Η ρωσική κυβέρνηση απαγόρευσε την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων σε δέκα περιφέρειες της χώρας για μία περίοδο έξι ετών, που θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαρτίου του 2031.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων, Tass, η Ρωσία ανέφερε πως τα υψηλά ποσοστά κατανάλωσης ενέργειας που απαιτείται για το crypto-mining αποτελεί τον κύριο λόγο πίσω από αυτήν την απαγόρευση.
Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή η ηλεκτρονική διαδικασία είναι πολύ… διψασμένη για ηλεκτρική ενέργεια και για να καταλάβει κανείς το μέγεθος -που δικαιολογεί την ανησυχία- πως στις ΗΠΑ το 2,5% της χρήσης ενέργειας αφορά τα κρυπτονομίσματα: Από την «εξόρυξή» τους, μέχρις τις απλές συναλλαγές.
Το Υπουργικό Συμβούλιο της Ρωσίας, έχει επίσης δηλώσει ότι ενδέχεται να απαιτηθούν πρόσθετες απαγορεύσεις και σε άλλες περιοχές σε περιόδους μεγάλης ζήτησης ενέργειας. Ταυτόχρονα η απαγόρευση θα μπορούσε να αρθεί προσωρινά ή να τροποποιηθεί σε ορισμένες περιοχές, εάν μια κυβερνητική επιτροπή εξετάσει τις αλλαγές στη ζήτηση ενέργειας και κρίνει πως υπάρχει περιθώριο για… σπατάλη.
Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων έγινε πλήρως νόμιμη στη Ρωσία από την 1η Νοεμβρίου, καθώς αρχικά η χώρα είχε αμφιβολίες για την συγκεκριμένη πρακτική. Πλέον, κάθε χρήστης που ασχολείται με την «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων, στις περιοχές που επιτρέπεται, οφείλειι να εγγραφεί στο Υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης, ώστε να υπάρχει απόλυτος έλεγχος στα όρια κατανάλωσης ενέργειας και να παρακολουθούνται συνεχώς. Έτσι ώστε να προκύπτουν απαγορεύσεις, αλλά και άρσεις αυτών.
Η χώρα απαγόρευσε τη χρήση κρυπτονομισμάτων ως νόμιμο χρήμα το 2022, αλλά επιτρέπει διασυνοριακές πληρωμές. Κάτι που θεωρείται -σε μεγάλο βαθμό- ως προσπάθεια της Ρωσίας να αποφύγει μέρος του κόστους, λόγω διεθνών κυρώσεων που τέθηκαν στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία.
Η Ρωσία δεν είναι η μόνη χώρα που θέτει απαγορεύσεις στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων λόγω των ενεργειακών απαιτήσεων της βιομηχανίας. Προσφάτως, το Κοσσυφοπέδιο απαγόρευσε την πρακτική κατά τη διάρκεια μιας ενεργειακής κρίσης που αντιμετόπιζε -και συνεχίζει να αντιμετωπίζει. Η Αγκόλα έκανε το ίδιο τον Απρίλιο του 2024.
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισλανδία και η Νορβηγία, έχουν ήδη αρχίσει να ρυθμίζουν αυστηρά τον κλάδο, επίσης για λόγους ενέργειας.