Να ξεπεράσει την Tesla έχει βάλει στόχο η Volkswagen, ώστε να γίνει εκείνη η εταιρία με τις περισσότερες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με το 2025 να είναι η χρονιά μέχρι την οποία οι Γερμανοί θέλουν να έχουν πετύχει τον στόχο τους.

Προκειμένου να τα καταφέρει το Volkswagen Group σκοπεύει να παρουσιάσει 70 νέα μοντέλα ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι το 2030. Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται η κατάλληλη στρατηγική για την αύξηση των πωλήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πολιτική του προέδρου Biden θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Το Volkswagen Group έχει κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία φαίνεται ότι θα το βοηθήσουν να επιτύχει τον στόχο του, άποψη που συμμερίζονται και αρκετοί αναλυτές της αγοράς.

Ίσως το βασικότερο από αυτά είναι ότι στις τάξεις του περιλαμβάνει αρκετές διαφορετικές μάρκες, η κάθε μία από τις οποίες θα δημιουργήσει τη δική της γκάμα. Εδώ έρχεται το δεύτερο πλεονέκτημα. Ότι η μεγάλη γκάμα μοντέλων του Volkswagen Group θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες πολύ περισσότερων ανθρώπων σε σχέση με τη σαφώς πιο περιορισμένη γκάμα της Tesla. Η τελευταία έχει αυτή τη στιγμή τέσσερα μοντέλα, τα Model S, 3, X και Y. Στα σκαριά βρίσκονται ακόμα δύο, τα Cybertrack και Roadster, ενώ υπάρχει έντονη φημολογία και για ένα πιο οικονομικό μοντέλο, το οποίο θα κινείται περίπου στα 25.000 δολάρια.

Μπορεί η Tesla να απολαμβάνει ακόμα και σήμερα μεγάλο πλεονέκτημα λόγω της εισόδου της στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων νωρίτερα από κάθε άλλον κατασκευαστή, όμως εδώ και χρόνια θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι οι κραταιές δυνάμεις θα μπορέσουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος λόγω του τεράστιου μεγέθους που έχουν, των πάρα πολλών χρημάτων που μπορούν να διαθέσουν για έρευνα και εξέλιξη, καθώς και της εμπειρίας που έχουν στη συναρμολόγηση αυτοκινήτων.

Η λογική λέει ότι θα επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο, όμως η ιστορία της Tesla μέχρι τώρα είναι μια συνεχής διάψευση αρνητικών για την ίδια σεναρίων. Άραγε ο Elon Musk και η εταιρία του θα συνεχίσουν να αντιστέκονται, ή μήπως η Volkswagen θα είναι η πρώτη από τις παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες που θα καταφέρει να ξεπεράσει την Tesla;