Τριγυρνώντας στους διαδρόμους του τραπεζικού συστήματος, των θεσμικών φορέων και των Ανεξάρτητων Αρχών, ως «μυστικός» πράκτωρ που είμαι (Undercover), έχοντας διεισδύσει στα απόκρυφα των ζυμώσεων και των συνωμοσιών, έπιασαν ορισμένα σοβαρά ανοιχτά ζητήματα οι …κεραίες μου!

Από τα συμφραζόμενα αντελήφθην ότι κάτι δεν πάει καλά μεταξύ ΤΧΣ και Ellington όσον αφορά το φιλόδοξο project της Τρ. Αττικής! Επιπροσθέτως οι πηγές μου με ενημέρωσαν ότι σήμερα Τετάρτη ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει καλέσει το ΔΣ της Τρ. Αττικής προκειμένου να του παράσχει εξηγήσεις για καθυστερήσεις και χρονοτριβές σε μείζονος σημασίας ζητήματα! Και είναι γνωστό στην πιάτσα ότι ο Γιάννης Στουρνάρας άλλη λύση προέκρινε για την Αττικής από αυτή που τελικά υιοθετήθηκε…

Τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, η έκρηξη τζίρου το Δ’ τρίμηνο 21 και οι λεπτομέρειες της σελίδας 137…

***Τζίρο – μαμούθ ύψους 2,009 δις. ευρώ παρουσίασε κατά το Δ’ τρίμηνο 2021 η ΔΕΗ, αυξημένος κατά 77,9% έναντι του όγκου πωλήσεων του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2020!

Η εκρηκτική αύξηση των πωλήσεων κατά το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021, είναι αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης του μέσου εσόδου, με την αύξηση της εγχώριας ζήτησης να διαμορφώνεται σε 7,4%!

Και επειδή όπως λέει ο σοφός λαός «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» εάν εστιάσει κανείς στις λεπτομέρειες της έκθεσης της ΔΕΗ – και ειδικότερα στη σελίδα 137- σχετικά με τον λογιστικό διαχωρισμό, θα βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα…

Από 1 δις. τα «υπερκέρδη» στην Ενέργεια, μόλις και μετά βίας θα φτάσουν τα 200 εκατ., για να μην πω …100 εκατ. κι’ αυτά με το ζόρι!

*** Για να πάμε σε ένα άλλο “πιασάρικο” θέμα, αυτό των κερδών – μα(ϊ)μούθ που αποκομίζουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της εκτίναξης των ενεργειακών τιμών και των τιμολογίων, ελέω και της περίφημης ρήτρας αναπροσαρμογής. Μαθαίνω ότι οι πάροχοι, όχι μόνο δεν επιβεβαιώνουν με τα στοιχεία που δίνουν στη ΡΑΕ τον πακτωλό του 1 δισ περίπου που αρχικά υπολογιζόταν τα υπερκέρδη τους, αλλά ρίχνουν το σχετικό νούμερο, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς και προσθαφαιρέσεις στα 200 (!) εκατομμύρια ευρώ.

*** Σοκ; Προφανώς! Να διευκρινίσω ότι – αν οι πληροφορίες μου είναι σωστές – ο κάθε πάροχος δίνει φυσικά τα δικά του στοιχεία και για όποιο χρονικό διάστημα τον βολεύει και ότι δεν υπάρχει καμία “διεπαφή” (sic) μεταξύ τους, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα και στη ΡΑΕ για τον τελικό υπολογισμό των “ουρανοκατέβατων” κερδών τους. Μία πρώτη γεύση μας έδωσαν χθες τα ετήσια αποτελέσματα της ΔΕΗ…

*** Άλλες πληροφορίες, από πηγή με συνήθως έγκυρη πληροφόρηση, ισχυρίζεται ότι αν συγκεντρωθούν-καταγραφούν έστω και 100 εκατ., θα πρέπει να πούμε και ευχαριστώ! Δηλαδή, άνθρακες ο θησαυρός! Βέβαια, ούτε άνθρακα αξιοποιούμε, ούτε τη μονάδα του Θησαυρού, η Πτολεμαϊδα 5 μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως αποδοτική. Το μπαλάκι, φυσικά, πέφτει στην κυβέρνηση, που άλλα ποσά υπολόγιζε, όχι 950 εκατ. ή 1 δισ, αλλά σίγουρα περί τα 400-500 εκατ. ευρώ.

