Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την παγκόσμια αγορά εργασίας, σύμφωνα με τη 400σελιδη μελέτη του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης).
Ο οργανισμός διαπιστώνει πως 114 εκατ. θέσεις εργασίας χάθηκαν παγκοσμίως το 2020, και 22 εκατ. στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Από αυτές μόλις οι μισές έχουν ανακτηθεί, με τους νέους και χαμηλά ειδικευμένους να πλήττονται περισσότερο.
Η πλήρης επιστροφή στα επίπεδα απασχόλησης πριν από την πανδημία δεν θα πραγματοποιηθεί παρά μέχρι το τέλος του επόμενου έτους (2022), σύμφωνα με την έρευνα.
Ο ΟΟΣΑ εξηγεί ωστόσο πως ήδη την τελευταία δεκαετία υπήρχε μια τάση “μακροχρόνιας ανεργίας”, η οποία επιδεινώθηκε με την έξαρση της πανδημίας. Παράλληλα εκτιμά πως οι ανισότητες στην αγορά εργασίας θα αυξηθούν σημαντικά λόγω τηλεργασίας.
Η τάση “μακροχρόνιας ανεργίας” υπήρχε πριν τον κορωνοϊό
Τα ευρήματα δείχνουν ότι η κρίση του κορωνοϊού επιτάχυνε την εκδήλωση μιας σειράς τάσεων που ξεκίνησαν την τελευταία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένης της διευρυνόμενης εισοδηματικής ανισότητας, μιας στροφής προς πιο τεχνολογικά απαιτητικές θέσεις εργασίας και λιγότερο ασφαλείς θέσεις απασχόλησης για εργαζόμενους με χαμηλότερη ειδίκευση.
«Η αποτυχία αντιμετώπισης της ανισότητας και του αποκλεισμού τώρα είναι πιθανό να οδηγήσει όχι μόνο σε βαθύτερες κοινωνικές διαιρέσεις, αλλά θα έχει αρνητικές συνέπειες για την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε ο Stefano Scarpetta, διευθυντής του ΟΟΣΑ για την απασχόληση, την εργασία και τις κοινωνικές υποθέσεις.
Ο ΟΟΣΑ βρήκε μια «ταχεία συσσώρευση» μακροχρόνιας ανεργίας, με κάθε κύμα πανδημικών περιορισμών να καθιστά όλο και πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να βρουν το δρόμο τους πίσω στο εργατικό δυναμικό.
«Θα μπορούσε να υπάρξει μια αυξανόμενη αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των εργαζομένων που έχουν χάσει τη δουλειά τους, και στην πραγματικότητα των δεξιοτήτων που απαιτούνται στις θέσεις εργασίας οι οποίες δημιουργούνται», δήλωσε η Scarpetta σε συνέντευξη τύπου.
Υψηλά ανέργια στον τομέα της φιλοξενίας
Εκείνοι που εργάζονται στον τομέα της φιλοξενίας και των υπηρεσιών που αντιμετώπισαν υψηλότερα επίπεδα ανεργίας και διαθέτουν χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης από εκείνα με επαγγελματικές θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να διεκπεραιωθούν από το σπίτι.
Η απασχόληση αυξήθηκε σε τομείς όπως το επενδυτικών συμβουλών και η ασφάλιση ακόμη και στο αποκορύφωμα της πανδημίας, ενώ τα επαγγέλματα με χαμηλότερες αποδοχές είχαν μείωση πάνω από 28% στις ώρες εργασίας.
Προειδοποίησε για μια «ιδιαίτερα ανησυχητική» αύξηση της αδράνειας όσον αφορά την αύξηση της απασχολησης μεταξύ των νέων στις περισσότερες χώρες και κάλεσε τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν την κατάρτιση για να επαναπροσδιορίσουν τους εργαζομένους.
«Τελικά πρέπει να μπει στην κατάσταση όπου η οικονομία είναι σε θέση να προσαρμοστεί, όπου είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά βιώσιμο και αναπτυσσόμενο μέλλον», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Mathias Cormann.
Τα κυριότερα σημεία της μελέτης:
–Περίπου 114 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας
–Υπάρχουν ακόμη από 8 εκατομμύρια περισσότερα άτομα άνεργα από ό, τι πριν από την κρίση, και τουλάχιστον 14 εκατομμύρια περισσότερα άτομα ταξινομούνται ως ανενεργά στην αγορά εργασίας στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ
–Η ανάπτυξη της τηλεργασίας μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ανισότητες στις συνθήκες εργασίας.