Ισχυρό ανοδικό ριμπάουντ μετά τη χθεσινή βουτιά. Το έξυπνο χρήμα αγόρασε στα χαμηλά της Tesla, όμως η τεχνική αυτή αντίδραση απλώς επιβεβαιώνει το πόσο ευμετάβλητες και ρευστές έχουν γίνει οι αγορές. Όμως τα μέταλλα δε λένε ψέματα. Τα πάντα πλέον θυμίζουν dot com… 

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Κέρδη και θέαμα στη Wall Street, όπου ένα σπάνιο ράλι +20% της Tesla (ναι, σπάνιο ακόμη και για την Tesla) πήρε από το “χεράκι” τον Nasdaq εκτοξεύοντας τον τεχνολογικό δείκτη κατά +3,69%!

Τα κέρδη αυτή ήταν παραπάνω από αρκετά για να σβήσουν τη χθεσινή βουτιά του 2,4%, ενώ με μόλις 0.10% άνοδο σε χαμηλά ημέρας έκλεισε ο… βαρετός Dow Jones. Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,4% ωθούμενος από το βαρύ χαρτί του Elon Musk.

Μια τρελή, τρελή αγορά

Φυσικά θα πρέπει να πούμε ότι αυτή δεν είναι μια φυσιολογική αγορά… Το σημερινό +20% μπορεί να είναι μια τεχνική ανοδική αντίδραση, καθώς η Tesla έιχε καταρρεύσει από τα 880 στα 560 δολάρια χάνοντας $240 δισ. κεφαλαιοποίηση σε λίγες μόλις ημέρες, και ένα ανοδικό ριμπάουντ περίμενε στη γωνία (ευκαιρία για τις “φάλαινες” να αγοράσουν χαμηλά), ωστόσο ΑΥΤΗ δεν είναι μια φυσιολογική εικόνα αγοράς.

Και δεν αναφέρομαι μόνο στην υποτίθεται “βαριά αυτοκινητοβιομηχανία” του S&P (αστείο και μόνο που το λέω, η Tesla δεν παράγει ούτε το 1/20 από τα αυτόκινητα των παραδοσιακών βιομηχανιών), αλλά γενικά στην αγορά. Αυτού του είδους μεταβλητότητα, η γενικότερη καζινοποίηση και οι επιθέσεις ορδών χρηματιστηριακών “Νεάντερνταλ” (βλέπε GameStop, RobinHood κλπ) είναι κακοί οιωνοί και θυμίζουν εξαιρετικά έντονα εποχές 2000 και dot com bubble… Μόνο που αυτή τη φορά η φούσκα θα είναι everything bubble, αλλά κανείς δε ξέρει πως θα σκάσει. Το μόνο σίγουρο είναι πως το ανεξέλεγκτο τύπωμα και οι ανεύθυνες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών δε θα έχουν αίσιο τέλος.

Τα εμπορεύματα δε λένε ψέματα

Η απόλυτη τρέλα επικρατεί και στα commodities. Ή μάλλον στα πολύτιμα μέταλλα συγκεκριμένα… διότι η μεγάλη αύξηση τιμών σε εμπορεύματα όπως ο χαλκός, το ξύλο, το πετρέλαιο και το καλαμπόκι είναι απολύτως φυσιολογικές με όλο αυτον τον κρυμμένο πληθωρισμό που έχει δημιουργήσει η Fed.

Χρυσός και ασήμι υποχωρούσαν όταν η Wall Street έπεφτε, πράγμα παράλογο. Σήμερα, με τον Nasdaq να εκτοξεύεται κατά 3,69% και υποτίθεται την επενδυτική λίμπιντο στα ύψη (διότι αν ένα +3,7% δε σημαίνει ευφορία, τότε τι;), τα πολύτιμα μέταλλα πραγματοποίησαν ράλι!!! Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως σημείωσε άνδοο +2,19% και έκλεισε στα 1.714,70 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το ασήμι εκτοξεύθηκε κατά 3.21%.

Τι μας λέει αυτό; Αρχικά ότι οι αγορές έχουν τρελαθεί. Αμ δεν έχουν τρελαθεί… εμείς έχουμε τρελαθεί. Τα μέταλλα δε λένε ψέματα. Αν πραγματικά υπήρχε ευφορία, μετοχές-μέταλλα και ομόλογα θα “συμφωνούσαν”. Τώρα, επανειλλημένως ΔΕ συμφωνούν. Μας λένε πως η όποια ανοδική αντίδραση είναι καθαρά τεχνική, ωθούμενη από τα χαμηλά επιτόκια και τα πρωτοφανή πακέτα τονωσης του Μπάιντεν, και όλο αυτό ουσιαστικά πρόκειται για μια φούσκα. Όποιος θέλει να παίξει το κεφάλι του, ας βουτήξει… εμείς δε θα πάρουμε.

