Η μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου, η Τράπεζα Κύπρου, άρχισε να ενημερώνει τους πελάτες που είναι πολίτες της Ρωσίας, ότι θα κλείσουν οι λογαριασμοί τους, μεταδίδει η ρωσική έκδοση του περιοδικού Forbes. Το περιοδικό επικαλείται την εταιρεία Main Partner Trust, η οποία παρέχει χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε πελάτες στην Κύπρο και επιβεβαίωσε τη συγκεκριμένη πληροφορία από πηγή στον τραπεζικό τομέα.

Η τράπεζα άρχισε να στέλνει ενημερωτικές επιστολές την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τη Διευθύντρια της Main Partner Trust, Αλιόνα Σάχαροβα. Στις επιστολές που αποστέλλει προς τους πελάτες της, η τράπεζα τούς κοινοποιεί ότι οι λογαριασμοί τους θα κλείσουν σε διάστημα δύο μηνών, από όταν λάβουν τη σχετική ενημέρωση, επειδή τα στοιχεία του χρήστη δεν ανταποκρίνονται στους κανονισμούς της διαδικασίας «γνώριζε τον πελάτη σου».

Τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία αποτελούν έναν από τους λόγους της απόφασης της Τράπεζας Κύπρου

Η εταιρεία Main Partner Trust τόνισε ότι ένας από τους λόγους αυτών των ενεργειών στις οποίες προβαίνει η τράπεζα σε σχέση με τους Ρώσους πελάτες της, ενδέχεται να αφορά το καθεστώς φορολογούμενου κατοίκου της Ρωσίας. Ακόμη, αιτία για το κλείσιμο λογαριασμού μπορεί να είναι η ύπαρξη εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία που υπόκειται σε κυρώσεις (για παράδειγμα μερισμάτων ή μισθών υπαλλήλων εταιρειών που υπόκεινται σε κυρώσεις, οι οποίοι εργάζονται με τηλεργασία), όπως επίσης και «άτυπη» άδεια διαμονής (θεώρηση «επισκέπτη») ή διαμονή στην Κύπρο με θεώρηση «ψηφιακού νομάδα».

Πηγή της ρωσικής έκδοσης του Forbes στην τραπεζική αγορά ανέφερε ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει κλείσει λογαριασμούς Ρώσων και κατά το παρελθόν. Συχνά, μάλιστα, υποέπιπταν σ’ αυτήν διαδικασία ακόμη και παλιοί λογαριασμοί πελατών, που διαμένουν τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο. Προβλήματα με το κλείσιμο λογαριασμών δεν αντιμετωπίζουν μόνο πελάτες της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και όσοι εξυπηρετούνται στα υποκαταστήματα της Ελληνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, σύμφωνα με το Forbes.

Η MTP αποδίδει το κλείσιμο των τραπεζικών λογαριασμών Ρώσων στους φόβους για επιβολή βρετανικών και αμερικανικών κυρώσεων. Απαγορεύουν την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, υπηρεσιών μάρκετινγκ, πληροφορικής, νομικών και τεχνικών υπηρεσιών σε εταιρείες και ιδιώτες από τη Ρωσία.

Οι περιορισμοί για την κυπριακή τράπεζα σχετίζονται με την πρόσφατη επέκταση των κυρώσεων αποκλεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών για τη βοήθεια στην παράκαμψη προηγούμενων κυρώσεων. Η Τράπεζα Κύπρου δαπανά σημαντικούς πόρους, προκειμένου να συμμορφωθεί με όλους τους περιορισμούς. Σε μία τέτοια κατάσταση, είναι ευκολότερο για την τράπεζα να κλείσει τους ρωσικούς λογαριασμούς, παρά να αντιμετωπίσει πρόστιμα ή άλλα προβλήματα, σύμφωνα με δικηγόρους που ερωτήθηκαν από το Forbes.

Ξεπερνούν τις 700.000, οι τραπεζικές καταθέσεις Ρώσων στην Τράπεζα Κύπρου έως το τέλος του 2022

Στο τέλος του περασμένου έτους, οι Ρώσοι (εξαιρουμένων των κυπριακών εταιρειών που ανήκουν σε Ρώσους πολίτες) διατηρούσαν περισσότερες από 700.000€ σε τραπεζικές καταθέσεις. Αυτό είναι 6% περισσότερο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Περίπου το 15% του συνόλου των Ρώσων που ζουν στην Κύπρο ενδέχεται να έχουν λογαριασμούς στην Τράπεζα Κύπρου. Η τράπεζα δεν έχει επί του παρόντος δραστηριότητες στη Ρωσία και την Ουκρανία, αναφέρει το πιστωτικό ίδρυμα σε έκθεση. Πούλησε τη ρωσική «θυγατρική» της, Uniastrum Bank, το 2015.

Στο Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών υπάρχει η Διεύθυνση Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) που παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τις κυρώσεις. Διατηρεί, επιπλέον, έναν κατάλογο SDN. Η πιθανότητα να συμπεριληφθεί μία τράπεζα στον κατάλογο SDN, σημαίνει ότι «παγώνουν» τα περιουσιακά της στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και απαγορεύεται να πραγματοποιεί πληρωμές σε δολάρια σε οιονδήποτε αμερικανικό αντισυμβαλλόμενο. Απαγορεύεται, ακόμη, η αγορά μετοχών τρίτων χωρών και νομισμάτων μέσω χρηματιστών αυτών των τραπεζών.

Το 2022, το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης δημιούργησε την ομάδα KleptoCapture, η οποία παρακολουθεί κατά πόσον συμμορφώνονται στις κυρώσεις, όσοι βρίσκονται στις εν λόγω λίστες, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Διαβάστε ακόμη: