Γράφει ο Νίκος Μπάρδης, πρώην Διευθ. VEOLIA, πρώην Διευθ. Συμβούλου ΕΥΔΑΠ

Η Βόρεια Ιρλανδία, η οποία γιόρτασε πρόσφατα την 23η επέτειο της συμφωνίας της «Μεγάλης Παρασκευής» το 1998, που έβαλε τέλος σε τρείς δεκαετίες αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ Ενωτικών και φίλο-Βρετανών, επέστρεψε στην βία.

Η Πρωθυπουργός της αυτόνομης αυτής Βρετανικής Επαρχίας Arlene Foster, αν και καταδίκασε τις συγκρούσεις μεταξύ καθολικών, προτεσταντών και αστυνομίας (προκαλώντας 75 τραυματίες σε 12 ημέρες) θεωρείται από πολλούς, ως η βασική υπαίτιος των ταραχών, λόγω της σθεναρής αντίθεσής της στο Brexit.

Η εμπρηστική ρητορική της, έβαλε φωτιά στο φυτίλι μιας ήδη εκρηκτικής κατάστασης, την οποία χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο η επιδημία του Covid-19.

Η Arlene Foster όμως είναι συνηθισμένη στις συγκρούσεις.

Ήταν μόλις 8 ετών όταν ο πατέρας της πυροβολήθηκε στο κεφάλι (επέζησε) από τους επαναστάτες του IRA- Irish Republican Army και 16 ετών, όταν η ίδια γλύτωσε από τρομοκρατική ενέργεια.

Πολλοί λένε ότι γαλουχήθηκε με την (μερικές φορές ) αιματηρή αντιπαλότητα.

Φυσιολογικά λοιπόν, η φανατικά Ενωτική Arlene Foster, δικηγόρος στο επάγγελμα και η οποία ηγήθηκε του DUP (Ενωτικό Κόμμα της Β. Ιρλανδίας) το 2015, πριν εκλεγεί Πρωθυπουργός το 2016, αντιστάθηκε σφόδρα στον Boris Johnson κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit, μέχρι το τέλος του 2020.

Προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπάνω, καταγγέλλοντας στη Δικαιοσύνη το βορειο-ιρλανδικό πρωτόκολλο, το οποίο καθορίζει εκ της φύσης του, τελωνειακά σύνορα μεταξύ της Β. Ιρλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Πράγματι η εφαρμογή του Brexit, επιβάλει την επαναφορά των τελωνειακών δασμών μεταξύ της Βρετανικής Επαρχίας της Β. Ιρλανδιας, με την υπόλοιπη Βρετανική επικράτεια.

Η αδιαπραγμάτευτη θέση της μή αποδοχής (από την Β.Ιρλανδία) των κλειστών συνόρων με την αδελφή Ιρλανδία (ΕΙΡΕ , μέλος της ΕΕ), προκάλεσε τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων, μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Επαρχίας της, η οποία εκ των πραγμάτων συνδέεται (μέσω ΕΙΡΕ) με την Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά.

Η βούληση του Βρετανού Πρωθυπουργού Boris Johnson, να σμικρύνει την επιρροή αυτής της επιλογής του, τον ανάγκασε να μην προετοιμάσει, την κοινή γνώμη και τις επιχειρήσεις της Β. Ιρλανδίας, στην νέα μετα-Brexit τάξη των πραγμάτων.

Έτσι, από τον Ιανουάριο του 2021, φάνηκαν οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν τα εμπορικά καταστήματα του Belfast και του Londonderry, για να προμηθευτούν αγαθά και εμπορεύματα. Για να τους καθησυχάσει η Βρετανική Κυβέρνηση αποφάσισε στις 3 Μαρτίου, να καθυστερήσει την εφαρμογή ορισμένων υγειονομικών ελέγχων.

Η απόφαση αυτή ενόχλησε την Ε.Ε., αν και Βρυξέλλες και Λονδίνο προσπαθούν να βρούνε λύσεις στο βόρειο-ιρλανδικό πρόβλημα, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.

Ένα ακόμα επεισόδιο απόδειξης της πολυπλοκότητας της απόφασης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την αρνητική στο Brexit στάση (και ψήφο) των δυο από τις συνισταμένες: Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία.

 

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον   Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.