ΥΓΕΙΑ

Η «σιωπηλή πανδημία» που έχει θορυβήσει τους επιστήμονες

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις ευθύνονται ήδη για περίπου 3,8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Ινστιτούτο Westerdijk και το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια αυξανόμενη παγκόσμια απειλή και ίσως μια νέα πανδημία: θανατηφόρες μυκητιασικές λοιμώξεις που γίνονται ανθεκτικές στα φάρμακα.

Σύμφωνα με την έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, αυτές οι μυκητιασικές λοιμώξεις δημιουργούν αυτό που αποκαλούν «σιωπηλή πανδημία», η οποία παραβλέπεται από την παγκόσμια υγειονομική κοινότητα παρά το θανατηφόρο τίμημά της.

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις ευθύνονται ήδη για περίπου 3,8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Με τα παθογόνα αυτά να αναπτύσσουν ταχέως ανθεκτικότητα στις αντιμυκητιασικές θεραπείες, οι ειδικοί ανησυχούν όλο και περισσότερο. Σε αντίθεση με τις βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις, τα μυκητιασικά παθογόνα είναι πιο σύνθετα και δυσκολότερα αντιμετωπίσιμα, γεγονός που καθιστά την καταπολέμησή τους σημαντική πρόκληση.

«Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι οι ανθεκτικές βακτηριακές λοιμώξεις αποτελούν σημαντικό μέρος του προβλήματος της μικροβιακής αντοχής (AMR)», εξηγεί ο Δρ Norman van Rhijn από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. «Ωστόσο, πολλά προβλήματα ανθεκτικότητας στα φάρμακα τις τελευταίες δεκαετίες ήταν επίσης αποτέλεσμα διεισδυτικών μυκητιασικών ασθενειών, οι οποίες έχουν σε μεγάλο βαθμό υποτιμηθεί από τους επιστήμονες, τις κυβερνήσεις, τους κλινικούς γιατρούς και τις φαρμακευτικές εταιρείες».

Η πολυπλοκότητα των μυκήτων καθιστά την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών τόσο δύσκολη όσο και δαπανηρή. Σε αντίθεση με τα βακτήρια και τους ιούς, οι μύκητες μοιράζονται περισσότερες κυτταρικές ομοιότητες με τα ανθρώπινα κύτταρα, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη δημιουργία θεραπειών που στοχεύουν ειδικά τον μύκητα χωρίς να βλάπτουν τον ασθενή. Αυτό έχει επιβραδύνει την πρόοδο της έρευνας και της ανάπτυξης αντιμυκητιασικών φαρμάκων.

Παρά τις προκλήσεις, έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος. «Αρκετοί πολλά υποσχόμενοι νέοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων εντελώς νέων κατηγοριών μορίων, έχουν εισέλθει σε κλινικές δοκιμές τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο καθηγητής Ferry Hagen από το Ινστιτούτο Westerdijk.

Το ζήτημα αυτό εγείρει ένα ανησυχητικό δίλημμα. Οι παθογόνοι μύκητες δεν επηρεάζουν μόνο τον άνθρωπο, αλλά αποτελούν επίσης σημαντική απειλή για την παγκόσμια γεωργία. Οι βασικές καλλιέργειες είναι συχνά ευάλωτες σε μυκητολογικές ασθένειες, απαιτώντας αντιμυκητιασικές θεραπείες για να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια.

Με την αυξανόμενη αντίσταση στις αντιμυκητιασικές θεραπείες, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η παγκόσμια υγειονομική κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα με τον ίδιο επείγοντα χαρακτήρα που έχουν και άλλα παθογόνα ανθεκτικά στα αντιμικροβιακά, όπως τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα φάρμακα.

Διαβάστε ακόμη: