Η βρετανική κυβέρνηση εγκατέλειψε το σχέδιό της για αυτόματη λήξη χιλιάδων νόμων της εποχής της ΕΕ στο τέλος του έτους.

Το σχέδιο – που ονομάστηκε φωτιά μετά το Brexit – προέβλεπε τους νόμους που αντιγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit να εξαφανιστούν, εκτός εάν τηρηθούν ή αντικατασταθούν συγκεκριμένα.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου είχαν εκφράσει ανησυχία ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάργηση σημαντικής νομοθεσίας κατά λάθος.

Αλλά η εγκατάληψη του αρχικού σχεδίου κατάργησης νόμων είναι πιθανό να πυροδοτήσει την οργή των Συντηρητικών βουλευτών που υποστηρίζουν το Brexit και των μελών της Βουλής των Λόρδων.

Ο γραμματέας Επιχειρήσεων Kemi Badenoch είπε ότι το σημείο αποκοπής θα αντικατασταθεί με μια λίστα 600 νόμων που η κυβέρνηση θέλει να αντικαταστήσει μέχρι το τέλος του έτους.

Σε δήλωσή της, είπε ότι η αλλαγή θα γίνει μέσω τροπολογίας όταν το Διατηρητέο Νομοσχέδιο της ΕΕ επιστρέψει στο Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Ο υπέρμαχος του Brexit των Jacob Rees-Mogg, ο οποίος παρουσίασε το νομοσχέδιο όταν ήταν στην κυβέρνηση, χαρακτήρισε την κίνηση «παραδοχή διοικητικής αποτυχίας».

Έδειξε την «αδυναμία του Whitehall να κάνει την απαραίτητη δουλειά και μια ανικανότητα των υπουργών να το προωθήσουν μέσω των δικών τους υπηρεσιών», πρόσθεσε.

Είπε ότι η κίνηση για την κατάργηση της προθεσμίας αντιπροσώπευε τον θρίαμβο του “the blob” – έναν όρο που χρησιμοποιούν ορισμένοι βουλευτές των Τόρις για να περιγράψουν το κατεστημένο του Whitehall.

Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ενσωμάτωσε χιλιάδες νόμους της ΕΕ στη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου για να ελαχιστοποιήσει την αναστάτωση στις επιχειρήσεις όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε επίσημα από την ΕΕ το 2020 – με συνεχή έλεγχο από δημόσιους υπαλλήλους που έχουν εντοπίσει άλλες  4.800 δυνητικές επιπλοκές μέχρι στιγμής.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021, επανεξετάζει αυτό το σώμα νομοθεσίας για να εντοπίσει ευκαιρίες και να δώσει στις βρετανικές εταιρείες ένα πλεονέκτημα έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών.

Σημειώνεται το Διατηρημένο νομοσχέδιο της ΕΕ, το οποίο ξεκίνησε το ταξίδι του στο Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας της Liz Truss, θα είχε εισαγάγει μια προθεσμία στις 31 Δεκεμβρίου για τη λήξη των περισσότερων από αυτούς τους νόμους, εκτός εάν οι υπουργοί αντικαθιστούσαν ή αποφάσιζαν να τους διατηρήσουν.

Διαβάστε περισσότερα