Επί δεκαετίες ολόκληρες, το Δημόσιο απείχε επιδεικτικά από κάθε δραστηριότητα που αφορούσε τη στεγαστική πολιτική χιλιάδων πολιτών που δεν είχαν τη δυνατότητα να πάρουν ένα δάνειο και φυσικά να το εξυπηρετήσουν, ειδικά οι νέοι άνθρωποι, ζυγαριά ή όχι.
Από την εποχή της…ΜΟΜΑ (Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσης), με τη μεγάλη συνεισφορά τους στην εκτέλεση δημόσιων έργων υποδομών, αλλά και κατοικιών, που καταργήθηκαν το 1992 (Ν. 2026/92), έχει το δημόσιο να εμφανίσει έστω και την παραμικρή εμπλοκή σε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα. Άφησε ουσιαστικά απολύτως ανοιχτό το πεδίο στις τράπεζες, που αναπτύχθηκαν και μέσω των χρυσοφόρων στεγαστικών δανείων, επιδοτώντας απλώς το επιτόκιο για τα πρώτα χρόνια.
Τώρα, με την επιδείνωση των συνθηκών και με το στεγαστικό πρόβλημα, ειδικά στις κρίσιμες προς ένταξη στην παραγωγή ή ήδη ενταχθείσες ηλικίες και εν όψει εκλογών, όλα τα κόμματα ενέταξαν το πρόβλημα στους εκλογικούς τους σχεδιασμούς. Το ίδιο και η κυβέρνηση, που επιχειρεί με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» τη χορήγηση των πρώτων χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους ή νέα ζευγάρια έως 39 ετών για αγορά πρώτης κατοικίας.
Παράλληλα, θα «τρέξει» σε σύντομο χρονικό διάστημα και το πρόγραμμα «Κάλυψη», μέσω του οποίου θα αξιοποιηθεί το υφιστάμενο απόθεμα διαμερισμάτων του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», για την υλοποίηση προγράμματος κοινωνικής κατοικίας. Στόχος να διατεθούν τουλάχιστον 1.000 διαμερίσματα ως κοινωνικές κατοικίες σε νέους, ηλικίας 25-39 ετών, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, χωρίς ιδιόκτητη πρώτη κατοικία.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς τον Μάρτιο θα είναι δυνατή η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, ώστε να εκταμιευθούν τα πρώτα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια, αφού προηγηθεί η απαιτούμενη έγκριση από την τράπεζα και να ξεκινήσει το πρόγραμμα «Κάλυψη».
Οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν, πρώτη κατοικία αξίας έως 200.000 ευρώ, επιφάνειας έως 150 τ.μ. και με παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών, ενώ το δάνειο μπορεί να φτάσει κατ’ ανώτατο όριο στις 150.000 ευρώ και η διάρκειά του δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30 έτη. Το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ) και για το ποσοστό του δανείου που χρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ δεν οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες.
Διαβάστε ακόμη:
- Βασίλης Τσιάρτας: «Ευτυχώς δεν ζει ο πατέρας μας να τον δει» λέει η αδερφή του
- Ασημίνα Χατζηανδρέου: Δεν έκανα καμία χρήση κινητού στο Survivor All Star
- Attica Bank: Τα τρία καθοριστικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν
- Ποιος πραγματικά κομίζει…Glafka στο καζίνο του Ρίο το οποίο φέσωσε ο Κώστας Πηλαδάκης;