*** Τελικά, υπάρχει ένα σοβαρό ερώτημα: Τι συμφέρει τελικά, να έχεις κλειστές τις λιγνιτικές σου μονάδες, να πληρώνεις τεράστια ποσά για ακριβότερη εισαγόμενη ενέργεια, να επιδοτείς συνολικά με μεγάλα ποσά τους καταναλωτές και ταυτόχρονα να πληρώνεις και διπλάσια (!) ποσά για αγορά ρύπων; Δεν είναι Κουίζ, τροφή για σκέψη είναι.

Σήμερα – αύριο τα «μαύρα μαντάτα» για τον Ιβάν και το δεύτερο κύμα Ρώσων ολιγαρχών στους οποίους θα επιβληθούν κυρώσεις!

***Μου λένε ότι, θέμα ημερών είναι πλέον η δημοσιοποίηση από τις Αμερικανικές Αρχές και Υπηρεσίες του δεύτερου κύματος Ρώσων ολιγαρχών στους οποίους θα επιβληθούν κυρώσεις, μεταξύ των οποίων φέρεται να περιλαμβάνεται και ο Ιβάν Σαββίδης!

Στο επιτελείο του Ρωσοπόντιου επιχειρηματία έχει σημάνει συναγερμός καθώς είναι πλέον διάχυτος ο φόβος ότι οι ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν μέρα με τη μέρα, σήμερα – αύριο όπως λένε κυβερνητικές πηγές!

Και είναι προφανές πως η αγωνία έχει χτυπήσει κόκκινο μην τυχόν και δεσμευτούν τραπεζικοί λογαριασμοί και περιουσιακά στοιχεία! Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ο Ιβάν Σαββίδης μιλάει με τους Μπακοκαυμενάκηδες για το Open καθώς και με δύο funds, ένα αμερικανικό και ένα σκωτσέζικο για την πώληση του 67% του Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ)!

Στα αποτελέσματα Α’ τριμήνου των τραπεζών, υπήρχαν τα business plan διατυπωμένα μέχρι το 2024;

*** Στα τραπεζικά μας πεδία τώρα. Στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου των τραπεζών, δεν το παρατήρησα για να είμαι ειλικρινής, υπήρχαν τα business plan τους διατυπωμένα μέχρι και το 2024, όπως είχαν προαναγγείλει; Και αν υπήρχαν, σε οποιαδήποτε αρχική μορφή, με δεδομένες τις εξελίξεις διεθνώς και εγχωρίως, ισχύουν ακόμα;

*** Τελικά, η ευρωπαϊκή τράπεζα που σας έλεγα χθες ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία, λόγω ανοιγμάτων σε ρωσικές επιχειρήσεις, είναι αυστριακή. Η ΕΚΤ και ο SSM παρακολουθούν από πολύ κοντά την υπόθεση και καταβάλλουν προσπάθειες διάσωσής της, γιατί ενός κακού μύρια έπονται για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Το «πήγαινε – έλα» και το «σούρτα – φέρτα» τραπεζών – servicers με φόντο τα κόκκινα δάνεια!

*** Σας έχω πει πως θα ασχοληθώ σχετικά σύντομα με όσες εταιρείες έχουν φορτωθεί, με το αζημίωτο, τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών μας. Πλην, όμως, δεν μπορώ να μην καταγράψω ένα γεγονός που μου μεταφέρθηκε. Το δάνειο του συνομιλητή μου από την τάδε τράπεζα πήγε στον τάδε Servicer, με τον οποίο είχε την επαφή.

Σταμάτησε όμως να δίνει δόσεις (4 ή 5 αν θυμάμαι καλά) λόγω οικονομικής αδυναμίας φυσικά και ξαφνικά του ήρθε ραπόρτο από την τράπεζα και όχι από τον Servicer! Τηλεφώνησε και απλά του είπαν ότι πάνω από 3 απλήρωτες δόσεις, το δάνειο επιστρέφει στην τράπεζα που του το έδωσε!

