Το ιταλικό Καμπιονάτο θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή λίγκα που θα εισαγάγει το ημιαυτόματο σύστημα ανίχνευσης οφσάιντ στις 04 Ιανουαρίου, με την επανέναρξη του πρωταθλήματος μετά το διάλειμμα του εφετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου, σύμφωνα με σημερινή (09/12) ενημέρωση της διοργανώτριας αρχής.

«Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε το ημιαυτόματο οφσάιντ στην Ιταλία, όπως στο Μουντιάλ, με την επανέναρξη του πρωταθλήματος στις 04 Ιανουαρίου», τόνισε ο Λορέντζο Καζίνι, Πρόεδρος της ιταλικής Λίγκας, στον τηλεοπτικό σταθμό RAI.

Κατά αυτόν τον τρόπο, η Σέριε A θα είναι το πρώτο πρωτάθλημα στον κόσμο που θα εισαγάγει αυτό το σύστημα, το οποίο λειτουργεί με δέκα έως δώδεκα εγκατεστημένες κάμερες στην κορυφή των γηπέδων, οι οποίες παρακολουθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη θέση των παικτών και τα άκρα, τα πόδια και τα χέρια τους στον αγωνιστικό χώρο.

Τα δεδομένα που συλλέγονται, εξάγονται από έως και 29 διαφορετικά σημεία, αποστέλλονται στην αίθουσα διαιτητών βίντεο (VAR), που είναι επιφορτισμένοι με την εξέταση πιθανών οφσάιντ και την ειδοποίηση του κύριου διαιτητή σε περίπτωση αμφισβητήσιμης θέσης. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί μεγαλύτερη ακρίβεια στη λήψη αποφάσεων και να μειωθεί ο χρόνος για κάθε επανεξέταση.

«Μετά την αποτυχία της Ιταλίας να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ως πρωτάθλημα έχουμε καθήκον να προτείνουμε μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, για παράδειγμα, βελτιώνοντας τη διαιτησία βίντεο και τους αποτελεσματικούς χρόνους αγώνων», προσέθεσε ο κ. Καζίνι.

Η Σέριε A επιτάχυνε τις διαδικασίες για την εφαρμογή του συστήματος μετά τον αγώνα Γιουβέντους – Σαλερνιτάνα την 11η Σεπτεμβρίου, στον οποίο το VAR έκανε λάθος, ακυρώνοντας κανονικό γκολ για την ομάδα του Τορίνο στις καθυστερήσεις, όταν ο αγώνας ήταν ισόπαλος με 2–2.

Διαβάστε ακόμη: