Ένα ζωγραφισμένο Μπαγκλαντεσιανό ρίκσο, μια στολή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και φυλλάδια από νυχτερινά κέντρα για γκέι της δεκαετίας του 1970 είναι μεταξύ των εκθεμάτων που επιλέχθηκαν για να προσφέρουν μια νέα άποψη της νοτιοασιατικής κουλτούρας σε μια νέα γκαλερί.

Το Μουσείο του Manchester δημιούργησε τη γκαλερί ως μέρος της ανακαίνισής του, η οποία ήταν συνολικής αξίας 15 εκατομμυρίων λιρών.

Λέει ότι είναι η «πρώτη μόνιμη γκαλερί στο Ηνωμένο Βασίλειο που γιορτάζει τις βιωμένες εμπειρίες και τις συνεισφορές της νοτιοασιατικής διασποράς».

Την επιμέλεια της South Asia Gallery έχει μια ομάδα 24 μελών του κοινού. «Θέλουμε να δείξουμε τον πλούτο και την ποικιλομορφία της Νότιας Ασίας», λέει ο συντονιστής της Nusrat Ahmed.

«Ήταν για να καταρρίψει τα στερεότυπα και τους μύθους και να τονίσει τη Νότια Ασία ως την πρώτη γραμμή πολλών πραγμάτων».

Η γκαλερί προστέθηκε στο πλαίσιο της γενικής επισκευής του Μουσείου του Μάντσεστερ, το οποίο θα ανοίξει ξανά το Σάββατο.

Τα αντικείμενα που δώρησαν μέλη της επιμελητικής του συλλογικότητας έχουν συμπληρώσει κενά στις συλλογές του Μουσείου του Μάντσεστερ και του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο έχει επίσης δανείσει ορισμένα αντικείμενα.

Άλλα εκθέματα κυμαίνονται από αρχαία αγγεία από την κοιλάδα του Ινδού, έως έναν κύβο Κορανίου -ένα ηλεκτρονικό ηχείο που απαγγέλλει μέρος του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων- το οποίο ένας γιατρός κρατούσε δίπλα στο κρεβάτι του πριν πεθάνει από τον Covid-19 σε ηλικία 32 ετών.

Η συλλογικότητα παρείχε μια «διαφορετική προοπτική» και «μας οδήγησε σε ιστορίες που δεν θα φανταζόμασταν ποτέ», σχολίασε στέλεχος του μουσείου.

Η νέα επέκταση του μουσείου φιλοξενεί επίσης τη συλλογή Αιγυπτιολογίας του, που περιλαμβάνει μούμιες και ζωηρά πορτρέτα των νεκρών εκείνη την εποχή – αλλά οι σύγχρονες αξονικές τομογραφίες και ανακατασκευές προσώπου έχουν αφαιρεθεί από την οθόνη.

Το 2019, το μουσείο παρέδωσε αντικείμενα Αβορίγινων που είχαν ληφθεί από την Αυστραλία περισσότερα από 100 χρόνια πριν.

Τώρα εξετάζει εάν θα προσφέρει πίσω άλλα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τη Δυτική Αφρική.

Διαβάστε ακόμη: