Την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Giorgia Meloni συζήτησαν για την εμβάθυνση και διεύρυνση των ήδη ισχυρών διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στην οικονομία. Έμφαση δόθηκε στην ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών.

Συζητήθηκαν ακόμη κοινές πρωτοβουλίες τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και κοινές προκλήσεις.

Στο Μεταναστευτικό ζήτημα, επιβεβαιώθηκε η συναντίληψη ότι μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική απαιτεί την φύλαξη των συνόρων, καθώς και την ανάγκη να παταχθούν τα δίκτυα των λαθροδιακινητών και να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις από τις τρίτες χώρες.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ατζέντα και τη συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αυτή πρέπει να αφορά κατ’ ελάχιστον την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων των κρατών-μελών της ΕΕ

 

Παράλληλα  συζητηθηκε  το μεταναστευτικό ζήτημα ώστε να υπάρχει ένας κοινός βηματισμός των δύο χωρών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το μεταναστευτικό αποτελεί κυρίαρχο θέμα στις επαφές της Ιταλίδας πρωθυπουργού. Η Μελόνι εκτιμά ότι η πολιτική της ΕΕ επί του παρόντος φαίνεται να αλλάζει προς μια κατεύθυνση που θα βοηθήσει τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την μετανάστευση, καθώς πλέον στην ατζέντα δεν περιλαμβάνεται μόνο το θέμα της ανακατανομής των μεταναστών και αιτούντων άσυλο αλλά και πώς η Ευρώπη θα εμποδίζει την παράτυπη μετανάστευση, σε συνεργασία με τρίτες χώρες.

Τέλος, αναμένεται πως θα συζητηθούν και τα εξοπλιστικά. Υπενθυμίζεται πως στο τραπέζι παραμένει η ιταλική πρόταση για τις κορβέτες για το πολεμικό ναυτικό, ενώ δεν αποκλείεται η Μελόνι να θέσει στο τραπέζι μια πρόταση για μια «αμυντική συμφωνία» τύπου Ελλάδας-Γαλλίας.

Διαβάστε ακόμη: