search

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Βουλγαρία υπογράφει συμφωνία με θυγατρική της EDF για να μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία

Η Ρωσία αντιμετωπίζει παγκόσμιες κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Nuclear power plant

Ο κρατικός πυρηνικός σταθμός του Kozloduy στη Βουλγαρία υπέγραψε συμφωνία για προμήθεια πυρηνικών καυσίμων με γαλλική εταιρεία την Παρασκευή (30 Δεκεμβρίου) στις προσπάθειά του να αντικαταστήσει την εξάρτηση από τη Ρωσία.

Το κρατικό εργοστάσιο στο Kozloduy στον ποταμό Δούναβη βασίζεται επί του παρόντος σε ρωσικά καύσιμα για τους δύο σοβιετικούς αντιδραστήρες του 1.000 μεγαβάτ.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει παγκόσμιες κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Επέλεξε να αξιοποιήσει τη θέση της ως μεγάλου παρόχου ενέργειας στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την πολιτική πίεση.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους τους τελευταίους μήνες για να εξασφαλίσουν ενεργειακούς πόρους και να μειώσουν την εξάρτηση από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με μια 10ετή συμφωνία που υπογράφηκε την Παρασκευή, η Framatome, θυγατρική του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού EDF, θα προμηθεύει πυρηνικά καύσιμα στον αντιδραστήρα της μονάδας 5 του Kozloduy από τις αρχές του 2025.

Την περασμένη εβδομάδα, το Kozloduy υπέγραψε παρόμοια σύμβαση με τη Westinghouse Electric Sweden για την παράδοση πυρηνικών καυσίμων για τον άλλο επιχειρησιακό αντιδραστήρα της, τη μονάδα 6, από το 2024.

Σημειώνεται ότι το Kozloduy προμηθεύει πάνω από το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και είναι σημαντικός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στα υπόλοιπα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα το εργοστάσιο να επιδιώξει να αντικαταστήσει τα ρωσικά καύσιμα προκειμένου να διασφαλίσει τη λειτουργία του εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη: