Σε «σημαντική επένδυση στις Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων στην Κύπρο που θα εξασφαλίσουν την ικανότητά μας να συνεισφέρουμε στην ασφάλεια, με τους συμμάχους, στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται η έκθεση της Ενοποιημένης Μελέτης για την εξωτερική πολιτική, την άμυνα και την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι βάσεις στην Κύπρο περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό δημιουργίας «πιο συμπαγών θεμελίων στο εξωτερικό» με επενδύσεις σε «στρατηγικούς κόμβους» ώστε να δοθεί στις βρετανικές δυνάμεις «βεληνεκές, πρόσβαση, επιρροή και πληροφόρηση». Μαζί με τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές στις βάσεις στην Κύπρο σχεδιάζεται αναβάθμιση της βρετανικής παρουσίας στο Γιβραλτάρ, στη Γερμανία, στο Ομάν, στη Σιγκαπούρη και στην Κένυα. Η Ενοποιημένη Μελέτη προβλέπει μεταξύ άλλων αύξηση του ορίου διαθέσιμων πυρηνικών κεφαλών από 180 σε 260, σε μία ανατροπή της πορείας περιορισμού του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας μετά από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.
Περιλαμβάνει μεγαλύτερη έμφαση της εξωτερικής πολιτικής σε χώρες του Ινδο-Ειρηνικού όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και η Αυστραλία που περιγράφονται ως «κινητήρας ανάπτυξης». Προβλέπει επίσης καλύτερη άμυνα έναντι της «συστημικής πρόκλησης» που συνιστά η Κίνα, αλλά και προσπάθεια συνεργασίας με το Πεκίνο σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή. Δημιουργείται επίσης ένα νέο κέντρο συντονισμού για περιπτώσεις τρομοκρατικών επιθέσεων, με την προειδοποίηση ότι μια τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία με βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα είναι πιθανή έως το 2030, καθώς και μία νέα διοίκηση άμυνας στον κυβερνοχώρο.
Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θέτει ως στόχο να γίνει η Βρετανία «επιστημονική και τεχνολογική υπερδύναμη» έως το 2030. Παρουσιάζοντας την έκθεση στους βουλευτές ο κ. Τζόνσον είπε ότι μετά από το Brexit το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει «να ξαναμάθει την τέχνη» του ανταγωνισμού με χώρες που έχουν «αντίθετες αξίες».Τόνισε πάντως ότι η δέσμευση της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ και στη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη παραμένει «ακλόνητη».