Την απόφαση να διακόψει και τυπικά τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης γνωστοποίησε το υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας. Με αυτήν την κίνηση προέβλεψε ουσιαστικά την πιθανή αποπομπή της χώρας αναφορικά με την επίθεση κατά της Ουκρανίας. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο εδρεύει στο Στρασβούργο, κατέχει θεσμικό ρόλο και αφορά την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο Πιοτρ Τολστόϊ, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, έλαβε μια επιστολή από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προς τη γενική γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης με την οποία ανακοινώνει την απόφαση της Μόσχας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

“Τα κράτη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καταχρώμενα την πλειοψηφία τους στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), μετατρέπουν σταθερά τον οργανισμό αυτό σε όργανο αντιρωσικής πολιτικής, εγκαταλείποντας τον ισότιμο διάλογο και όλες τις αρχές πάνω στις οποίες ιδρύθηκε αυτή η πανευρωπαϊκή δομή”, ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών της Ρωσίας και συμπλήρωσε: “Στις 25 Φεβρουαρίου, υιοθέτησαν μια διακριτική απόφαση για την αναστολή της εκπροσώπησης της Ρωσίας στα θεσμοθετημένα όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Υπό αυτές τις συνθήκες η χώρα μας δεν θα παραμείνει στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Στις 15 Μαρτίου, η γενική γραμματέας Μαρία Πεϊτσίνοβιτς-Μπούριτς έλαβε ειδοποίηση για την αποχώρηση της ρωσικής ομοσπονδίας από τον οργανισμό”.