“Ο καλλιτέχνης Jean-Louis Andre Theodore Gericault (1791–1824) είχε μια «νοσηρή συνήθεια». Ποια ήταν αυτή;  Nα αγοράζει ακρωτηριασμένα μέλη από το νεκροτομείο.  Κρατούσε τα άκρα στο σπίτι του για εβδομάδες ενώ τα ζωγράφιζε…” γράφει ο Chambaz για τον κορυφαίο ζωγράφο του ρομαντικού κινήματος.  Ο Gericault ακολούθησε την προαναφερθείσα τακτική στη δημιουργία ενός από τα πιο γνωστά και πολυσυζητημένα έργα τέχνης που προκάλεσαν μεγάλη αμηχανία στους καλλιτεχνικούς κύκλους για δύο λόγους. Τον μοντερνισμό του θέματος και τους αιχμηρούς πολιτικούς υπαινιγμούς του.

Ο λόγος για τη σχεδία της Μέδουσας («Le Radeau de la Méduse») όπου απεικονίζεται ο απόηχος του ναυαγίου της γαλλικής ναυτικής φρεγάτας Méduse. Τουλάχιστον 147 άτομα παρασύρθηκαν σε μια σχεδία που κατασκευάστηκε βιαστικά. Όλοι εκτός από δεκαπέντε πέθαναν στις δεκατρείς ημέρες που περίμεναν τη διάσωση. Όσοι επέζησαν άντεξαν την αφυδάτωση και την πείνα σε σημείο να ασκήσουν κανιβαλισμό. Το γεγονός έγινε διεθνές σκάνδαλο, εν μέρει λόγω της αντιληπτής ανικανότητας του καπετάνιου του Méduse.

Ένα έργο τέχνης που καταφέρνει να αιχμαλωτίσει το βάναυσο, αυθεντικό και ακατέργαστο συναίσθημα στο μέγιστο των δυνατοτήτων του μέσου. Ολοκληρώθηκε όταν ο καλλιτέχνης ήταν μόλις 27 ετών. Πρόκειται για ένα έργο τέχνης που έγινε σύμβολο του ρομαντισμού και ως εκ τούτου αποτελεί ένα πραγματικό ορόσημο της ευρωπαϊκής καλλιτεχνικής πορείας.

Η σχεδία της Μέδουσας είναι ένας πίνακας που περιγράφει τη τρομακτική και συναρπαστική στιγμή μετά το ναυάγιο της γαλλικής ναυτικής φρεγάτας Méduse. Το γαλλικό κοινό εξοργίστηκε όταν ανακάλυψε τι συνέβη με το Méduse, αλλά σοκαρίστηκε εντελώς όταν του παρουσιάστηκε η εκδοχή της ιστορίας αποτυπωμένη σε καμβά. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η γαλλική καλλιτεχνική κοινότητα δεν σοκαριζόταν ποτέ εύκολα.

Ανελέητη και ασυμβίβαστη στην απεικονιζόμενη βαρβαρότητα, η απόγνωση στον καμβά παρουσιάζεται τόσο καταστροφική όσο και η ιστορία πίσω από τον πίνακα. Τελικά, Η σχεδία της Μέδουσας έγινε πηγή έμπνευσης για τους νεότερους ζωγράφους -ανεξάρτητα από τις οπτικές προτιμήσεις τους- ανεβαίνοντας γρήγορα στο εμβληματικό επίπεδο που απολαμβάνει ακόμα και σήμερα.

Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Διαβάστε τη συνέχεια στο klik.gr