Ένα ρωσικό δικαστήριο δέσμευσε τα τοπικά περιουσιακά στοιχεία των γερμανικών Deutsche Bank  και Commerzbank και της ιταλικής UniCredit στο πλαίσιο αγωγών συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ που κατέθεσε μια επιχείρηση της Gazprom.

Το Διαιτητικό Δικαστήριο της περιοχής της Αγίας Πετρούπολης και του Λένινγκραντ δέσμευσε περιουσιακά στοιχεία της UniCredit Bank AG με έδρα το Μόναχο και της UniCredit Bank AO με έδρα τη Μόσχα στο πλαίσιο της αγωγής της RusKhimAlians, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα με ημερομηνία 16 Μαΐου. Μερίδια σε δύο άλλες συνδεδεμένες εταιρείες με έδρα τη Ρωσία δεσμεύτηκαν, μαζί με ακίνητα και μετρητά σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Το δικαστήριο δέσμευσε επίσης τίτλους που ανήκουν στην Deutsche Bank στη Ρωσία, καθώς και ακίνητα και κεφάλαια σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα. Αντίστοιχη απόφαση ελήφθη και για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία της Commerzbank.

Το ποσό των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων ανέρχεται σε 462,7 εκατ. ευρώ για την UniCredit, 238,6 εκατ. ευρώ για την Deutsche Bank και 93,7 εκατ. ευρώ για την Commerzbank, σύμφωνα με τα έγγραφα.

«Η UniCredit έχει λάβει γνώση της αγωγής στο ρωσικό δικαστήριο σε σχέση με τη δικαστική υπόθεση RusKhimAlyans V UC GmbH στην οποία έχει ενταχθεί η AO UC Bank», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την Παρασκευή. «Μόνο τα περιουσιακά στοιχεία που αντιστοιχούν στην υπόθεση θα είναι στο πεδίο εφαρμογής του ασφαλιστικού μέτρου και όχι στην UC AO Bank στο σύνολό της. Τις υπόλοιπες λεπτομέρειες εξετάζουμε επί του παρόντος λεπτομερώς».

Η Deutsche Bank θα «αξιολογήσει τον άμεσο λειτουργικό αντίκτυπο στη Ρωσία» και θεωρεί ότι είναι «πλήρως προστατευμένη» από την απαίτηση αποζημίωσης από έναν πελάτη, δήλωσε το γραφείο Τύπου της γερμανικής τράπεζας στο Bloomberg News μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το Σάββατο. Η τράπεζα γνωστοποίησε στην ετήσια έκθεσή της ότι έχει «υπολογίσει μια πρόβλεψη ύψους περίπου 260 εκατομμυρίων ευρώ και ένα αντίστοιχο περιουσιακό στοιχείο επιστροφής στο πλαίσιο της συμφωνίας αποζημίωσης», πρόσθεσε.

Η κοινή επιχείρηση μεταξύ του κρατικού γίγαντα φυσικού αερίου της Ρωσίας και του μικρότερου παραγωγού Rusgazdobycha δρομολόγησε νομικές αξιώσεις άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων κατά ευρωπαϊκών τραπεζών που υποστήριξαν ένα βασικό έργο φυσικού αερίου που έχει εμπλακεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η υπόθεση συνδέεται με την έκδοση «εγγύησης απόδοσης» από την Unicredit και άλλες τράπεζες για σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ της RusChemAlliance και της Linde για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας φυσικού αερίου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα και αρνήθηκαν να κατονομαστούν συζητώντας για μη δημόσιο θέμα.

Η UniCredit με έδρα το Μιλάνο, η οποία δραστηριοποιείται στη Ρωσία μέσω θυγατρικής με περίπου 3.100 υπαλλήλους και περισσότερα από 50 υποκαταστήματα, αναφέρει ότι έχει βάλει στην άκρη περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση επισφαλειών στη Ρωσία από το 2022 και έχει μειώσει το χαρτοφυλάκιο δανείων της κατά δύο τρίτα.

Ο διευθύνων σύμβουλος Andrea Orcel δήλωσε τον Μάιο ότι ο πιστωτικός οργανισμός θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί στη χώρα και ότι συμμορφώνεται με τις κυρώσεις, αλλά ότι μια οριστική έξοδος θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί.

Οι ακροάσεις σχετικά με την αγωγή της επιχείρησης Gazprom κατά της UniCredit έχουν ανασταλεί επειδή τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν άλλη δίκη στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το ρωσικό δικαστήριο.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών και το γραφείο της πρωθυπουργού, Georgia Meloni, δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό. Ο υπουργός Εξωτερικών Antonio Tajani καταδίκασε τον περασμένο μήνα την κατάσχεση από τη Μόσχα των περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία της ιταλικής Ariston Thermo Group, η οποία κατασκευάζει συστήματα θέρμανσης.

Οι κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων της UniCredit αναμένεται να συζητηθούν τη Δευτέρα σε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, σύμφωνα με τους ανθρώπους που γνωρίζουν.

Διαβάστε ακόμη: