Στις κρατικές ενέσεις ρευστότητας, αποδίδεται η εντυπωσιακή αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης τον Μάρτιο. Συνολικά εισπράχθηκαν εμπρόθεσμα το 91,3% των φόρων έναντι 79,04% τον Φεβρουάριο ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2021 το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 80,19%. Ουσιαστικά μέτρα όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή βοήθησαν πιστοποιώντας το ότι το δημόσιο από τη μια «βγάζει λεφτά από τη μια τσέπη και τα δίνει στην άλλη» βοηθώντας, όμως την επιβίωση πολλών. Αντίστοιχα και το μέτρο των παγίων με τα πιστωτικά σημειώματα φόρους, εισφορές κτλ αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο των παγίων θα τρέξει  με  καταθέσεις με ηλεκτρονικών αιτήσεων στην πλατφόρμα ‘‘my business support’’. Εκεί, οι επαγγελματίες που απασχολούν προσωπικό και υπέστησαν ζημιές το 2020 λόγω μεγάλης μείωσης εσόδων θα κληθούν να καταθέσουν το αρχικό ενδιαφέρον τους. Οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος θα υποβληθούν μέχρι το τέλος Μαΐου και για ολόκληρο το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου. Στη συνέχεια, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλουν τις φετινές φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να αποτυπωθούν οι πάγιες δαπάνες του 2020. Με αυτή τη διπλή διαδικασία, το ΥΠΟΙΚ θα συλλέξει όλα τα στοιχεία προκειμένου να εκδώσει την υπουργική απόφαση που θα καθορίζει το τελικό ποσοστό επιδότησης επί των παγίων δαπανών. Υπενθυμίζεται ότι θα επιδοτηθούν πάγιες δαπάνες που δεν έχουν καλυφθεί από άλλα μέτρα στήριξης, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Όσο μεγαλύτερο θα είναι το ύψος των παγίων δαπανών που δεν θα έχουν καλυφθεί εν μέσω πανδημίας με τα άλλα μέτρα, τόσο μικρότερο θα είναι το ποσοστό επιδότησης. Ουσιαστικά το ποσοστό κάλυψης των διακατόχων θα εξαρτηθεί από το πόσοι τελικά θα καλυφτούν, κι έτσι μπορεί αν μείνουν αδιάθετα ποσά το ποσοστό να είναι μεγαλύτερο.

 Tο μέγεθος της ενίσχυσης δεν υπερβαίνει το 70 % των μη καλυπτόμενων πάγιων δαπανών, εκτός από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις όπου η ενίσχυση δεν υπερβαίνει το 90 % των μη καλυπτόμενων πάγιων δαπανών.
Η συνολική ενίσχυση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση, μπορεί να χορηγείται με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, εγγυήσεων και δανείων, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική ονομαστική αξία των εν λόγω μέτρων δεν υπερβαίνει το συνολικό ανώτατο όριο. Τα ποσά είναι ακαθάριστα, δηλαδή προ της αφαίρεσης φόρων ή άλλης επιβάρυνσης·

Σε σχέση με την εισπραξιμότητα των φόρων το Μάρτιο με βάση την ΑΑΔΕ:

 Στο ΦΠΑ η εισπραξιμότητα ανήλθε στο 91,7% από ποσοστό 85,8% τον Μάρτιο πέρυσι. Αναλυτικά η ΑΑΔΕ εισέπραξε τα 492 εκατ. ευρώ από τα 536,268 εκατ. ευρώ του ΦΠΑ που βεβαιώθηκε. Τον Φεβρουάριο του 2021 όπου ο συνολικός οφειλόμενος ΦΠΑ ήταν πολύ μεγαλύτερος καθώς έφθανε τα 985 εκατ. ευρώ, το ποσοστό της εμπρόθεσμης πληρωμής υποχώρησε στο 83,04% με τις αντίστοιχες  εισπράξεις να διαμορφώνονται στα 818 εκατ. ευρώ.

·         Στους φόρους φυσικών προσώπων η εισπραξιμότητα ανήλθε το 66%. Πέρυσι τον Μάρτιο ήταν 51,4%

·        Στους φόρους επιχειρήσεων η εισπραξιμότητα ήταν το 96,5%. Πέρυσι τον Μάρτιο ήταν 71,7%

·         Στον ΕΝΦΙΑ στο 83,5%. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάρτιο πέρυσι ήταν 27,8%. Στα ταμεία μπκήκαν 308 εκατ. ευρώ έναντι 415,89 εκατ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί που σημαίνει ότι τα 107 εκατ. ευρώ  που δεν εισπράχθηκαν από την 6η δόση έχουν ήδη αθροιστεί με τα υπόλοιπα ποσά της μεγάλης δεξαμενής με τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

ΑΑΔΕ: ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ - Portal ΕΒΕΑ - Αρθρα

Βέβαια εκτιμάται ότι η σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών βαρών και η επανεκκίνηση της οικονομίας θα έχουν σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσοστό των βεβαιωμένων φόρων που πληρώνονται εμπρόθεσμα.

Ήδη αρχίζει να φαίνεται στα ληξιπρόθεσμα παρά την καλή εικόνα των τρεχόντων βεβαιώσεων φόρων. Έτσι με βάση τα νέα στοιχεία εισπράξεων της ΑΑΔΕ τον Μάρτιο φέτος τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν 25% , στα 626 εκατ.  ευρώ ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν στα 503 εκατ. ευρώ.

Η αντιπολίτευση

«Η αύξηση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, μόνο από απλήρωτους φόρους, έφτασε τον Μάρτιο στο 25% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και καταδεικνύει την υπερχρέωση και την αδυναμία νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και των ανεπαρκών μέτρων της κυβέρνησης».

Αυτό αναφέρει σε δήλωσή της η  Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει:

«Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για ρύθμιση των χρεών της πανδημίας με “κούρεμα” οφειλής και εξόφληση του υπολοίπου σε 120 δόσεις.

Όσο η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα η κατάσταση νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιδεινώνεται και ο κίνδυνος μαζικών λουκέτων και απολύσεων μεγαλώνει».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.