Άνοδος στην Ευρώπη – Σχέδιο Ντράγκι για €10 δισ. στην αγορά εργασίας

Στον υπόλοιπο πλανήτη, ήπια άνοδο κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση των αναθεωρημένων στοιχείων για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο δ΄τρίμηνο, το οποίο σημείωσε πτώση 0,7%.

Οι ευρωαγορές πήραν ώθηση από την την αποκλιμάκωση της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, με την απόδοσή του να υποχωρεί από το 1,6% σε περίπου 1,5385%.

Τη διάθεση επιπλέον 10 δισ. ευρώ για την επιπλέον στήριξη των θέσεων εργασίας και της απασχόλησης σχεδιάζει η νέα ιταλική κυβέρνηση υπό τον Mario Draghi, καθώς επεξεργάζεται ένα νέο πακέτο περιοριστικών μέτρων σε μία προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η υγειονομική κρίση καθώς αυξάνονται τα νέα κρούσματα.

Το νέο σχέδιο στήριξης της απασχόλησης αποτελεί μέρος ενός νέου πακέτου μέτρων ενίσχυσης της πληγείσας ιταλική οικονομίας ύψους 32 δισ. ευρώ – το πρώτο που εκπονήθηκε από την τεχνοκρατική κυβέρνηση του πρώην κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης Mario Draghi – το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παρουσιαστεί από αυτήν την εβδομάδα.

Έτοιμο να πέσει στην αγορά το $1,9 τρισ. πακέτο Μπάιντεν

Το νομοσχέδιο οικονομικής βοήθειας 1,9 τρισ. δολαρίων, που ψήφισε η Γερουσία κατά των οικονομικών συνεπειών της COVID-19 και που προωθεί ο πρόεδρος Joe Biden, θα φτάσει μέχρι αύριο το πρωί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί προς τελική έγκριση από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα μέτρων κατά της φτώχειας από τη δεκαετία του 1960.
Οι Δημοκρατικοί έχουν ως στόχο να το έχουν ενεργοποιήσει έως την Κυριακή, οπότε και λήγει η ισχύς ενισχυμένων ομοσπονδιακών παροχών για τους ανέργους.

Όπως και στη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί έχουν μικρή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αντέξουν το ενδεχόμενο αρκετών αρνητικών ψήφων κατά του νομοσχεδίου. Η πρώτη εκδοχή του νομοσχεδίου ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων χωρίς να υπάρξει έστω και μία θετική ψήφος από τους Ρεπουμπλικάνους.

Δύο μετριοπαθείς Δημοκρατικοί συντάχθηκαν με τους Ρεπουμπλικάνους ψηφίζοντας κατά του νομοσχεδίου.
Οι Ρεπουμπλικάνοι, που υποστήριξαν την παροχή βοήθειας κατά των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού κατά τα πρώτα στάδια της εξάπλωσης της, άσκησαν κριτική για το οικονομικό κόστος του πακέτου βοήθειας Biden.

ΜΑΚΡΟ

Ευρωζώνη: Πτώση 0,7% στο ΑΕΠ δ΄τριμήνο 2020 – Στο -6,6% για το σύνολο του 2020

Πτώση 0,7% σημείωσε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο δ΄τρίμηνο του 2020, ενώ για το σύνολο του έτους η πτώση ανήλθε στο -6,6%, σύμφωνα με τα εποχιακά προσαρμοσμένα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. H πτώση του ΑΕΠ στο δ΄τρίμηνο, ακολουθεί το ισχυρό rebound του τριμήνου (12,5%) και τη πτώση ρεκόρ του β΄τριμήνου (-11,6%).

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωση, το ΑΕΠ στο δ΄τρίμηνο υποχώρησε 0,5%, ενώ στο σύνολο του έτους -6,2%.
Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης υποχώρησε 4,9% και της ΕΕ κατά 4,6%.

Αύξηση της απασχόλησης κατά 0,3% στην Ευρωζώνη

Η απασχόληση στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,3% στο δ΄τρίμηνο του 2020, ενώ σε επίπεδο ΕΕ η αύξηση ανήλθε στο 0,4%, έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Σε ετήσια βάση η απασχόληση υποχώρησε 1,6% στην Ευρωζώνη και 1,5% στην ΕΕ, έναντι +1,2% και 1% αντίστοιχα το 2019.