Με άλματα στη ρητορική της η Τουρκία τραβάει το σχοινί όσον αφορά τα νησιά του Αιγαίου, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απειλεί να θέσει θέμα κυριαρχίας, αν δεν προχωρήσει η αποστρατιωτικοποίηση.

«Υπάρχει ένας όρος και στις δυο συνθήκες για αποστρατιωτικοποίηση. Η Ελλάδα από το 1960 τα στρατιωτικοποιεί. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Αν δεν υποχωρήσει η Ελλάδα θα ανοίξουμε προς συζήτηση το θεμα κυριαρχίας τους», διαμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε επίσης τον επίσημο τερματισμό της διαδικασίας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τονίζοντας ότι θα αποσταλεί η σχετική αποστολή.

Μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έδειξε και χάρτες, «γκριζάροντας» το ανατολικό Αιγαίο.

Θερμό καλοκαίρι

Η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν θα συρθεί στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας, μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν και την προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ωστόσο, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε ετοιμότητα.  Μάλιστα χθες, αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι «το καλοκαίρι, μπορεί να έχουμε υβριδικού τύπου απειλές στα νησιά και τα σύνορα στον Έβρο με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποιηση».

Οι ίδιες πηγές μιλώντας σε δημοσιογράφους δεν προσδιόρισαν τις απειλές αποκλειστικά εξ ανατολάς, αλλά «απ’ όπου και αν προέρχονται».

Στη συνέχεια ωστόσο, κύκλοι του ΥΕΘΑ έσπευσαν να «μαζέψουν» τις διαρροές.

«Κύκλοι του ΥΠΕΘΑ επισημαίνουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση ή απειλή ασφαλείας, όπως ήταν και θα είναι πάντα.  Τα υπόλοιπα είναι σενάρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Άμυνας, αδειάζοντας τις αρχικές διαρροές.

Στήριξη Σολτς ζητά ο Μητσοτάκης – Ίσες αποστάσεις από το Βερολίνο

Για τη στήριξη στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, αλλά και την κλιμακούμενη εσχάτως τουρκική προκλητικότητα συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο των εργασιών της δεύτερης ημέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον καγκελάριο της Γερμανίας αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα, ήτοι τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών, αλλά και για την επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας, που, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε στον Όλαφ Σολτς το χάρτη της γαλάζιας πατρίδας με το σύνολο των τουρκικών παράνομων διεκδικήσεων και ζήτησε τη στήριξη του Βερολίνου έναντι της τουρκικής παραβατικότητας.

Το Βερολίνο ωστόσο τηρεί ίσες αποστάσεις απέναντι στις δύο πλευρές, με την αναπλ. κυβερνητική εκπρόσωπο να καλεί Ελλάδα και Τουρκία σε συνεννόηση.