ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ: Ο Χοσέ Λούις Μεντιλίμπαρ δεν θέλει φανφάρες, δεν λέει παπάτζες, είναι αντί-σταρ και ταπεινός, εμφανώς δεν επιζητά το χειροκρότημα του κόσμου και την προβολή των ΜΜΕ, είναι ένας Old school προπονητής που δεν τρελαίνεται με data & statistics, δεν μιλάει αγγλικά ούτε προσπαθεί να μάθει ελληνικά, ΑΛΛΑ είναι και… πεινασμένος και… διψασμένος μαζί για να ΚΕΡΔΙΣΕΙ όσα δεν μπόρεσε στην Ισπανία. ‘Η για να το θέσω καλύτερα, όσα δεν του… επέτρεψε το ποδοσφαιρικό σύστημα της χώρας του! Γιατί για τους συμπατριώτες του θεωρείται… αντί-συστημικός προπονητής!

 

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: Ο Μεντιλίμπαρ που στα 63 του χρόνια “βγήκε” για πρώτη φορά εκτός Ισπανίας, δεν δούλεψε σχεδόν ποτέ στην La Liga, σε ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ ομάδες, σε ομάδες που έκαναν πρωταθλητισμό. Πάντα σε μικρομεσαίες και ομάδες που ξεκινούσαν για την σωτηρία. Και παρότι σε αυτές τις ομάδες ο Μεντιλίμπαρ αποδεδειγμένα δίδασκε και προσπαθούσε να παίξει ποδόσφαιρο πρωταθλητισμού, ποτέ στην ΙΣΠΑΝΙΑ δεν έγινε το μεγάλο προπονητικά όνομα και δεν… επιβραβεύθηκε! Κυρίως δεν του δόθηκαν ευκαιρίες σε κλαμπ που μπορούσαν να διεκδικήσουν τίτλους όπως για παράδειγμα δόθηκαν στον Βαλβέρδε, τον Έμερι, τον Φλόρες, τον Μαρθελίνιο…

ΣΕΒΙΛΛΗ & ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ουσιαστικά… μισή ευκαιρία του δόθηκε, μόλις πέρυσι στην Σεβίλλη. Και εκεί τον κάλεσαν για να την σώσει αφού στην Primera τον θεωρούν ειδικό για τέτοιες “αποστολές”! Ευκαιρία όμως, την οποία εκμεταλλεύτηκε σαν να την περίμενε χρόνια/κυριολεκτικά την άρπαξε από τα μαλλιά. Σώζοντας εύκολα την ομάδα και κατακτώντας το Γιουρόπα Λιγκ. Με προπονητικά masterclass κι αποκλείοντας/βάζοντας από κάτω προπονητές όπως οι Μουρίνιο, Αλέγκρι, Τεν Χάγκ. Και την φετινή σεζόν ο Μεντιλίμπαρ, με τον Ολυμπιακό πλέον και δουλειά ξανά μόλις 3,5 μηνών (όπως πέρσι στην Σεβίλλη), φτάνει σε δεύτερο σερί τελικό, αυτή την φορά του Κόνφερενς Λιγκ, πανέτοιμος για δεύτερη σερί κατάκτηση ευρωπαϊκής κούπας, έχοντας … πάρει το δίπλωμα και του προβεβλημένου Ουνάι Έμερι. Ο Βάσκος κόουτς δηλαδή με Σεβίλλη και Ολυμπιακό, σε ένα χρόνο/δυο μισές σεζόν, κατάφερε να … προβοκάρει και να εξολοθρεύσει 4 εκπροσώπους της ευρωπαϊκής προπονητικής ελίτ!!!

 

“TERMINATOR”: Ο… Μεντιλίμπαρος μπήκε και στο κλειστό κλαμπ των μόλις 5 φημισμένων προπονητών που κατάφεραν να προκριθούν σε 2 συνεχόμενους ευρωπαϊκούς τελικούς, με δυο διαφορετικές ομάδες. Το είχαν πετύχει οι Σβέν Γκόραν Έρικσον (με Γκέτεμποργκ το 1982 και την Μπενφίκα το 1983 στο Κύπελλο UEFA), Έκτορ Ραούλ Κούπερ (με Μαγιόρκα το 1999 στο Κυπελλούχων και το 2000 με την Βαλένθια στο Τσάμπιονς Λιγκ), Ράφα Μπενίτεθ (με Βαλένθια το 2004 στο Κύπελλο UEFA και την Λίβερπουλ το 2005 στο Τσ. Λίγκ), Τόμας Τούχελ (με Παρί το 2020 και Τσέλσι το 2021 στο Tσάμπιονς Λιγκ)! Επαναλαμβάνω ο Μεντιλίμπαρ είναι ίσως ο πιο αδικημένος προπονητής της Primera Division αφού δεν πήρε ποτέ μια ευκαιρία να πάει σε μεγάλη ομάδα όπως τόσοι και τόσοι άλλοι. Στην χώρα του έχει τον σεβασμό των συναδέλφων του αλλά δεν θεωρείται κάτι σπέσιαλ ή ιδιαίτερα πετυχημένος και σε αυτό φέρει ευθύνη και ο ίδιος. Γιατί ο τρόπος πού αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο και θέλει να παίζουν οι ομάδες του, δεν ταιριάζει σε ομάδες όπως η Ειμπάρ, η Βαγιαδολίδ, η Οσασούνα, η Ράγιο και άλλες! Τρανό παράδειγμα η Σεβίλλη όπου προσπάθησε να παίξει το ποδόσφαιρο που παίζει στον Ολυμπιακό…

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο ηγέτης του Ολυμπιακού, που είχε γνωρίσει και του είχε κάνει γκελ ο Μεντιλίμπαρ από τον Τελικό του Σούπερ Καπ στο “Καραϊσκάκης”, ήθελε να τον πάρει στον Ολυμπιακό πριν ακόμη πειστεί από τους… Πορτογάλους φίλους του και φέρει τον Καρβαλιάλ ως αντικαταστάτη του Μαρτίνεθ. Στο πρόσωπο ,λοιπόν, του Βάσκου ο Μαρινάκης βρίσκει τον προπονητή που μπορεί να τον οδηγήσει στην νέα εποχή επιτυχιών του Ολυμπιακού, η οποία προφανώς θα μείνει αξέχαστη και θα τον μνημονεύουν οι οπαδοί αλλά και οι αντίπαλοι του. Μια εποχή που ξεκινάει ασφαλώς με την ιστορική συμμετοχή σε Τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης και ενδεχομένως με την κατάκτηση Ευρωπαϊκού τροπαίου/του Conference!! Ο Μεντιλίμπαρ μιάμιση ώρα πριν την ρεβάνς και με 10.000 κόσμο ήδη εντός γηπέδου γνώρισε την αποθέωση, αλλά αυτό όμως, που έγινε μετά την λήξη του ματς με την Άστον Βίλα, αυτή την καθολική αποθέωση από 35.000 ερυθρόλευκους, δεν την έζησε άλλος προπονητής στον Ολυμπιακό! Ούτε ο Βαλβέρδε, τουλάχιστον όσο ήταν στην ομάδα. Ήδη, λοιπόν, από πλευράς υστεροφημίας ο Βάσκος ξεπέρασε προπονητές τοτέμ για τον Ολυμπιακό, όπως οι Βαλβέρδε, Μαρτίνς και Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Διαβάστε ακόμη: