρότερη από την αναλογία 0,75 προς 1 που αναφέρθηκε το 2021.

«Δεν είδαμε σημαντική ανάπτυξη στην αναλογία της χρηματοδότησης με χαμηλές εκπομπές άνθρακα προς τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε η Trina White, αναλυτής βιώσιμων οικονομικών στην BNEF. «Ούτε οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία ούτε η τραπεζική χρηματοδότηση πλησιάζουν την άμεση και ταχεία κλιμάκωση των ροών κεφαλαίων χαμηλών εκπομπών άνθρακα και τη σταδιακή μείωση των ορυκτών καυσίμων που πρέπει να δούμε».

Τα τελευταία στοιχεία της BNEF δείχνουν ότι οι επενδύσεις του περασμένου έτους σε πηγές ενεργειακού εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων έργων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αυξήθηκαν σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια από 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος, ενώ η τραπεζική χρηματοδότηση τόσο για ορυκτά καύσιμα όσο και για ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα στην πραγματικότητα μειώθηκε. Ως αιτία θεωρούνται τα επιτόκια.

Η έκθεση της BNEF έρχεται μια ημέρα μετά την ανακοίνωση στο COP28 στο Ντουμπάι ότι οι εκπρόσωποι δεσμεύτηκαν να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα – αν και χωρίς δεσμευτικές απαιτήσεις και αόριστη γλώσσα που στοχεύει στον κατευνασμό των πετροκρατών.

Το τελικό κείμενο της συνόδου ανέφερε επίσης ότι το φυσικό αέριο, ένα ορυκτό καύσιμο που είναι κάπως λιγότερο ενεργό άνθρακα από το πετρέλαιο και τον άνθρακα, θα συνεχίσει να αποτελεί μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ενεργειακής οικονομίας.

Τοποθέτησε επίσης τη δέσμευση και αποθήκευση CO2 παράλληλα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις πυρηνικές τεχνολογίες ως βασικές τεχνολογίες που θα οδηγούσαν τη μετάβαση, αν και η τεχνολογία για να κάνει τη δέσμευση άνθρακα να λειτουργεί σε κλίμακα δεν έχει ακόμη τελειοποιηθεί.

Οι τράπεζες έχουν αντιμετωπίσει σημαντική κριτική για τη συνέχιση των κερδοφόρων κερδών από τη συνεργασία τους με τις Big Oil ενόψει μιας πλανητικής κλιματικής κρίσης.

Στελέχη του κλάδου προσπάθησαν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους λέγοντας ότι θέλουν να βοηθήσουν στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα παραμένοντας δεσμευμένοι με τους πελάτες τους σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα.

Ωστόσο, οποιεσδήποτε τέτοιες προσπάθειες φαίνεται να γίνονται με επικίνδυνα αργούς ρυθμούς – ακόμη και σε ένα περιβάλλον όπου οι επενδύσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό, συμπεριλαμβανομένων των πηγών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, έχουν αυξηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα κυριαρχεί στη χρηματοδότηση του άνθρακα. Και οι 10 μεγαλύτερες τράπεζες underwriting  άνθρακα έχουν την έδρα τους στην Κίνα, με το 76% των παγκόσμιων ροών συγκεντρωμένο στη χώρα, σύμφωνα με την BNEF.

Διαβάστε ακόμη: