Στη ΓΣΕΕ οι καταγγελίες είναι πάνω από 100 για μη τήρηση της τηλεργασίας για διάφορους λόγους. Η συνομοσπονδία γίνεται δέκτης καταγγελιών μεταξύ άλλων και για την τηλεργασία. Οι καταγγελίες αφορούν περιπτώσεις που ο εργοδότης δεν καλύπτει το κόστος του εξοπλισμού για να μπορεί ο εργαζόμενος να δουλεύει άρτια από το σπίτι του. Άλλος ένας λόγος καταγγελιών είναι πως η επιχείρηση δεν καλύπτει τα έξοδα σύνδεσης του δικτύου του τηλεργαζόμενου ή το επιπλέον έξοδο που μπορεί να προκύψει σε περίπτωση που ο εργαζόμενος χρειαστεί αναβάθμιση της γραμμής του δικτύου για να μπορεί να δουλεύει.
Εάν το σκεφθούμε μάλιστα σχεδόν σε κάθε σπίτι τηλεργαζόμενου υπάρχει και ένας τουλάχιστον υπολογιστής για τηλεκπαίδευση, με αποτέλεσμα το δίκτυο του σπιτιού να μην εξυπηρετεί κανέναν από τους δυο εργαζόμενο και μαθητή. Στις παραπάνω περιπτώσεις ο εργαζόμενος μη μπορώντας να ανταπεξέλθει στο επιπλέον κόστος εγκαταλείπει την ιδέα της τηλεργασίας από το σπίτι και «τηλεργάζεται» τελικά από το χώρο του γραφείου . Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που εξαρχής ο εργοδότης ναι μεν θέτει τον εργαζόμενο σε τηλεργασία παρόλα αυτά η απαίτηση του είναι ο εργαζόμενος να βρίσκεται στο χώρο εργασίας.
Υπενθυμίζεται πως, το σύστημα της υποχρεωτικής τηλεργασίας εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις όπου η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως υποχρεωτικά σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν με το σύστημα αυτό .Το πλαίσιο της τηλεργασίας έχει παραταθεί για ένα ακόμη μήνα μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου. Η παράβαση του μέτρου της υποχρεωτικής τηλεργασίας τιμωρείται με πρόστιμο 3.000 ευρώ.
Τα στοιχεία της τηλεργασίας σε όλη την Ελλάδα
Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε το Money Review στην Αττική μόνο τον Δεκέμβριο (έως 22 Δεκεμβρίου) έχουν δηλωθεί 309.254 εργαζόμενοι σε τηλεργασία ενώ το σύνολο των εργαζομένων που έχουν υπαχθεί από τον Οκτώβριο αγγίζει το 1.000.000. Στην Περιφέρεια Αττικής ίσχυε υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% των εργαζομένων από τις 25 Σεπτεμβρίου ενώ από 3 Νοεμβρίου το ποσοστό υποχρεωτικής τηλεργασίας αυξήθηκε σε 50%. Στη κεντρική Μακεδονία οι εργαζόμενοι που έχουν δηλωθεί σε τηλεργασία το Δεκέμβριο είναι μόνο 22.700 ενώ στη Στερεά Ελλάδα 5.757.
Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι το 2019 μόνο το 5,4% των εργαζομένων δούλευε με τηλεργασία ενώ το ποσοστό μετά το ξέσπασμα της πανδημίας εκτοξεύθηκε στο 40%.