Η Ρωσία σχεδιάζει την πραγματοποίηση στρατιωτικών γυμνασίων στο ανατολικό τμήμα της χώρας από τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, σε απόσταση χιλιάδων μιλίων μακριά από τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.

«Τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν στρατιωτικά σώματα από άλλες χώρες», ανέφερε το Υπουργείο, δίχως να τις κατονομάσει.

Τα γυμνάσια έχουν σκοπό να αποστείλουν το μήνυμα ότι η Ρωσία, παρά τον δαπανηρό πεντάμηνο πόλεμο στην Ουκρανία, παραμένει επικεντρωμένη στην άμυνα ολόκληρης της επικράτειάς της και είναι ικανή, από στρατιωτικής άποψης, να διατηρήσει τη «συνήθη επιχειρησιακή δραστηριότητα».

Τονίζοντας το συγκεκριμένο σημείο, το Υπουργείο επεσήμανε σε επίσημο ανακοινωθέν πως «εφιστούμε την προσοχή σας, στο γεγονός ότι μονάχα ένα μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας εμπλέκεται στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση (στην Ουκρανία), ο αριθμός των οποίων είναι επαρκής για να εκπληρώσει όλα τα καθήκοντα, τα οποία θέτει ο Ανώτατος Γενικός Διοικητής».

«Η Ρωσία δεν έχει ακυρώσει καμία εκπαιδευτική δραστηριότητα ή διεθνή συνεργασία και οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν με όλο το απαραίτητο προσωπικό και τον κατάλληλο οπλικό εξοπλισμό», υπογραμμίσθηκε.

Νατάλια Γκαβριλίτσα: «Ανησυχούμε ότι η Ρωσία θα εισβάλλει στη Μολδαβία»

«Καμία χώρα δεν είναι ασφαλής, εξαιτίας των πρακτικών του Βλαντιμίρ Πούτιν», προειδοποίησε στις 25/07, η Πρωθυπουργός της Μολδαβίας.

Η προειδοποίηση της κ. Γκαβριλίτσα ήλθε αφού οι δυνάμεις της Μόσχας σημείωσαν «κέρδη» στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα Μολδαβίας – Ουκρανίας, τους τελευταίους μήνες.

Εντωμεταξύ, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίαςΣεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι ο πρωταρχικός στόχος της Μόσχας στην Ουκρανία είναι να ανατρέψει την κυβέρνηση του ΠροέδρουΒολοντίμιρ Ζελένσκι, εκφράζοντας τους πολεμικούς στόχους του Κρεμλίνου.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο προσπαθεί να δημιουργήσει μία χερσαία «γέφυρα» μεταξύ των ρωσικά κατεχόμενων εδαφών στην ανατολική Ουκρανία και την Υπερδνειστερία –μίας μη αναγνωρισμένης αποσχισθείσας περιοχής που υποστηρίζεται από τη Ρωσία– προκειμένου να αποκόψει την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η Υπερδνειστερία ελέγχει μία στενή λωρίδα γης, η οποία βρίσκεται μεταξύ του ποταμού Δνείστερου και των συνόρων Μολδαβίας – Ουκρανίας.

Διακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Μολδαβία, ύστερα από μία σύντομη στρατιωτική σύγκρουση το 1992, ωστόσο, εξακολουθεί να αναγνωρίζεται διεθνώς ως μέρος της χώρας της Ανατολικής Ευρώπης.

«Αποτελεί ένα υποθετικό σενάριο προς το παρόν, όμως, εάν οι στρατιωτικές ενέργειες προχωρήσουν περαιτέρω στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ουκρανίας και προς την Οδησσό, τότε, φυσικά είμαστε πολύ ανήσυχοι», ισχυρίσθηκε η Νατάλια Γκαβριλίτσα, μιλώντας στο CNN.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα και να διασφαλίσουμε ότι οι μάχες δε θα κλιμακωθούν».

Με μόλις 2.5 εκατομμύρια ανθρώπους, η Μολδαβία είναι ένα μικροσκοπικό έθνος, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τη γειτονική Ουκρανία, η οποία είχε πληθυσμό πάνω από 40.000.000, πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, την 24η Φεβρουαρίου.

Το μέγεθος και ο πληθυσμός της Ουκρανίας τής έδωσε τη δυνατότητα να προβάλλει «λυσσαλέα» αντίσταση ενάντια στους Ρώσους εισβολείς, εκπλήσσοντας πολλούς –ιδίως τη Μόσχα– που περίμενε κατάληψη του Κιέβου, εντός μερικών ημερών.