Η Στοκχόλμη απελαύνει πέντε Ρώσους αξιωματούχους, σύμφωνα με τον επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας, ο οποίος μίλησε στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό, SVT. «Η Σουηδία κάλεσε τον Πρέσβη της Ρωσίας και τον ενημέρωσε ότι ζητήθηκε από πέντε άτομα, που απασχολούνται στην πρεσβεία, να εγκαταλείψουν τη χώρα ως αποτέλεσμα δραστηριοτήτων που είναι ασυμβίβαστες με τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις», τόνισε ο κ. Μπίλστρομ.

Η Ρωσία και οι δυτικές χώρες έχουν εμπλακεί σε σωρεία απελάσεων, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου 2022 και ύστερα. Οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί –σε χώρες όπως η Σουηδία– σχετικά με τις δραστηριότητες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, με την κρατική υπηρεσία ασφαλείας να ξεχωρίζει τη Ρωσία ως «σοβαρή απειλή» για την ασφάλεια της σκανδιναβικής χώρας.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, η Νορβηγία δήλωσε ότι απελαύνει δεκαπέντε αξιωματούχους της ρωσικής πρεσβείας. Το Υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι ήταν αξιωματικοί των πληροφοριών που λειτουργούσαν υπό διπλωματική κάλυψη. Τον περασμένο Απρίλιο, η Σουηδία απέλασε τρεις Ρώσους διπλωμάτες. Η τότε Υπουργός Εξωτερικών, Σοσιαλδημοκράτης Αν Λίντε, ανέφερε ότι οι τρεις είχαν αναλάβει παράνομες επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών.

Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία και το Βέλγιο απέλασαν, επίσης, Ρώσους διπλωμάτες πριν από έναν χρόνο, με την κατηγορία της κατασκοπείας. Η Ευρώπη έχει επιβάλλει βαρύτατες κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, ενώ, η αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στη στρατιωτική Συμμαχία του ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Μόσχας.

Διαβάστε ακόμη: