Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα, μέσω της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, το Συμβούλιο της Ευρώπης ότι είναι ένα «ρωσοφοβικό» όργανο στην υπηρεσία της Δύσης.
Ειδικότερα, η Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι απορρίπτει τα «μαθήματα των Βρυξελλών» σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι αποπέμπει τη Ρωσική Ομοσπονδία από μέλος του, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε ότι «Λόγω της ρωσοφοβικής δραστηριότητας των Δυτικών, το όργανο αυτό έχασε τον λόγο ύπαρξής του».
«Θέτοντας την εξυπηρέτηση των συμφερόντων (της ΕΕ) πάνω από τους δικούς του, θεσμοθετημένους αντικειμενικούς σκοπούς, το Συμβούλιο της Ευρώπης μετατράπηκε σε πειθήνιο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των δορυφόρων τους», συνέχισε.
Μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ρωσία από το 1996
Η Ρωσία ήταν μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1996. Η συμμετοχή της στα κυριότερα όργανά του όμως ανεστάλη στις 25 Φεβρουαρίου, μία ημέρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, η αποβολή αυτή «δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας για εμάς. Απλώς μας απαλλάσσει από το να τηρούμε διαδικασίες και υποχρεώσεις που μας είχαν επιβληθεί».
«Η Ρωσία δεν δέχεται μαθήματα από τις Βρυξέλλες για τα ανθρώπινα δικαιώματα», συνέχισε, κατηγορώντας την ΕΕ ότι «διαπραγματεύεται εξαιρέσεις και προνομιακές απαιτήσεις» όσον αφορά τις αξίες που υπερασπίζεται «σαν να ήταν στο παζάρι».
Φόβοι για κλιμάκωση της κατάστασης στη Ρωσία
Η έξοδος της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης εγείρει φόβους ότι θα επιδεινωθεί η κατάσταση στη χώρα αυτή όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Υπενθυμίζεται πως οι ρωσικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνες, πριν από δύο εβδομάδες περίπου, σε γραφεία μη κυβερνητικών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ η εισβολή στην Ουκρανία είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Συγκεκριμένα, έγιναν έρευνες στα γραφεία της εμβληματικής ρωσικής μη κυβερνητικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Memorial, τη διάλυση της οποίας έχει διατάξει η δικαιοσύνη, ενώ λίγο αργότερα μία άλλη ιστορική ρωσική μη κυβερνητική οργάνωση αρωγής προς τους μετανάστες, η «Επιτροπή Πολιτικής Αρωγής», ανακοίνωσε πως αποτελεί επίσης στόχο αστυνομικών ερευνών.