Απορία: πρόκειται για πάγια τακτική των εταιρειών, ή, για μεμονωμένη τακτική; Αλλά, αν έτσι εργάζονται όλες οι εταιρείες που πήραν τα κόκκινα, τότε σε λίγο οι τράπεζες θα έχουν έναν ακόμα “επιστρεπτέο” πονοκέφαλο. Ελπίζω να μην ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί θα πρόκειται για βόμβα στα θεμέλια του συστήματος που στήθηκε για το ξεκαθάρισμα-ξεσκαρτάρισμα από προβληματικά δάνεια, για να ανασάνουν οι ισολογισμοί των τραπεζών.

*** Υπάρχει ένας πρώην νομικός υπεύθυνος τράπεζας, που από την ώρα που απομακρύνθηκε, έχει μόνο καταγγελτικό λόγο για την πρώην εργοδότρια του. Δικαίως σχολιάζεται από πρώην συνεργάτες του ότι “δεν βαρέθηκε να το κάνει”, ή, “στη δική του θητεία, δεν είδε τόσα χρόνια τίποτα στραβό”;

Αν όχι τώρα η ΛΑΡΚΟ, πότε; Ένας – ένας οι υποψήφιοι φεύγουν… Από τον Μυτιληναίο μέχρι τον Στέινμετζ…

*** Για το θέμα “ΛΑΡΚΟ” έχουν γραφτεί, ακουστεί, συμβεί, καταγραφεί τα τελευταία χρόνια άπειρα επεισόδια. Ο (Έλληνας) παράγων που συνάντησα τυχαία, έχει ασχοληθεί επισταμένα με την περίπτωσή της, ως σύμβουλος ξένου ενδιαφερόμενου και ήταν κατηγορηματικός. “Αν δεν μπορέσουμε ως χώρα, κυβέρνηση, πολιτικό σύστημα, εργατικό κίνημα, να την αξιοποιήσουμε και τώρα, που οι τιμές των μετάλλων που παράγει βρίσκονται στα ύψη, τότε θα αποδειχθεί πόσο αυτοκαταστροφικοί είμαστε. Καλύτερη συγκυρία, δεν θα υπάρξει”. Διαφωνεί κάποιος;

Το γεγονός πάντως είναι πως ένας – ένας οι βασικοί υποψήφιοι αποχωρούν από το παιχνίδι με ελαφρά πηδηματάκια! Πρώτος ο Μυτιληναίος, ο οποίος εθεωρείτο ως το μεγάλο, το ακλόνητο φαβορί, που ξεσκόνισε όπως μου λένε όλα τα δεδομένα! Και ο οποίος δεν θα συμμετέχει τελικά στον διαγωνισμό!

Εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας θα βρεθεί και ο Ισραηλινός μεγιστάνας του real estate Μπέρνι Στέινμετζ με περιουσία 4,1 δις. δολάρια, ο οποίος είχε συλληφθεί στο Ελ. Βενιζέλος κατόπιν σήματος της Ιντερπόλ για απάτη με ακίνητα στη Ρουμανία όπου είχε καταδικασθεί να εκτίσει ποινή φυλάκισης.

Ο Στέινμετζ κατά πληροφορίες εφέρετο ως υποψήφιος να κατέβει στον διαγωνισμό συμμετέχοντας σε κοινοπραξία με την ΓΕΚ Τέρνα του Γ. Περιστέρη!

*** Αυτά προς το παρόν. 24ωρη απεργία σήμερα, προβλέπεται μεγάλη συμμετοχή, με την ευχή να μην υπάρξουν επεισόδια. Χωρίς μέσα συγκοινωνίας, οπότε προσοχή στα μποτιλιαρίσματα, αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, μην προσεγγίζετε το κέντρο της πόλης τις επίμαχες ώρες.

Καλημέρα σας, αγωνιστικά, αλλά ειρηνικά!