Ενώ βρίσκεται εν εξελίξει ο νέος γύρος του ενεργειακού πολέμου Ρωσίας-Ευρώπης, με τη Μόσχα να περικόπτει σημαντικά ή ακόμη και να διακόπτει τις παροχές φυσικού αερίου, εξυφαίνονται σενάρια τρόμου για τη δραματική κατάσταση που ενδέχεται να βρεθεί η Γηραιά Ήπειρος τον χειμώνα και κυρίως για τις δύσκολες αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει.
Εδώ και ημέρες, η Μόσχα σφίγγει εκ νέου τη θηλιά στους Ευρωπαίους, κλείνοντας τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου σε χώρες όπως η Πολωνία, η Φινλανδία, η Βουλγαρία, ενώ περιόρισε αισθητά τις προμήθειες σε Γερμανία και Ιταλία.
Η αναζωπύρωση του ενεργειακού πολέμου μετά Ρωσίας και Ευρώπης, προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς και αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και παράλληλα δημιούργησε τεράστια ανησυχία για την ενεργειακή επάρκεια της Γηραιάς Ηπείρου ενόψει χειμώνα, με δεδομένο ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει ή και να σκληρύνει τη στάση της.
Το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί το ενεργειακό για να επιτύχει τους γεωστρατηγικούς σκοπούς του, κυρίως στην Ουκρανία. Μέσω των πρόσθετων δυσκολιών που βάζει στους Ευρωπαίους, επιδιώκει να τους «εξαναγκάσει» να ασκήσουν πίεση στην Ουκρανία, προκειμένου να… συμβιβαστεί άμεσα, με αντάλλαγμα την εξομάλυνση της κατάστασης σε ενεργειακό και εν γένει οικονομικό επίπεδο.
Η ενεργειακή κρίση, πάντως, οξύνεται και πάλι και οι αναλύσεις και τα σενάρια είναι άκρως δυσοίωνα για τον επερχόμενο χειμώνα στη Γηραιά Ήπειρο, εφόσον δεν υπάρξει ουσιαστικά αποκλιμάκωση.
Ακόμη και περιορισμούς στη ζήτηση και επιβολή δελτίου στην ενέργεια, προβλέπονται στις πρόσφατες εκθέσεις διεθνών φορέων για τη χειμερινή περίοδο στην Ευρώπη.
Δεν πρόκειται για σενάρια επιστημονικής φαντασίας αλλά για αναλύσεις που έχουν ως σημείο αναφοράς την εξής ρεαλιστική παράμετρο: η Ρωσία θα κόψει πλήρως την παροχή αερίου από τον Nord Stream προς τη Γερμανία και τη λοιπή Ευρώπη και η τελευταία θα αποτύχει να φτάσει τα επίπεδα αποθήκευσης που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης τον Νοέμβριο. Αυτό θα σημαίνει πρακτικά πως θα στερέψουν, στην πιο ακατάλληλη εποχή (εν μέσω της υψηλής ζήτησης του χειμώνα), τα αποθέματα του φυσικού αερίου, με συνέπεια η Ευρώπη να βρεθεί ενώπιον τεραστίων δυσκολιών.
Επιβολή περιοριστικών μέτρων
Και εδώ αρχίζουν τα… καλά, καθώς η Ευρώπη θα αναγκαστεί να προχωρήσει στη λήψη περιοριστικών μέτρων, μεταξύ των οποίων θα είναι η επιβολή δελτίου για το φυσικό αέριο, οι διακοπές ηλεκτροδότησης και άλλες παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Σύμφωνα με την έρευνα της Wood Mackenzie Ltd, σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ροών, τα αποθέματα της Ευρώπης θα μπορούσαν να φτάσουν μόλις το 59% μέχρι την 1η Νοεμβρίου, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος με το οποίο θα έλθει αντιμέτωπη η Ευρώπη και φυσικά η χώρα μας.