Δεν ξέρω αν θυμάστε την περίφημη ασπρόμαυρη ελληνική ταινία του 1957 της Φίνος Φιλμ, σε σενάριο του Αλέκου Σακελλάριου και πρωταγωνιστές την Γεωργία Βασιλειάδου και τον Ορέστη Μακρή!

Η ξεκαρδιστική αυτή ταινία του παλιού και καλού ελληνικού κινηματογράφου έμεινε στην ιστορία για τα περίφημα κανάτια που πέταγε από το μπαλκόνι της οικογένειας του απόστρατου αξιωματικού Χαρίλαου (Ορέστης Μακρής), η ευκατάστατη και από χρόνια ξενιτεμένη στο Σικάγο (και πλέον χήρα) αδερφή του Καλλιόπη (Γεωργία Βασιλειάδου) στην προσπάθεια της να «ψαρέψει» γαμπρούς για τις 4 ανιψιές της!

Η θεία επιστρέφοντας από το Σικάγο επιστρατεύει ευφυέστατες τεχνικές και ριψοκίνδυνα τεχνάσματα προκειμένου να βοηθήσει τον συντηρητικό αδερφό της να αποκαταστήσει τις κόρες του (και ανιψιές της)! Και τελικώς τα καταφέρνει…

Επιστρέφοντας, με μια μικρή δόση νοσταλγίας, στις μέρες μας, διαπιστώνουμε ότι στον πολύ γνωστό στην οικονομική, πολιτική και επιχειρηματική πιάτσα Ανδρέα Γαβριηλίδη της Εγκον Ζέντερ έχει ανατεθεί, άγνωστο με ποίου την εξουσιοδότηση, η εξεύρεση διευθύνοντος συμβούλου τόσο για την ΕΧΑΕ, όσο και για την Τράπεζα Αττικής!

Βλέπετε με τα χρόνια ο συμπαθής κατά τα άλλα Ανδρέας έχει εξελιχθεί σε μια σύγχρονη «θεία», όχι φυσικά από το Σικάγο αλλά από την Κύπρο, τόπο άλλωστε της καταγωγής του!

Και μετεβλήθη τρόπον τινά, με την πάροδο του χρόνου, σε μια «πασίγνωστη προξενήτρα» καθώς ως δικές του φέρονται να είναι πλήθος επιλογών σε στελέχη τραπεζών, δημοσίων οργανισμών και φορέων, μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών ακόμη και …υπουργών και διοικητών πιστωτικών ιδρυμάτων!

Και με την ικανότητα του αυτή, ο εκ Κύπρου ορμώμενος Ανδρέας, να «ψαρεύει» και να επιλέγει «γαμπρούς» για όλα τα γούστα, κατάφερε να «ελέγχει» μέσω της τοποθέτησης «δικών του» ανθρώπων, εμμέσως σχεδόν όλο το σύστημα!

Και να ασκεί μια εξωθεσμική εξουσία, κινώντας τα νήματα από το παρασκήνιο, πίσω από τις κουρτίνες, όπως θρυλείται ότι συνέβη με την Εθνική τράπεζα και τον Κύπριο Μιχαηλίδη που υπήρξε προσωπική του επιλογή, όπως άλλωστε και πλήθος άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της μεγάλης κρατικής τράπεζας που συμπτωματικά έλκουν την καταγωγή τους από την Κύπρο!!!

Ποιοι πατρονάρουν τον Κρίστιαν Τόμας για CEO στην ΕΧΑΕ;

Την ώρα τούτη λοιπόν, ο άνθρωπος του «κατεστημένου» Ανδρέας Γαβριηλίδης, άγνωστο με εντολή ποίων και κατόπιν ποίας εξουσιοδότησης από θεσμικό και νόμιμο όργανο, «ψαρεύει» γαμπρούς για την Τρ. Αττικής και το Χρηματιστήριο!

Και το φιλοθεάμον κοινό του εγχώριου πολιτικού και τραπεζικού γίγνεσθαι αναμένει εναγωνίως σε ποιων τα πόδια δίπλα θα «σκάσουν τα κανάτια» που θα πετάξει από το μπαλκόνι της «η θεία από την Κύπρο»!!!

Μόνο που όπως φαίνεται, η δουλειά σε αυτή τη σκηνή είναι «μιλημένη»! Και θα τύχει να περνάνε κάτω από το μπαλκόνι κάποιος Κρίστιαν Τόμας (ελληνιστί Χρήστος Θωμάς) κυπριακής καταγωγής, ο οποίος την ώρα τούτη αποτελεί σχεδόν το δεξί χέρι του επίσης κυπριακής καταγωγής Ανδρέα Σιάμισιη στα Ελληνικά Πετρέλαια, ο Αριστείδης Βουράκης, πρώην στέλεχος της JP Morgan και νυν διευθύνων σύμβουλος της κυπριακής Astrobank με έδρα την Λευκωσία και πιθανόν ο Ευθ. Κυριακόπουλος πρώην στέλεχος της Τρ. Πειραιώς (chief risk officer)!

Ωστόσο, για να είμαστε σοβαροί, το ζήτημα την ώρα τούτη δεν είναι σε ποίου τα πόδια θα σκάσει το κανάτι της «θείας από την Κύπρο», ούτε εάν τελικώς θα επιλεγεί ο τάδε ή ο δείνα σε αυτή την ανεπίσημη ελληνοκυπριακή σύγκρουση!

Το ζήτημα είναι ποιοι και γιατί έχουν αναδείξει τον Ανδρέα Γαβριηλίδη ως εκείνον που επέλεγε, επιλέγει και θα συνεχίσει να επιλέγει, όλα τα κομβικά πρόσωπα που στελεχώνουν τεράστιες ιδιωτικές εταιρίες, κρατικούς φορείς, υπουργεία και τράπεζες!!!

Ποιοι και γιατί – και με ποιο νόμιμο δικαίωμα- εκχωρούν την δυνατότητα τους να προσλαμβάνουν στελέχη και το απεμπολούν παραχωρώντας το σε τρίτους – στην προκειμένη περίπτωση τον Γαβριηλίδη και την Έγκον Ζέντερ!

Πρόκειται για ζήτημα μείζονος σημασίας, πολιτικό, οικονομικό, τραπεζικό και επιχειρηματικό, καθώς στην πράξη απεμπολείται η δυνατότητα – και το δικαίωμα- στις διοικήσεις, στους μετόχους, στις γενικές συνελεύσεις ή και στα κεντρικά πολιτικά γραφεία, ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου να τοποθετούν σε τράπεζες, οργανισμούς, υπουργεία, ακόμη και στο Χρηματιστήριο ή και την Τρ. Αττικής στελέχη της δικής τους επιλογής!

Δυστυχώς η κατάσταση με τον Γαβριηλίδη έχει ξεφύγει. Και αντί να παραδειγματίσει τους πάντες το φιάσκο με τον Μιχαηλίδη στην Εθνική, τα συνέδρια για εκπαίδευση των στελεχών, τα πεταμένα εκατομμύρια που προφανώς σε κάποιες τσέπες κατέληξαν, η προκλητική διαβίωση, τα ξενοδοχεία, οι «θορυβώδεις» συγκεντρώσεις, κάποιοι, κάπου, κάπως τον βάζουν μόνιμα από το παράθυρο στο παιχνίδι!

Πολύ φοβούμαι ότι έρχεται η ώρα να πέσουν οι μάσκες…